Wat is modulair bouwen

Bouwen
the_title()

De traditionele manier van bouwen is niet meer de enige kwalitatieve manier van bouwen. Tegenwoordig zijn er verschillende opties die minstens even kwaliteitsvol zijn en op bepaalde zaken misschien zelfs nog beter scoren. Modulair bouwen is hier een voorbeeld van. Een modulair gebouw wordt grotendeels vervaardigd vanop afstand en uiteindelijk verplaatst naar de bouwgrond. Het heeft heel wat voordelen. In dit artikel kom je te weten wat modulair bouwen is, hoe het werkt en wat de vele voordelen zijn.

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is een duurzame, ecologische en flexibele bouwtechniek waarbij een groot deel van de woning in een fabriek gemaakt wordt. Alle modules worden uiteindelijk op de bouwplaats zelf tot één gebouw gemonteerd. Nadien wordt het leidingwerk, elektriciteit, … toegevoegd als dit nog niet gebeurd is. 

Modulair bouwen wordt vaak vergeleken met prefab bouw. Dit is echter niet hetzelfde: bij prefab worden losse elementen geproduceerd in een fabriek. Bij modulair bouwen worden er al complete modules gebouwd.

De manier waarop een modulaire woning gebouwd wordt, is dus anders dan bij traditionele woningen. Bouwen gebeurt volgens een gestandaardiseerd proces in gecontroleerde omstandigheden. Doordat alles geautomatiseerd is en er minder externe factoren, zoals het weer of de beschikbaarheid van vakmannen, invloed hebben, kan een modulair gebouw heel wat sneller geplaatst worden dan andere gebouwen. 

Hoe werkt het?

Bij modulair bouwen stel je een woning samen met verschillende blokken. Samen met een aannemer bepaal je het ontwerp. De verschillende modules worden in een fabriek gemaakt en worden vervolgens afgewerkt op de plek waar het gebouw moet worden geleverd. Hier worden de verschillende delen samen gemonteerd en indien nodig sanitair en elektriciteit toegevoegd.

De voor- en nadelen van modulair bouwen

Hieronder bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van modulair bouwen. 

Voordelen

Weinig fouten

Het grootste deel is gestandaardiseerd, waardoor er weinig fouten gebeuren. Als er toch reparatiewerk nodig is, kan dit makkelijker dan bij andere bouwtechnieken. Dit bespaart tijd en geld.

Prijs

Modulaire woningen zijn goedkoper dan traditionele woningen. Gemiddeld kost een afgewerkt gebouw van 40 vierkante meter 50.000-60.000 euro. De exacte prijs hangt natuurlijk af van verschillende zaken. Dit bespreek je best met een vakman.

Snel

Het bouwen van een modulair gebouw gebeurt een pak sneller dan het bouwen van andere soorten gebouwen. In veel gevallen duurt het slechts twee tot vier maanden, of zelfs korter, vooraleer een gebouw geleverd kan worden. het monteren ter plekke neemt ook maar enkele dagen in beslag.

Weinig overlast

Doordat het grootste deel op afstand gebouwd wordt, hebben buren weinig overlast. Bij traditionele bouw is dat een ander verhaal.

Esthetisch

De gevel kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Dit kan dus volledig naar je eigen smaak. In principe hoeft het uiterlijk van een modulair gebouw niet veel te verschillen van dat van een traditioneel gebouw.

Flexibel

Alles wordt modulair in elkaar gezet en kan ook weer uit elkaar gehaald worden. Het is dus relatief makkelijk om het gebouw anders in te richten, uit te breiden of van plaats te veranderen.

Kwaliteitsvol

Modulair bouwen heeft lang het imago gehad van slechts een tijdelijk gebouw te zijn. Dit is echter niet het geval: de kwaliteit is sterk gestegen en is gelijkaardig aan de kwaliteit van traditionele gebouwen. Er worden even goede materialen gebruikt en ook het comfort zit steeds beter. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je modulaire woning niet lang meegaat. 

Milieuvriendelijk

Er wordt veel minder afval geproduceerd bij modulair bouwen en er wordt een pak minder CO2 verbruikt doordat er weinig transport nodig is. Bovendien kunnen een groot deel van de gebruikte materialen en grondstoffen telkens hergebruikt worden. Doordat de kosten van een modulair gebouw lager zijn dan andere gebouwen, is er vaak ook meer budget vrij om voor ecologische opties, bijvoorbeeld qua verwarming, te kiezen.

Nadelen

Bouwvoorschriften

Modulaire gebouwen hebben dezelfde strenge bouwvoorschriften als traditionele gebouwen. Dit is niet per se een groot nadeel, maar wel iets om rekening mee te houden.

Imago

Modulaire gebouwen hebben nog steeds een eerder negatief imago. Dit is echter aan het veranderen en nergens voor nodig.

Gestandaardiseerd

Modulaire woningen zijn gestandaardiseerd. Je hebt ietwat keuzes qua ontwerp, maar de mogelijkheden van de indeling, grootte en materialen is eerder beperkt. 

Bestaande woning

Sommige soorten modulaire gebouwen moeten tegen een bestaand gebouw geconstrueerd worden. Dit is ook een belangrijk punt om na te gaan wanneer je voor een modulair gebouw kiest.

Ben je overtuigd van de voordelen van een modulair gebouw nu je weet wat modulair bouwen is? Of twijfel je tussen verschillende manieren van bouwen voor je toekomstige woning? Neem dan contact op met een vakman.