Stappenplan voor een woningrenovatie

Renovatie
the_title()

Of je nu een oud gebouw hebt gekocht of er al een bezit, het is zeer waarschijnlijk dat er renovatiewerkzaamheden nodig zullen zijn. Maar met welk budget moet u rekening houden? In welke volgorde moet je te werk gaan? Moet je zelf renoveren of een vakman inschakelen? Hoe kiest je je materialen? Dat zijn waarschijnlijk enkele van de vragen die jij je op dit moment stelt. Hoewel elk profiel en elk gebouw anders is, zijn er toch gelijkenissen van het ene renovatieproject naar het andere. In dit artikel lopen we met jou door je huisrenovatieproject en geven we u enkele tips voor je woningrenovatie.

Is een bouwvergunning verplicht voor een woningrenovatie?

In tegenstelling tot wat je zou denken, is een bouwvergunning niet beperkt tot nieuwe gebouwen. Een vergunning is vereist als je van plan bent een bestaand gebouw af te breken, te verbouwen of te veranderen. 

Voor grote werken is de aanwezigheid van een architect verplicht. Hij zal je helpen bij de voorbereiding van het dossier dat je bij jouw gemeente zult indienen voor elke aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning. 

Wat verstedelijking betreft, is het voor ons niet eenvoudig om gedetailleerde regels te formuleren. Stedenbouw en ruimtelijke ordening zijn immers een specifiek terrein voor elke gemeente en elke regio. Codes en voorschriften verschillen daarom van plaats tot plaats. Het is ook een wereld in voortdurende ontwikkeling waar de regelgeving zeer regelmatig verandert. 

Wij raden je aan de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen met jouw gemeente alvorens met de werkzaamheden te beginnen. Het zou een onaangename verrassing zijn te moeten terugnemen wat je hebt gerenoveerd wegens een gebrek aan informatie van jouw kant. 

Hoe weet ik of ik met een architect moet werken?

Indien jouw renovatiewerkzaamheden relatief belangrijk zijn en de indiening van een aanvraag voor een bouwvergunning bij je gemeente vereist is, zal je verplicht zijn een beroep te doen op de diensten van een architect. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp van het project en voor de controle op de voortgang van de werkzaamheden. Zijn taken kunnen variëren naar gelang van het contract dat je met hem zult ondertekenen. 

Indien je geen contact opneemt met een architect wanneer dit verplicht is, riskeer je een gerechtelijke procedure. Nog een punt van aandacht: de architect met wie je gaat samenwerken is een vorm van garantie. Indien je geconfronteerd wordt met een slechte uitvoering van een opdracht door een aannemer, zal je immers geen stappen kunnen ondernemen om een schadevergoeding te eisen indien wordt bewezen dat de supervisie van een architect deze fouten had kunnen voorkomen.  

Bestaan er in België premies voor het renoveren van een huis?

Hoewel premies en financiële steun van de overheid mogelijk zijn, verschillen deze sterk van regio tot regio. Het bedrag van deze premies wordt beïnvloed door jouw provincie, jouw gemeente en de netwerkbeheerder. 

Er bestaan verschillende premies, hier zijn er enkele van: renovatiepremies, energiebesparingspremies, verbeteringspremies, … De bevoegde autoriteiten in jouw regio zullen je kunnen helpen. Zij zullen jou informeren over de financiële steun die kan worden verleend en de stappen die je moet volgen om deze aan te vragen.

Hoeveel geld moet je voorzien voor je renovaties?

Je zit waarschijnlijk vol ambitie en ideeën om jouw huis te renoveren. De realiteit is echter dat je niet over een onbeperkt budget beschikt om deze transformaties uit te voeren. Terwijl het bepalen van de omvang van jouw werk essentieel is, is het ook belangrijk om het budget te berekenen dat beschikbaar is voor de renovatie van jouw woning. 

Of je nu een lening nodig hebt of niet, de kwestie van het budget mag niet worden verwaarloosd. Sterker nog, het kan rampzalige gevolgen hebben als het slecht is aangepakt. Veel mensen hebben namelijk de neiging het budget voor hun werk te onderschatten en komen in situaties terecht die niet erg aangenaam zijn om mee te leven. 

Eerst en vooral, denk aan het onverwachte. Het komt zelden voor dat een woningbouwproject, of het nu gaat om een bouwproject of een renovatieproject, precies verloopt zoals gepland. Er zal altijd een onvoorziene gebeurtenis zijn die jouw project in meer of mindere mate zal verstoren. Vergeet daarom niet een marge van plus of min 15% te laten voor onverwachte gebeurtenissen. 

Het is raadzaam dit te bespreken met jouw bankier die jou advies kan geven en jou kan vertellen wat je moet doen. Daarom zal, vóór de 15% voor onvoorziene kosten, 85% van het resterende bedrag bestemd zijn voor de ruwbouw van het huis, maar ook voor de afwerking. Ja, te veel mensen hebben de neiging om zich tot het eerste deel te beperken, maar de inrichtingsfase, of het nu gaat om het installeren van een badkamer, keuken of het kopen van meubels, kan de rekening snel doen stijgen, of zelfs jouw budget doen exploderen! Dus verwaarloos de afwerking niet.

Vraag een gratis offerte aan voor woningrenovatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.