Wat is een sleutel-op-de-deurwoning?

Bouwen
the_title()

Een sleutel-op-de-deurwoning wordt ook wel een sleutelklaar of turnkey genoemd. Het is een concept waarbij één bedrijf het project van jouw woning volledig op zich neemt en ervoor zorgt dat de woning volledig gebruiksklaar wordt afgeleverd. Bij de aflevering is de woning volledig klaar om bewoond te worden. Je kan stellen dat de sleutel als het ware al op de deur zit.

Voordelen van een sleutel-op-de-deurwoning

Eerst en vooral heb je veel minder last van stress als je de volledige bouw van jouw woning in handen legt van een bedrijf. Je hoeft je niet druk te maken over bouwvergunningen, over het zoeken van aannemers of over het kiezen van de beste/ voordeligste offerte. Al het papierwerk wordt voor jou gedaan waardoor heel wat kopzorgen meteen verdwijnen.

Ten tweede geniet je van schaalvoordelen. Zowel op de aankoop van materialen als op het de bouwgrond kan je door sleutel-op-de-deur-firma’s besparen. Vaak bieden sleutel-op-de-deurfirma’s afgewerkte projecten in grotere kavels aan zodat je wat kan besparen op de bouwgrond. Dat schaalvoordeel geldt ook op het vlak van materiaalaankopen.

Verder verloopt alles veel sneller dan wanneer je zelf aannemers en dergelijke zou moeten zoeken en contacteren. Wanneer je samenwerkt met een sleutel-op-de-deur-firma kun je rekenen op een snellere aaneenschakeling van werken, en blijft de bouwtermijn van je project tot een minimum beperkt. Bovendien vermijd je dat de bouw vertragingen oploopt door miscommunicatie tussen de verschillende aannemers. 

Tot slot biedt een sleutel-op-de-deurwoning ook als voordeel dat je met al jouw vragen en opmerkingen bij één aanspreekpunt terecht kan. Moest er tijdens het bouwproces iets fout lopen, dan hoef je dus geen verhaal te gaan halen bij meerdere partijen. Een grijze zone bestaat in dit geval niet. Een sleutel-op-de-deur-firma draagt de volle verantwoordelijkheid.

Nadelen van een sleutel-op-de-deurwoning

Het eerste nadeel is dat niet elk bedrijf een studie gaat doen van de bouwgrond. Dat is toch wel belangrijk aangezien niet elke bouwgrond hetzelfde is en dat daar tijdens de bouwwerken zeker rekening mee dient gehouden te worden. Op basis van die studies kan de aannemer dan bepalen welke funderingstechnieken het best gebruikt worden. Wij raden dus zeker aan om op voorhand te vragen voor een studie van de bouwgrond, want dat kan gevolgen hebben voor de prijs van het totaalpakket. Wanneer het draagvermogen van je bouwgrond bijvoorbeeld niet draagkrachtig genoeg, dan is een normale fundering bijvoorbeeld niet aan de orde, en zul je moeten opteren voor een alternatief. Hiermee kom je meestal altijd duurder uit. 

In het voordeel dat het bedrijf alles zelf regelt, schuilt er ook een nadeel. Zo werken de meeste sleutel-op-de-deur-firma’s met vaste aannemers en architecten, waardoor jij niet zelf kan kiezen welke architecten en onderaannemers je aanstelt. Dat zorgt ervoor dat de persoonlijke inbreng toch iets minder wordt. Bovendien is het ook niet mogelijk om bepaalde werken, zoals het uitbreken van een keuken bijvoorbeeld, zelf te doen. Dat is jammer, want soms is het gewoon voordeliger om bepaalde werken zelf uit te voeren. 

Tot slot betaal je bij sleutel-op-de-deur-firma’s ook voor een standaardprijs. Deze prijs kan fel oplopen als je bepaalde dingen in de woning graag wat luxueuzer wenst. Denk maar aan het aantal lichtschakelaars of stopcontacten. Vaak wordt in de offerte maar een minimum aantal lichtschakelaars of stopcontacten opgenomen. Als je dit netwerk wenst uit te bereiden, dan betaal je een supplement op de offerteprijs. Dit supplement is vaak behoorlijk duur. 

Prijs sleutel-op-de-deur bouwen

Het is zeker niet zo dat een sleutel-op-de-deurwoning altijd duurder is. De prijs is sterk afhankelijk van de keuzes die jij maakt. Het klopt wel dat een sleutel-op-de-deurwoning in het algemeen duurder is dan een traditionele woning. 

Conclusie

We kunnen concluderen dat er zowel voordelen als nadelen gekoppeld zijn aan de samenwerking met een sleutel-op-de-deur-firma. Jij moet zelf beslissen wat het meeste aansluit bij jouw verwachtingen. 

Sleutel-op-de-deur bouwen is in veel gevallen inderdaad iets duurder, maar het brengt enorme voordelen met zich mee. Niet alleen beperk je de risico’s op vertragingen en/of meerkosten tijdens je bouw, je hoeft als koper ook heel wat minder tijd en energie te steken in het hele bouwproces. Er is één iemand verantwoordelijk, namelijk de aannemer, die in principe alles moet oplossen voor jou, binnen het bepaalde budget en bepaalde timing. Als je graag stressvrij wilt bouwen, zonder dat je je druk hoeft te maken over allerlei papierwerk en de vergelijking van offertes. Dan is sleutelklaar bouwen zeker een aanrader. 

Wil je graag veel vrijheid en persoonlijke inbreng in jouw woning? Dan is sleutelklaar bouwen minder aangeraden. Bovendien heb je in dat geval ook meer controle over de uiteindelijke kostprijs en kan je zelf de goedkoopste offerte kiezen.

Vraag een gratis offerte aan voor een sleutel-op-de-deurwoning

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.