Wat is de prijs van een vochtmeter?

Vocht
the_title()

Met een vochtmeter kan je snel nagaan of er te veel vocht in je woning aanwezig is. Er bestaan vochtmeters die de hoeveelheid vocht in oppervlakken, zoals muren, controleren en vochtmeters die de luchtvochtigheid meten. Beide apparaatjes zijn erg handig om een mogelijk vochtprobleem op te sporen. Vochtproblemen kunnen tot allerlei problemen leiden en het is dan ook belangrijk hier snel bij te zijn zodat je het kan oplossen. In dit artikel vind je meer informatie over vochtmeters, de verschillende soorten en de prijs.

Wat is een vochtmeter?

Een vochtmeter is een apparaat waarmee je vochtproblemen in je woning kan opsporen. Dit kan op verschillende manieren:

Vocht meten in de muren of het plafond

Door het vocht in muren of het plafond te meten met een vochtmeter, kan je snel nagaan of je al dan niet een vochtprobleem hebt. Dit kan gaan over doorslaand vocht, opstijgend vocht of een lekkage.

Meten van de luchtvochtigheid

Naast vochtmeters die vocht meten in oppervlakken en materialen, bestaan er ook vochtmeters die de luchtvochtigheid in je woning meten. Dit heet een hygrometer. Een hoge luchtvochtigheid kan een teken zijn van een vochtprobleem.

Naast het opsporen van vochtproblemen, kan je een vochtmeter ook gebruiken om te controleren of een verflaag voldoende droog is om er een nieuwe laag overheen te schilderen of nagaan of brandhout droog genoeg is om op te branden.

Wanneer en waarom gebruik je een vochtmeter?

Vochtproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben. het kan schade aanrichten aan de constructie van je woning, tot schimmels leiden, vochtplekken achterlaten of gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is dan ook belangrijk vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken.

Het is echter niet altijd even makkelijk om een vochtprobleem op te merken. Soms is het zichtbaar, door bijvoorbeeld een vochtplek op de muur, maar op andere momenten zijn er (nog) geen zichtbare verschijnselen. Bovendien is ook het opsporen van de precieze locatie van het probleem moeilijk. Een vochtmeter is dus erg nuttig wanneer je een vochtprobleem vermoed. Zo kan je er snel achter komen of er een probleem is en dit indien nodig oplossen om ernstige gevolgen te vermijden.

Soorten vochtmeters

Zoals je hierboven al kon lezen, zijn er verschillende soorten vochtmeters. We bespreken ze hieronder.

Vochtmeters voor oppervlakken en materialen

Er bestaan twee types vochtmeters voor harde oppervlakken en materialen, zoals muren, vloeren en plafonds.

  1. Destructieve vochtmeters

Een destructieve vochtmeter is ideaal voor niet-afgewerkte oppervlakken. Het kan bijvoorbeeld erg handig zijn tijdens een renovatie. Er bevinden zich twee scherpe pinnetjes aan het toestel die je in het oppervlak steekt. Vervolgens kan je het vochtpercentage aflezen op het schermpje. Deze soort is iets goedkoper dan een niet-destructieve vochtmeter.

  • Niet-destructieve vochtmeters

Niet-destructieve vochtmeters kan je gewoon tegen de muur duwen. Zo kan je zonder het oppervlak te beschadigen het vochtgehalte meten.

Vochtmeters voor luchtvochtigheid (hygrometer)

Met een hygrometer kan je de relatieve luchtvochtigheid in je woning meter. Dit is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht is opgelost. Een goede waarde ligt tussen de 40% en 60%.

Hoe lees je een vochtmeter af?

De manier waarop je een vochtmeter afleest verschilt per soort.

Vochtmeter voor oppervlakken

Over het algemeen hebben deze toestellen een digitale display waarop het vochtpercentage verschijnt. Afhankelijk van de prijs werkt het toestel met led-lampjes in drie kleuren (groen, oranje en rood) die aangeven of het vochtgehalte al dan niet te hoog is of de minimum-, maximum- en gemiddelde waarde van het oppervlak. Duurdere toestellen kunnen tot dieper in de het oppervlak het vochtgehalte bepalen.

Vochtmeter voor luchtvochtigheid

Ook bij hygrometers kan je het percentage aflezen op een digitale display. Deze waarde drukt de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte uit.

Zelf vocht meten of een vakman inschakelen?

Het is handig om zelf een vochtmeter te hebben. De toestellen zijn niet al te duur en wanneer je een vochtprobleem vermoedt, kan je dit vermoeden meteen nagaan en zo het probleem snel ontdekken. Het is echter wel belangrijk dat je de resultaten op een juiste manier interpreteert. Bovendien geeft en vochtmeter enkel een indicatie van het vochtgehalte.

Als je toestel een slechte vochtwaarde aangeeft of wanneer je er van overtuigd bent dat er een vochtprobleem is, is het aangeraden een vakman in te schakelen. zij doen een meer kwalitatieve vochtmeting zodat er tot diep in de muur gemeten kan worden. Bovendien hebben zij het geschikte apparatuur om de precieze locatie van het probleem na te gaan.

Prijs vochtmeter

Een simpele  destructieve vochtmeter kan je vinden vanaf 15 euro en een niet-destructieve vochtmeter vanaf 70 euro. voor een hygrometer ben je minder geld kwijt: deze toestellen vind je al vanaf 5 euro. Het is wel belangrijk om te onthouden dat deze goedkopere vochtmeters niet alle vochtproblemen opsporen en niet altijd correct zullen zijn. Voor een meer kwaliteitsvolle vochtmeter betaal je ongeveer 150-250 euro en een vochtmeter van professionele kwaliteit kost zo’n 600-700 euro.

Heb je regelmatig last van vocht in je woning of wil je graag snel kunnen controleren of er vocht aanwezig is wanneer je een vochtprobleem vermoedt? Dan is het geen slecht idee om een vochtmeter aan te schaffen. Wel blijft het aangeraden om een vakman in te schakelen bij twijfel of wanneer je vochtmeter een slechte waarde weergeeft. Bovendien laat je het oplossen van vochtproblemen ook best over aan een vakman.

Vraag een gratis offerte voor vochtbestrijding

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.