Wat is een BEN-woning?

Bouwen
the_title()

Een BEN-woning is een bijna energie neutrale woning. Woningen die aan de BEN-eisen voldoen, verbruiken weinig energie. De energie die gebruikt wordt, komt uit groene energiebronnen. BEN-woningen hebben allerlei voordelen. Voor nieuwbouw is het sinds 2021 verplicht om volgens de BEN-principes te bouwen. Meer hierover lees je in dit artikel.

Wat is een BEN-woning of Ben-appartement?

BEN staat voor “Bijna Energie Neutraal’.  Sinds 2021 is het verplicht om bij een nieuwbouwwoning de BEN-principes te volgen. Deze woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Bovendien wordt de overige energie die je nodig hebt uit hernieuwbare energiebronnen gehaald. Dit heeft een positief effect op het klimaat, je wooncomfort én je energierekening.

Waaraan moet een BEN-woning voldoen?

In Vlaanderen moet een BEN-woning aan zes voorwaarden voldoen:

Energieprestatieniveau van E30 of lager

Het E-peil is de energetische score van je volledige woning. Deze score moet kleiner dan of gelijk zijn aan E30.

S-peil van S31 of lager

In een BEN-woning m:oet het S-peil S31 of lager zijn. Deze score drukt de energie-efficiëntie van de buitenmuren, ramen, vloeren en het dak uit en evalueert de warmteverliezen en -winsten. Hoe lager je S-peil, hoe beter. Dit betekent immers dat je minder energie nodig hebt om je woning te verwarmen.

Umax-eisen: de isolatiewaarde van de constructiedelen

In een BEN-woning is een goede isolatie van uiterst belang. Er gelden verschillende Umax-eisen voor verschillende constructiedelen. Deze score geeft aan hoe goed een specifiek onderdeel van je woning isoleert. In de tabel hieronder zie je de maximum score die elk onderdeel van je woning mag hebben:

ConstructiedeelUmax BEN (W/m²K)
Vloeren0.24
Buitenmuren0.24
Daken en plafonds0.24
Deuren en poorten2.0
Ramen1.5
Beglazing1.1

Ventilatie eisen

Sinds 2006 is het verplicht een ventilatiesysteem te installeren in nieuwbouw en sinds 2016 moet dit systeem aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Je moet een ventilatieverslaggever inschakelen die een ventilatievoorontwerp maakt en een ventilatieverslag opstelt.

Oververhitting

De oververhittingsindicator mag in een BEN-woning niet meer zijn dan 6.500 Kh. Doordat je goed isoleert, blijft de warmte in je woning. Je kan er echter makkelijk voor zorgen dat je woning niet oververhit raakt door een goede zonwering te plaatsen, kiest voor nachtelijke ventilatie of de oriëntatie van je ramen slim aanpakt. Ben je een nieuwe woning aan het bouwen, maar weet je niet goed welke oriëntatie best is om oververhitting te vermijden? Neem dan contact op met een architect.

Minimum aandeel hernieuwbare energie

BEN-woningen moeten minstens 15 kWh/m² energie uit hernieuwbare bronnen halen. Er bestaan verschillende opties om dit te bereiken:

  • Zonneboiler
  • Warmtepomp
  • Warmtepompboiler
  • PV-panelen
  • Biomassaketel

Schakel een architect en EPB-verslaggever in om te controleren dat alles in orde is.

Redenen om te BENOveren

Een BEN-woning heeft heel wat voordelen. We sommen ze kort voor je op:

Meer comfort

In een BEN-woning is het aangenaam wonen. Je hebt minder last van tocht, de temperatuur in je woning blijft constant, de vloeren voelen warm aan in de winter en je woning wordt niet te heet in de zomer.

Een lagere energierekening

Doordat je woning goed geïsoleerd is en een kwaliteitsvol ventilatiesysteem heeft, verspil je geen onnodige energie. Hierdoor zal je energiefactuur een pak lager zijn.

Beter voor het klimaat

Naast positieve effecten voor jezelf, help je ook de wereld mee vooruit. Een BEN-woning heeft minder verwarming nodig, waardoor je minder CO2 uitstoot. Als je de energie die gebruikt wordt uit hernieuwbare energiebronnen haalt, zal deze uitstoot miniem zijn. Dit is goed voor het klimaat.

Een gezonder binnenklimaat

Ook  voor het binnenklimaat is het positief. De luchtkwaliteit van je woning heeft grote effecten op onder andere je gezondheid. Doordat je een goed ventilatiesysteem plaatst, komt er steeds verse lucht binnen en wordt de vervuilde lucht weggevoerd.

De waarde van je woning stijgt

De waarde van je woning stijgt als het aan alle BEN-eisen voldoet. Dit is goed voor nu en later.

Je woning is in orde voor later

Tijdens de renovatiewerken kan je meteen het gebruiksgemak, de toegankelijkheid en de veiligheid van je woning verbeteren. Zo kan je later langer in je eigen woning blijven wonen.

Minder onderhoud nodig

Een gerenoveerde woning is goed in orde. Er zullen minder snel dingen gerepareerd moeten worden en ook qua onderhoud heb je minder werk.

Premies

Je woning energieneutraal maken is positief voor het klimaat en jezelf. Renoveren is echter duur. De overheid biedt om deze reden allerlei maatregelen aan om dit proces betaalbaarder te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de renovatiepremie of premies via de netbeheerder.

Bouw je een BEN-school of BEN-kantoor? Dan gelden er andere eisen. Als je nog vragen of twijfels hebt, aarzel dan niet om een vakman te contacteren.

Vraag een gratis offerte aan voor een BEN-woning

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.