Wat is energieneutraal bouwen? 

Bouwen
the_title()

In België hechten we steeds meer belang aan het milieu. We zijn meer bewust van onze ecologische voetafdruk en doen steeds meer moeite om groener te leven. Dit is niet enkel te merken in onze dagdagelijkse handelingen, maar ook te zien in onze woningen. A+ huizen of energieneutraal bouwen wordt steeds meer de norm, aangezien het verplicht wordt. Maar wat houdt dit juist in? En wat zijn de voordelen van een energieneutraal huis? We zetten het voor je op een rijtje.

Energieneutraal in een notendop

Een woning die 100% energieneutraal is zal een EPC van 0 hebben. In dit geval zullen er geen energiekosten zijn omdat de gebruikte energie zelf wordt opgewekt. Een mooi voorbeeld, maar vaak onrealistisch. Daarom kiezen veel mensen ervoor om bijna-energieneutraal (BEN) of passief te bouwen.

Voordelen

Het bouwen van een energieneutraal huis heeft op veel vlakken voordelen. Ten eerste is het een stuk beter voor het milieu dan onze voorgaande woningen. 40% van het totale energieverbruik in de EU wordt gebruikt voor gebouwen. Bij BEN-woningen ligt het energiegebruik lager, dus ook de CO2-uitstoot. Zo kan je een groot deel besparen en houden we de klimaatverandering binnen de perken. Daardoor zal je ook fors besparen op je energierekening en ben je zo goed als afhankelijk van prijsstijgingen hiervoor. Verder zal je meer comfort ondervinden omdat je altijd een aangenaam binnenklimaat in huis zal hebben. Binnen niet meer rillen in de winter of puffen in de zomer: ideaal toch? Tenslotte zal een BEN-woning meer waard zijn, genoeg redenen om nu al te investeren in de toekomst!

Verplichtingen en subsidies

We maken een stroomversnelling naar milieuvriendelijk leven. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen bijna-energieneutraal zijn. Ook wie verbouwt is verplicht om de EPB-eisen te respecteren rond isolatie, verwarmingsinstallatie, ventilatie, etc.

Het is jammer genoeg allesbehalve goedkoop om je woning in slechts één keer volledig onder handen te nemen, maar hier sta je niet alleen voor. De overheid geeft daarom premies en financiële steun voor personen die energiezuinig (ver)bouwen. Zo is er een vermindering van onroerende voorheffing, verlaagde registratierechten en premies van de netbeheerder voor het plaatsen van isolatie of duurzame verwarmingstechnieken.

Hoe wordt een woning energieneutraal?

Een goede basis van een energiezuinige woning wordt gevormd door de isolatie. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, vermijd je onnodig verlies van de warmte. In de zomer zal de hitte niet binnendringen en in de winter zal de warmte net niet ontsnappen. Vergeet niet dat naast enkel je dak te isoleren ook de ramen, deuren en vloeren aan bod komen. Je ziet ze misschien niet goed, maar de kleinste gaatjes of kiertjes hebben een enorme impact. In combinatie met driedubbele beglazing en een ventilatiesysteem ben je meteen klaar voor de strengere isolatienormen.

Een tweede belangrijk punt is de verwarming van je woning. Zodra je huis goed geïsoleerd is kan je investeren in een duurzame optie om te verwarmen. Hier zijn verschillende opties in. Denk aan een warmtepomp, vloerverwarming, een zonneboile of een pelletkachel. Je kan rekenen op de hulp van experts voor de keuze en plaatsing van jouw nieuwe duurzame verwarmingsinstallatie.

Streef je echt naar een EPC-score zo dicht mogelijk bij 0? Dan kan je dit mogelijk maken door zelf je stroom op te wekken. De meeste gebruikelijke en doeltreffende manier is door zonnepanelen te laten plaatsen. Door dit te combineren met een thuisbatterij kan je extra opgewekte energie opslaan en later zelf gebruiken of verder verkopen. Fluvius deelt voor de installatie van zonnepanelen premies uit. In 2022 bedraagt deze:

  • 300 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en 150 euro/kWp bijkomend van 4 tot 6 kWp. Dit komt overeen met maximaal 1500 euro.

Zonnepanelen zijn, ondanks het verdwijnen van de terugdraaiende teller, nog steeds een rendabele investering. Na gemiddeld 8 tot 15 jaar is het bedrag van de aankoop terugverdiend.

Wie contacteer ik?

Overtuigd om eindelijk die duurzame renovatie aan te gaan? Goede keuze! Je kan terecht bij de vakmannen van TrustUp voor al je (ver)bouwprojecten. Ze kunnen je niet enkel advies geven, maar ook zorgen voor een zorgvuldige uitvoering van de werken. Twijfel daarom niet om een offerte voor jouw project aan te vragen via TrustUp.be.

Trustup is een platform dat je in contact brengt met de meest geschikte vakman in jouw regio. Professionaliteit en service gegarandeerd, want vooraleer een onderneming op het platform verschijnt worden ze grondig gecontroleerd. De zaakvoerder(s) worden ontmoet en de financiële gezondheid wordt nagegaan. Zo ben je verzekerd van een betrouwbaar bedrijf om jouw werkzaamheden uit te voeren. Vraag nu het advies en een offerte bij een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor jouw project

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.