Regels en wetgeving voor een bijbouw

Bouwen
the_title()

Wanneer je een bijbouw wil plaatsen, is het belangrijk om na te gaan of je voldoet aan de regels en wetgeving voor een bijbouw. Er zijn een aantal algemene regels opgesteld die gelden voor heel Vlaanderen, maar ook gemeentes zelf kunnen extra voorwaarden opleggen. In sommige gevallen is het verplicht een architect in te schakelen. Om niet in de problemen te komen kan je dit best allemaal goed controleren vooraleer je begint te bouwen.

Regels en wetgeving voor een bijbouw

Wanneer je gaat bijbouwen, zijn er een aantal wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Voor sommige werken moet je een melding maken, voor andere is er een vergunning nodig. Onder bepaalde omstandigheden is er een vrijstelling van vergunning of melding. Er zijn een aantal algemene regels opgesteld vanuit de overheid, maar gemeentes kunnen ook zelf extra regels opleggen. Het is dus aangeraden dit steeds te controleren bij je gemeente vooraleer je bijbouwt. Op deze manier voorkom je heel wat problemen.

Vrijstelling, melding of vergunning?

Regelgeving losstaande gebouwen: vrijstelling

Voor veel losstaande gebouwen is het niet nodig een vergunning aan te vragen of een melding te doen. Als het losstaand bijgebouw, bijvoorbeeld een carport, voldoet aan het aantal voorwaarden, hoef je niets te doen.

Oppervlakte

Het bijgebouw mag niet groter zijn dan 40 vierkante meter. Bestaande losstaande bijgebouwen tellen hierbij mee. Al je bijgebouwen samen mogen dit totale oppervlakte dus niet overschrijden. 

Hoogte

Het bijgebouw mag niet verder dan 30 meter van de woning zijn en mag niet hoger dan 3,5 meter gebouwd worden.

Afstand perceelgrens

Ook de afstand tot de perceelgrens speelt mee. Als het gebouw in de zijtuin komt, moet het minstens 3 meter van de perceelgrens blijven. In de achtertuin moet het 1 meter van de perceelgrens blijven. 

Kwetsbare gebieden

Het is verboden te bouwen in een kwetsbaar gebied. Ook aan een oeverzone binnen een strook van 5 meter langs een waterloop mag er niet gebouwd worden.

Regelgeving vaststaande bijgebouwen: melding

Er is meldingsplicht voor de aanbouw van bijgebouwen aan de woning, bijvoorbeeld een veranda, terrasoverkapping of een kleine gelijkvloerse uitbreiding. Indien de bijbouw een uitbreiding is van je woning, heb je wel een vergunning nodig. Als er aan een aantal voorwaarden voldaan is, vervangt de meldingsplicht de vergunningsplicht:

Oppervlakte

Het maximale oppervlakte dat bijgebouwd mag worden is vastgesteld op 40 vierkante meter. Bestaande bijbouw wordt hier bijgerekend.

Hoogte

Het bijgebouw mag niet hoger dan 4 meter zijn, gemeten vanaf de grond.

Afstand perceelgrens

De bijbouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven in de zijtuin en in de achtertuin is deze afstand vastgesteld op 2 meter.

Indien de bijbouw tegen een aanpalend gebouw wordt gebouwd, mag het tot de perceelgrens gaan als de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.

Functie woning

De functie van de woning is een andere factor waar rekening mee gehouden moet worden: De functie van de woning en het aantal woongelegenheden mogen niet veranderen

Er bestaat een algemene checklist ‘melding’. Een melding kan enkel gebeuren wanneer er voldaan wordt aan de voorwaarden op deze lijst. Ook kunnen gemeentes extra voorwaarden stellen, dus het is belangrijk altijd contact op te nemen met je gemeente vooraleer je je bouwplannen uitvoert.

Vergunning

Als er geen vrijstelling of meldingsplicht is, moet er een vergunning aangevraagd worden voordat er aan de werken gestart mag worden. 

Melding doen of vergunning aanvragen: hoe doe je dit?

Als je een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen voor eenvoudige werken, kan dit via de Snelinvoer. Dit is echter niet mogelijk voor ingrepen die de functie wijzigen, constructieve wijzigingen bevatten of het aantal woongelegenheden wijzigen.  In dat geval moet je het Omgevingsloket gebruiken.

Medewerking architect: verplicht?

Over het algemeen is het verplicht een architect in te schakelen in situaties dat er een vergunning aangevraagd moet worden of er meldingsplicht is. Er zijn echter een aantal uitzonderingen op deze regel waarbij een architect niet nodig is. Deze werken mogen geen oplossing van een constructieprobleem zijn en de stabiliteit van het gebouw niet wijzigen:

  • Het aanbrengen van een gevelsteen, bepleistering of een andere vorm van gevelbekleding wanneer een wijziging van de fundering niet noodzakelijk is
  • Verbouwings- en inrichtingswerkzaamheden of werken voor de geschiktmaking van lokalen
  • Raam- en deuropeningen die aangebracht, gewijzigd of dichtgemaakt worden
  • Schotelantennes plaatsen
  • Dakvlakvensters, zonnepanelen of zonneboilers in het dakvlak of op een plat dak aanbrengen
  • Verluchtings-, rookafzuig-, luchtbehandelings- of luchtafzuiginstallaties plaatsen
  • Dakuitbouwen aanbrengen over maximum een vierde van de dakoppervlakte
  • Het plaatsen van zonnetenten of markiezen die opgevouwen, ingerold of ingeklapt kunnen worden

Voor extra informatie over je bijbouw of de regels en wetgeving hieromtrent, kan je terecht bij een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een bijbouw

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.