Het belang van ventileren

Ventilatie
the_title()

Ventileren is belangrijk om voor een goede luchtkwaliteit in je woning te zorgen. Dit draagt onder andere bij aan een betere gezondheid en minder kans op vochtproblemen. Doordat woningen steeds  beter geïsoleerd zijn is het belang van ventileren groter dan ooit. Een goede isolatie is positief voor je wooncomfort, het milieu en je energierekening, maar het zorgt er ook voor dat verse lucht niet zomaar binnen kan via spleten en kieren. Dit moet je dus zelf regelen door te ventileren.

Waarom ventileren?

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Dit is een positieve evolutie omdat hierdoor minder energie verspild wordt, wat goed is voor het milieu, je energierekening én je wooncomfort. Isoleren zorgt er echter ook voor dat de luchtkwaliteit in je woning minder goed is. Dit kan je oplossen dor goed te ventileren. Hieronder berspreken we de belangrijkste redenen waarom ventileren zo belangrijk is.

Een goede luchtkwaliteit

Wanneer je inademt komt er zuurstof in je lichaam en als je uitademt komt er koolstofdioxide en waterdamp uit. Deze uitgeademde lucht moet zo snel mogelijk wegstromen zodat er steeds verse lucht is om in te ademen. Als je woning goed geïsoleerd is, maar slecht geventileerd, krijg je een slechte luchtcirculatie. Dit heeft negatieve effecten op je gezondheid.

Naast ademen, stoten ook andere zaken in je woning stoffen uit die bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit. Dit kan gaan over waterdamp door te koken, kaarsen of chemische stoffen in andere producten. Dit is moeilijk te voorkomen, maar ook hierbij helpt het om goed te ventileren.

Een goede gezondheid

Een slechte luchtkwaliteit zorg voor het ontstaan en verergeren van gezondheidsklachten. Voorbeelden hiervan zijn concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en het verergeren van allergieën en astmaklachten. Ventileren zorgt ervoor dat deze klachten verminderen of verdwijnen.

Vochtproblemen vermijden

In je woning wordt heel wat vocht geproduceerd. Dit gebeurt onder andere door te koken, te douchen of te ademen. Deze waterdamp moet kunnen wegstromen. Als er niet goed geventileerd wordt, kan dit niet. In dit geval ontstaat er condensatie op koude oppervlakken zoals ramen en muren. Op termijn zorgt dit voor vochtplekken, schimmelvorming en andere vochtproblemen. Dit is slecht voor je gezondheid en de constructie van je woning. Je kan dit vermijden door een goed ventilatiesysteem te plaatsen.

Gecontroleerde en ongecontroleerde ventilatie

Bij bestaande, vooral oudere, woningen is er vaak sprake van ongecontroleerde ventilatie. Dit komt doordat de isolatie niet optimaal is en er lucht van buiten door kieren kan binnendringen, waardoor er verse lucht in de woning terechtkomt. Dit leidt tot warmteverlies en een slechter wooncomfort.

bij gecontroleerde ventilatie kan je zelf bepalen hoeveel lucht ververst wordt. Er bestaan twee vormen van gecontroleerde ventilatie:

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie gebeurt over het algemeen door roosters in ramen en muren en toevoer- en afvoerkanalen. Je kan zelf bepalen wanneer je de roosters en ramen minder of meer opendoet.

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie wordt het ventilatiedebiet geregeld door een ventilatiesysteem. De hoeveelheid luchtverversing stel je hier zelf in.

Soorten ventilatiesystemen

Misschien vraag je jezelf af of het niet voldoende is om regelmatig je ramen te openen. Hoewel het een goed idee is om je woning regelmatig te verluchten, is dit meestal niet voldoende. Je laat best een ventilatiesysteem plaatsen, waardoor er een constante luchtcirculatie is.

Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen. Afhankelijk van je wensen, type woning en de grootte van je woning kies je een bepaald systeem. Er bestaan 4 soorten ventilatiesystemen, afhankelijk van de toevoer en afvoer van lucht. We sommen de verschillende soorten kort op:

  1. Type A: natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer
  2. Type B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer
  3. Type C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
  4. Type D: mechanische toevoer en mechanische afvoer

Meer informatie over de verschillende soorten ventilatiesystemen kan je krijgen bij een vakman. Zij kunnen je ook meteen bijstaan bij het bepalen van een specifiek type: dit hangt immers af van je situatie. De prijzen van ventilatiesystemen variëren sterk. Er bestaan ventilatiesystemen voor zowat elk budget.

Naast het plaatsen van een ventilatiesysteem, zijn er nog enkele zaken die ja kan doen om een slechte luchtkwaliteit te vermijden:

  • Een goed onderhoud van je cv-ketel, geiser en ventilatiesysteem
  • Een goede zonwering
  • Extra ventileren tijdens en na het douchen of koken
  • Niet roken in je woning
  • Gordijnen en vloerbedekking regelmatig schoonmaken
  • Vochtproblemen snel oplossen indien nodig

Bij nieuwbouw of bijbouw is het soms verplicht om voor een goede ventilatie te zorgen. Meer informatie over de wetgeving rondom ventilatie, ventilatiesystemen of ventileren, kan je verkrijgen bij een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een ventilatiesystemen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.