10 eenvoudige klusjes die je zelf kunt uitvoeren

Renovatie
the_title()

Laat je niet afschrikken door het woord klussen. Met wat leuke muziek op kan je er een leuke activiteit van maken die ook nog eens het comfort van je woning bevordert. DIY-projecten maken en klusjes die je zelf kunt uitvoeren is sinds de pandemie enorm populair. Het internet wordt overspoeld met allerlei tutorials die je in je vrije tijd kan doen. Wij hebben de leukste klussen verzameld zie je zelf kan uitvoeren.

DIY moodboard

Door de overvloed aan projecten online weet je soms niet waar te beginnen. Schuim daarom het internet af naar de leukste interieurposts of tutorials: Pinterest of YouTube zijn een goed begin. Verzamel ze op een moodboard om het geheel samen te brengen. Voor een online bord kan je allerlei toepassingen gebruiken. Photoshop, Canva en Illustrator zijn enkele voorbeelden, maar met een schaar en tijdschriften in de hand kom je ook een heel eind.

Tip: Breng je inspiratie tot leven door je woning na te bouwen en te decoreren in een programma of spel als The Sims: een fijne spelnamiddag vol inspiratie gegarandeerd!

Geen succes of zin om veel te zoeken? Dit zijn onze favoriete projecten opgelijst:

  • een bed maken uit houten pallets;
  • kurken hergebruiken voor een fotolijst;
  • een kruidenbakje bouwen uit oud hout of kisten
  • tweedehands potten en vazen verven;
  • een hangmat voor je huisdier uit macramé.

Muren of kleine meubels schilderen

Als je je gehele huis wil verven, schakel je best een professional in. Maar met de nodige kennis is het niet moeilijk om zelf een muur of meubelstuk te verven.  Onderschat de impact van een likje verf zeker niet. Je kan de uitstraling van een kastje of tafel volledig transformeren naar jouw wens. Zo wordt in een mum van tijd een simpele ladekast een uniek pronkstuk in je woning.

Je tuin zomerklaar maken

De zomer staat voor de deur; dringend tijd om je tuin op te frissen. Maak plaats vrij door je rommelige schuur op te ruimen, maai het gras, wied het onkruid… Breng ook eens een bezoekje aan een tuincentrum en investeer in decoratie voor je terras. Regenbestendige kussens, tuinlampjes en wat planten verhogen meteen de sfeer en gezelligheid. Op een zonnige vrije dag is het een zalige bezigheid om je tuin spik en span te maken: zo ben je klaar voor vermakelijke zomeravonden, familiebarbecues en tuinfeestjes.

Vergeet ook niet om op tijd te beginnen met zaaien als je wil genieten van mooie bloemen of eigen gekweekte groenten.

Maak een dierenhok

Zelf een dierenhok in elkaar klussen is altijd een goed idee, want wie gunt zijn viervoeters nu geen extra comfort? Met hout dat staat te vergaan in je schuur kan je al snel een omheining of hok maken. Als je dier al een mooi huis heeft kan je extra plankjes, trapjes of doorgangen ineen timmeren. Ze zullen je enorm dankbaar zijn!

Je deuren oppimpen

Om je deuren op te frissen kan je beginnen met een goede schoonmaakbeurt. Daarnaast kan verf of vernis wonderen doen, maar door de vergrendelingen en klink te vervangen breng je de uitstraling naar een nieuw niveau. Ruil saaie deuraccessoires in voor een modern design dat bij je woning past. Het is bovendien veel goedkoper en gemakkelijker dan een volledig nieuwe deur aan te schaffen.

Onderhoud huishoudelijke apparaten

Het zijn klusjes die vaak worden uitgesteld of over het hoofd worden gezien, maar zijn wel van groot belang om de goede werking van je apparaten te garanderen. Denk aan:

  • je douchekop of koffiemachine ontkalken;
  • afvoer ontstoppen;
  • filters reinigen;
  • lege batterijen vervangen;
  • rookmelders controleren

Maak komaf met uitstelgedrag. Denk aan het plezier dat je zal hebben als je deze taken die al maanden op je to-do list staan éindelijk kan afvinken.

Voorraadkast uitruimen

Met een ordelijke voorraadkast is het nog nooit zo makkelijk geweest om een boodschappenlijstje samen te stellen. Gooi weg wat over de datum is, sorteer soort bij soort en organiseer al je conserven in bakken en opbergers. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar het maakt je leven ook een stuk gemakkelijker. Geen vervallen voedsel meer en je ziet in een oogwenk wat je allemaal in huis hebt.

Organiseer je werkplek in huis

Door de pandemie zijn we meer gaan werken van thuis uit. Veel bedrijven zien de voordelen hier van in en hanteren dit principe nog. Optimaliseer je bureau dus zeker als je ook vanuit je woning werkt. Meer comfort zorgt voor een beter productiviteit.

  • Begin als eerste met je werkoppervlak te kuisen. Stof ook zeker je beeldscherm af en ga eens met een tandenstoker langs de groeven van je toetsenbord.
  • Kuis niet enkel je fysieke werkplek, maar ook digitale. Verwijder oude bestanden en zet belangrijke mappen op een externe harde schijf.
  • Door aan kabelmanagement te doen heb je geen last van losse kabels die rommelig ogen. Daarnaast is het ook gemakkelijker om een defect op te sporen als er een kabel los komt.
  • Er bestaan genoeg opbergmogelijkheden voor kantoorspullen. Deze zijn ook niet duur. Hou het dus ordelijk en georganiseerd door bakjes en opbergers aan te schaffen.

Betrek je kinderen

Alledaagse klusjes voer je vaak genoeg uit, maar soms staat er een drukke week voor de deur en is een handje hulp altijd welkom. Vraag daarom aan je kinderen om mee te helpen. Hier kijken ze meestal tegenop, maar door ze goed te betrekken en complimenten te geven laat je ze nuttig voelen. Het helpt hen natuurlijk ook voor later. Ruim samen de vaatwasser uit, laat ze de tafel dekken of vouw samen de was op. Je kan hen ook helpen om hun kamer op te ruimen. Zet wat muziek op en poetsen maar!

Vraag gratis een offerte aan om extra advies te krijgen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.