Wat is de prijs van een sleutel-op-de-deurwoning?

Bouwen
the_title()

Als je er over nadenkt om een nieuwbouwwoning te plaatsen, maar op kijkt tegen de hoeveel werk en stress, is een sleutel-op-de-deurwoning misschien geschikt voor jou. Bij dit soort woningen wordt het gehele bouwproces begeleid door één firma. Vanaf je de keuzes hebt gemaakt, hoef je zelf niet al te veel meer te doen. Een sleutel-op-de-deurwoning heeft verschillende voor-en nadelen tegenover andere manieren van bouwen en ook de prijs van een sleutel-op-de-deurwoning is wat anders dan wanneer de bouwwerken op een andere manier uitgevoerd worden. Meer Hierover lees je in dit artikel.

Wat is een sleutel-op-de-deurwoning?

Bij een sleutel-op-de-deurwoning gebeurt het gehele bouwproces van je woning door één bouwfirma. Dit heeft enkele voor- en nadelen.

Een voordeel is dat je woning sneller gebouwd zal zijn dan wanneer je samenwerkt met verschillende bedrijven. Daarnaast beschikken dit soort bedrijven over verschillende modelwoningen: op deze manier kan je makkelijk geïnspireerd geraken en je ideale woning in elkaar zetten. Ook heb je één aanspreekpunt en wordt veel papierwerk geregeld door het bedrijf, waardoor je een pak minder werk en zorgen hebt. Bovendien krijg je voor je start met bouwen een vrij exacte schatting van de totale prijs. 

Nadelen zijn dat facturen sneller achter elkaar betaald omdat alles zo snel gebeurt en niet alle sleutel-op-de-deurfirma’s staan je toe om een eigen architect te kiezen. Ook ben je waarschijnlijk minder betrokken bij het proces en de uiteindelijke prijs zal in veel gevallen wat hoger zijn dat wanneer je zelf alles uitzoekt en regelt.

Wet van Breyne

Wanneer je een sleutel-op-de-deur woning koopt, ben je beschermd door de wet van Breyne. Deze woningbouwwet zegt dat je voorschot maximum 5% van de totale prijs mag zijn. Daarnaast is er een verplichte oplevering in een voorlopige fase en een jaar later in een definitieve fase. De wet voorziet ook een voltooiingswaarborg: dit zorgt ervoor dat de woning nog volledig wordt afgewerkt in geval van faling. Het is belangrijk je bewust te zijn van je rechten, zodat bedrijven je niet oplichten.

Prijs van een sleutel-op-de-deurwoning

Een voordeel van dit soort woningen is dat je de totale prijs al redelijk precies weet vooraleer de bouwwerken starten. Zo kom je niet voor al te grote verrassingen te staan. Het prijsnadeel is dan weer dat de kosten wat hoger zullen liggen dan wanneer je alles zelf coördineert. Hiervoor krijg je natuurlijk een stressvrij bouwproject in de plek.

De prijs hangt onder andere af van de grootte van de woning, het type uitvoering, de gekozen materialen, stijlen, afwerkingen, … Gemiddeld is de startprijs 140.000 euro exclusief btw, bouwgrond en architect. Een woning met een oppervlakte van 160 m² met drie slaapkamers kost ongeveer 150.000-170.000 euro, exclusief btw, bouwgrond en architect. Het is een goed idee verschillende sleutel-op-de-deurbouwfirma’s te contacteren om prijzen te vergelijken.

Prijsbepaling

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs. Hieronder worden de meest belangrijke besproken.

Bouwgrond

Je kan zelf een bouwgrond aanschaffen of dit samen met de sleutel-op-de-deurbouwfirma doen. firma’s die zowel bouwgronden als woningen aanbieden, verplichten je soms om de bouwgrond bij hen te kopen. De combinatie van beide is vaak goedkoper.

Het type bouwgrond bepaalt de prijs ook mee.

Bouwmethode

De prijs verschilt per methode: een gemetselde woning of een woning in staalbouw, houtskeletbouw of betonbouw hebben allemaal een andere prijs. 

Prefab woningen, waarbij verschillende bouwelementen op voorhand gemaakt worden om ze nadien op de werf te monteren, zijn vaak goedkoper dan woningen die volledig op de werf gebouwd worden.

Ontwerp

Het ontwerp van de woning heeft ook invloed op de prijs. Er zijn drie belangrijke factoren:

  1. Oppervlakte: een grotere woning is duurder
  2. Type woning: een vrijstaand huis is duurder dan een rijwoning
  3. Constructie: een complexer ontwerp is duurder
Hernieuwbare technieken

Bij nieuwbouw zijn er bepaalde energienormen waar aan voldaan moeten worden. dit gaat onder andere over isolatie, ventilatie, … een aantal zaken zijn verplicht, maar je kan er ook zelf voor kiezen je huis zo duurzaam mogelijk te maken. Dit zorgt voor een grotere investering in het begin, maar op termijn bespaar je hiermee een hoop geld op je energiefactuur.

Afwerking

De meeste sleutel-op-de-deurbouwfirma’s werken met een lastenboek: hieraan staan afwerkingsmogelijkheden en hun prijzen. Als je graag een andere afwerking wil, is dit in veel gevallen mogelijk. de kosten zullen echter wel stijgen.

Het is nuttig om het lastenboek van verschillende bedrijven te vergelijken. Zo heb je al een zicht op hun prijzen en kan je een geïnformeerde keuze maken. Doordat je de kosten op voorhand kent, kan je ook makkelijker keuzes maken qua prijs: als je meer betaalt voor de bouwgrond, kan je misschien besparen op de afwerking.

Vraag een gratis offerte aan voor een sleutel-op-de-deurwoning

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.