Oorzaken en oplossingen vochtproblemen

Vocht
the_title()

Vochtproblemen moet je zo snel mogelijk aanpakken. Het kan tot allerlei ernstige gevolgen leiden die je liefst vermijdt. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken die tot een vochtprobleem kunnen leiden. Elke oorzaak heeft een andere oplossing nodig. In dit artikel lees je meer over hoe je vochtproblemen kan herkennen, wat de oorzaken en gevolgen ervan zijn en welke oplossingen er voorhanden zijn.

Hoe merk je vochtproblemen op?

Vochtproblemen kan je herkennen op verschillende manieren. We sommen een aantal veel voorkomende verschijnselen op:

  • Vochtplekken of schimmelplekken
  • Algengroei of mosgroei op de muren
  • Een muffe geur
  • Loslatend of beschadigd behang, verf of pleisterwerk
  • Condens op ramen en andere koude oppervlakken

Niet elk vochtprobleem is even zichtbaar. Soms merk je het bijvoorbeeld aan een plotse stijging van je energierekening of zijn er helemaal geen zichtbare kenmerken van een vochtprobleem. Vermoed je om welke reden dan ook dat je last hebt van vocht? Schakel dan een vakman in. Zij kunnen de oorzaak van het probleem opsporen en een geschikte oplossing bepalen.

Wat zijn de gevolgen van vochtproblemen?

Vochtproblemen hebben allerlei gevolgen. Zoals hierboven al besproken is, kunnen er vochtplekken, schimmels, muffe geurtjes en beschadiging aan je muren ontstaan. Daarnaast kan het ook leiden tot gezondheidsproblemen en schade aan de constructie van je woning. Dit vermijd je liever allemaal. Het is dan ook belangrijk de oorzaak van het vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Oorzaken en oplossingen vochtproblemen

Er zijn verschillende oorzaken die tot vochtproblemen kunnen leiden. Elke oorzaak heeft een andere oplossing nodig. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende oorzaken van vochtproblemen, mogelijke oplossingen en de gemiddelde prijs daarvan. De prijzen die besproken worden zijn richtprijzen. De exacte prijs die jij moet betalen kan variëren afhankelijk van de ernst van het probleem, je woning, de gekozen oplossing en enkele andere zaken. Voor meer informatie over de prijs, klop je best aan bij een vakman.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt meestal via de kelder, kruipruimte of de muren je woning binnen. De oorzaak hiervan is grondwater dat in het metselwerk van de woning is getrokken. Hierdoor worden de muren vochtig.

Oplossingen

Muren injecteren

Wanneer men muren injecteert, worden er gaten geboord in de muren. Deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel.

Prijs: vanaf 100 euro per lopende meter

Muren onderkappen en nieuwe vochtkering plaatsen

Muren onderkappen gebeurt minder vaak. Het is een drastische maatregel die veel werken met zicht meebrengt. Er worden horizontale sleuven doorheen de gevel gemaakt. In de sleuven plaatst men de nieuwe vochtkering, wat er voor zorgt dat het vocht tegengehouden wordt.

Prijs: 100-150 euro per lopende meter

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt vaak voor bij keldermuren die lang met grondwater in contact staan of binnenmuren van een woning die een beschadigde gevel heeft. Regenwater kan hierdoor in de muren trekken, waardoor de binnenmuren nat worden.

Oplossingen

Muren impregneren

Bij deze techniek wordt een speciale, onzichtbare coating op de muren aangebracht. De coating zorgt er voor dat vocht niet meer in de gevel kan trekken.

Prijs: 10-15 euro per vierkante meter

Nieuwe gevelbekleding

Als je gevel sterk aangetast is, kan je nieuwe gevelbekleding plaatsen. Als je nog geen goede isolatie hebt, is dit het ideale moment om dat te doen.

Prijs: afhankelijk van de gekozen bekleding en eventuele isolatie

Condensatie

Een andere veel voorkomende oorzaak van vochtproblemen is een slechte ventilatie. Hierdoor kan de vochtige lucht in je woning nergens naartoe, waardoor het als condensatievocht tegen koude oppervlakken, zoals ramen of muren, slaat. Soms ontstaat condensatievocht ook door opstijgend- of doorslaand vocht. Hierbij is de luchtvochtigheid in je woning te hoog, waardoor er condens ontstaat.

Oplossingen

Ventileren

Condensatie ontstaat vaak doordat er niet voldoende geventileerd wordt. Verluchten, door bijvoorbeeld ramen regelmatig open te zetten, is hierbij belangrijk, maar niet voldoende. Je laat best een ventilatiesysteem plaatsen.

Als het condensatievocht ontstaat door een verhoogde luchtvochtigheid ten gevolge van opstijgend- of doorslaand vocht, kan je dit oplossen door dat probleem aan te pakken.

Prijs: afhankelijk van het ventilatiesysteem

Lek

Lekkages kunnen ontstaan aan waterleidingen, afvoerleidingen van sanitair en cv-leidingen. Vaak zijn leidingen in de muren verwerkt, waardoor je het lek niet meteen opmerkt. Lekkages zijn moeilijk op te sporen: meestal heb je hier speciale apparatuur voor nodig.

Oplossing

Lekdetectie

Leken opsporen is niet makkelijk. Vaak zijn de gevolgen van een lek pas na een hele tijd zichtbaar. Een vakman kan een lekdetectie uitvoeren om het probleem op te sporen en op te lossen.

Prijs: 300-400 euro                    

Bouwvocht

Er wordt veel water gebruikt bij het bouwen van een huis. Het duurt vaak meer dan een jaar vooraleer de woning volledig uitgedroogd is. Wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt, kan het verschillende problemen veroorzaken.

Bouwvocht kan je aanpakken door een ontvochtiger te gebruiken en de woning regelmatig te verluchten.

Om onnodige kosten te vermijden, pak je best meteen de juiste oorzaak van het vochtprobleem aan. Twijfel je over de oorzaak? Neem dan contact op met een vakman. Zij kunnen je bijstaan met het opsporen en oplossen van het vochtprobleem.

Vraag een gratis offerte aan voor vochtbestrijding

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.