Wat is de prijs van een decentrale ventilatie?

Ventilatie
the_title()

Goed ventileren is belangrijk om onder andere gezondheidsproblemen en vochtproblemen te voorkomen. Het installeren van een ventilatiesysteem kan hierbij helpen. Er bestaat zowel centrale als decentrale ventilatie. Decentrale ventilatiesystemen zijn onder andere handig bij renovaties en wanneer er veel geluidshinder is rondom je woning. In dit artikel kom je meer te weten over de mogelijkheden en de prijs van decentrale ventilatie.

Wat is decentrale ventilatie?

Er bestaat zowel centrale als decentrale ventilatie. Bij centrale ventilatie is er één centrale unit die in verschillende ruimtes de ventilatie regelt. Met decentrale ventilatie, ook wel lokale ventilatie genoemd, kan je een specifieke ruimte doelgericht ventileren. Er zijn in tegenstelling tot centrale ventilatie geen ventilatiekanalen nodig die de doorstroming van lucht tussen verschillende ruimtes regelen. Met decentrale ventilatie kan je een ruimte dus ventileren wanneer het nodig is, zonder dat dit invloed heeft op de andere ruimtes.

Voordelen

Decentrale ventilatie is een manier om de lucht in een gebouw te ventileren door middel van een aantal kleine ventilatoren geïnstalleerd op verschillende plaatsen in het gebouw, in plaats van één centrale ventilatie-eenheid. Dit kan helpen om het drukverlies in het systeem te verminderen, omdat de luchtstroom niet afhankelijk is van één enkele ventilator.

Er zijn verschillende voordelen aan decentrale ventilatie, waaronder:

  1. Minder drukverlies: Zoals al eerder genoemd, kan decentrale ventilatie helpen om het drukverlies in het systeem te verminderen, wat kan leiden tot een efficiëntere luchtstroom en minder energieverbruik.
  2. Meer controle: Met decentrale ventilatie heb je meer controle over de luchtstroom in het gebouw, omdat je de ventilatoren op specifieke plaatsen kunt installeren om de lucht te verversen waar het nodig is.
  3. Minder lawaai: Decentrale ventilatie kan minder lawaai veroorzaken dan centrale ventilatie, omdat de ventilatoren kleiner zijn en op specifieke plaatsen worden geïnstalleerd, in plaats van één centrale ventilator.
  4. Gemakkelijker te installeren: Decentrale ventilatie kan gemakkelijker te installeren zijn dan centrale ventilatie, omdat het minder complex is en geen grote ducts of kanalen vereist.
  5. Minder onderhoud: Het is makkelijker te onderhouden dan centrale ventilatie. Over het algemeen is het voldoende om één of twee keer per jaar de filters te vervangen. Dit kan je zelf doen. De onderhoudskosten zijn dan ook beperkt.

Het is belangrijk om te onthouden dat decentrale ventilatie niet geschikt is voor alle situaties. Het is aan te raden om advies te vragen aan een professioneel om te bepalen wat het beste is voor jouw specifieke situatie.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende soorten. We bespreken ze kort hieronder.

Decentrale ventilatie-unit

Er bestaan twee systemen die werken met een ventilatie-unit. Deze soort is de eenvoudigste van de twee: de unit zuigt mechanisch verse lucht aan via een buis in de gevel en vervuilde lucht wordt op een natuurlijke manier afgevoerd. Deze soort werkt op basis van ventilatieprincipe B. In de ruimtes die je ventileert, is de aanvoer en afvoer van lucht dus tegelijk aanwezig. Twijfel je over het nodige debiet? Neem dan contact op met een vakman. Zij kunnen je helpen om dit te berekenen.

Deze soort decentrale ventilatie heeft verschillende voordelen: het zorgt voor een gezond en schoon binnenklimaat, het werkt zeer stil en heeft geluidswerende eigenschappen, en het is tochtvrij. Nadelen zijn dan weer dat er geen warmteterugwinning is en je een relatief groot debiet nodig hebt.

Decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning

De tweede soort die werkt met een ventilatie-unit is recenter ontstaan: de aan- en afvoer van lucht gebeurt mechanisch. De unit gaat dus uit van ventilatieprincipe D, de warmte van de uitgaande luchtstroom wordt gerecupereerd doormiddel van een warmtewisselaar. Deze warmte wordt gebruikt voor het voorverwarmen van de frisse lucht die ingevoerd wordt.

Dit systeem heeft allerlei voordelen: een groot deel van de warmte wordt teruggewonnen, er is een laag energieverbruik, het zorgt voor een zeer goede luchtvochtigheid, een hoog wooncomfort, het systeem is rendabel, vervuilde stoffen worden uit de lucht gefilterd en sommige modellen halen ook vocht uit de lucht waardoor je condens vermijdt.

Lokale buis- of opbouwventilatoren

Deze soort is heel eenvoudig. Met een losse kanaalventilator buisventilator of opbouwventilator kan je op een heel simpele manier kleinere ruimtes, bijvoorbeeld een badkamer, lokaal ventileren. Het wordt in de afvoerbuis of tussen twee afvoerbuizen in geplaatst.

Voordelen van lokale buis- en opbouwventilatoren zijn de prijs, een snelle montage en de efficiënte verluchting.

Wanneer is het een goed idee om voor decentrale ventilatie te kiezen?

In principe kan je altijd kiezen voor een decentraal ventilatiesysteem. Er zijn echter een aantal momenten waarop de keuze voor een decentraal systeem misschien beter is. Twijfel je tussen verschillende systemen? Vraag dan raad aan een vakman. Zij kunnen op basis van jouw specifieke situatie bepalen welk systeem het meest voordelig is.

Bij geluidshinder of wanneer ventilatiesysteem D geen optie is

Als je woning in de buurt van een drukke stad, luchthaven, autosnelweg of andere luide plekken ligt, kan het een goed idee zijn om voor decentrale ventilatie te kiezen. Je kan hierbij geluiden dempen tot 56 decibel.

In afgewerkte ruimtes

Omdat de montage van een decentraal ventilatiesysteem snel en zonder grote werken kan gebeuren, is het ideaal voor afgewerkte ruimtes.

Bij nieuwbouw

Ook bij nieuwbouw zitten er voordelen aan om te kiezen voor decentrale ventilatie. Je hoeft geen ventilatiekanalen te integreren, waardoor de opbouwhoogte van vloeren minder groot moeten zijn. Hierdoor bespaar je onder andere op chapekosten.

Prijs decentrale ventilatie

De prijs van een decentraal ventilatiesysteem varieert afhankelijk van verschillende factoren. Bij elke soort zijn er meerdere prijscategorieën. Het is een goed idee samen met een vakman te bekijken wat jouw noden zijn en welk model je het best aankoopt. Hieronder geven we een richtprijs voor de verschillende soorten decentrale ventilatie:

  • Decentrale ventilatie-unit: 550 euro
  • Decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning: 1000-1500 euro
  • Lokale buis- of opbouwventilatoren: vanaf enkele tientallen euro’s

Wil je een decentraal ventilatiesysteem laten plaatsen in je woning? Wil je meer informatie over centrale en decentrale ventilatiesystemen of heb je hulp nodig bij de keuze van een geschikt systeem? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.