Eindelijk goed ademen! Met de juiste airconditioning.

Airconditioning
the_title()

Airco’s zijn tegenwoordig een onmisbare voorziening in veel woningen. Zeg vaarwel tegen nachten waar je urenlang ligt te puffen en geniet van alle voordelen die airconditioning kan bieden. In dit artikel lees je meer over hoe het juist werkt, welke types airco er zijn, de prijzen, wat de juiste airconditioning voor jouw woning is en nog veel meer.

Hoe werkt je airco eigenlijk?

Tijdens de warme zomermaanden genieten van een koele woning, wie droomt er niet van? Daarom kiezen veel gezinnen ervoor om een airco te laten installeren. Maar hoe werkt dit systeem nu juist? We leggen het graag uit:

Een airco (AC) is ontworpen om de lucht in een gebouw of ruimte te koelen, te filteren en te circuleren. Er zijn verschillende soorten airconditioning, maar de werking is grotendeels hetzelfde. In dit artikel lees je verder ook de verschillen tussen alle systemen.

Een airconditioningssysteem bestaat uit een compressor, een condensor, een expansieventiel en een koelmiddel. Het koelmiddel wordt in de compressor gepompt waar het onder druk wordt gezet en verwarmd. Vervolgens gaat het naar de koeler waar het afkoelt en condenseert tot een vloeistof. Hierna gaat het via het expansieventiel naar de verdamper.

Laat je ventilatie buizen zowel in het binnendeel als het buitendeel nakijken

In de verdamper wordt het koelmiddel weer veranderd in een gas. Hierdoor neemt het volume toe en daalt de druk. Dit veroorzaakt een koeling van de lucht die door de verdamper wordt geblazen. De gekoelde lucht wordt vervolgens door het gebouw of ruimte geblazen, waardoor de temperatuur daalt.

Dit proces wordt voortdurend herhaald, waardoor de temperatuur in de ruimte constant wordt gehouden. Het warme koelmiddel wordt teruggevoerd naar de compressor waar alle stappen opnieuw beginnen.

AC systemen hebben ook filters die de lucht schoonhouden door stof, haren en andere deeltjes te verwijderen. Dit zorgt voor een frissere leefomgeving en beschermt tegen allergieën en ziektekiemen.

Het is ook belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren van je toestel, zoals het vervangen van filters en het bijvullen van koelmiddel. Dit zorgt voor een efficiëntere werking en een langere levensduur van het systeem.

Waar is een airco goed voor?

We kennen een airco vooral omdat deze gebruikt worden om de temperatuur in de auto, in huis of op kantoor te laten dalen tijdens warme dagen. Dit leidt natuurlijk tot een aangenamere leef- of werkomgeving. Maak komaf met slapeloze zomernachten of een oncomfortabele werkplek en kies voor alle voordelen van een AC-systeem.

Een airco kan naast koelen ook gebruikt worden om de luchtvochtigheid te reguleren. Dit kan nuttig zijn als deze waarden hoog zijn in jouw woning, want een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot een benauwd gevoel en schimmels in huis. Een te laag niveau kan daarentegen zorgen voor verkoudheidsklachten, maar gelukkig kan met een AC systeem de luchtvochtigheid worden verlaagd tot een comfortabel niveau.

Verhoogde luchtkwaliteit

Daarnaast zijn airconditionings ook goed voor de kwaliteit van de lucht, want ze kunnen ook uitgerust zijn met filters die de lucht schoonhouden. Dit kan helpen om stof, haren en andere deeltjes te verwijderen, waardoor de lucht gezonder is. Een stille airco is een toestel dat niet veel geluid produceert, deze ervaring kan een stuk comfortabeler zijn wanneer de decibel op een max van 50 ligt en staat dat ongeveer gelijk aan een werkende koelkast.

Kort samengevat is een airconditioning ontworpen om de temperatuur in een gebouw of ruimte te reguleren, waardoor een aangenamere leef- of werkomgeving ontstaat. Een AC systeem is nuttig voor verkoeling, luchtvochtigheid reguleren, lucht filteren en ontvochtigen.

Voor welke types airconditioning kan je allemaal gaan?

Er zijn verschillende types airconditioning beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Hieronder vind je enkele van de meest populaire soorten airco:

Multisplit airco

Dit type systeem is geschikt voor meerdere ruimtes of grote oppervlakten. Een multisplit airconditioningsysteem bestaat uit een grote eenheid aan de buitenkant van het gebouw (buitenunit) en meerdere binnenunits. De eenheid buiten koelt of verwarmt de lucht en brengt vervolgens deze lucht via de binnenunits naar de verschillende kamers in het gebouw. 

Bekijk als een split airco de juiste airco voor jouw woning is.

Splitsysteem airco

Dit is het meest gebruikte type airco. Het systeem bestaat uit twee aparte eenheden, één binnen en één buiten. De binnenunit, ook wel de verdamper genoemd, deze airco hoort er voor zorgen dat de temperatuur verlaagt wordt. Terwijl de buitenunit, ook wel de condensor genoemd, wordt gebruikt om de lucht makkelijker op te laten nemen door de verdamper. Een split airco is dus een ideale airconditioner om bv. je slaapkamer koel te houden.

Mobiele airco

Deze eenheden zijn op wielen gemonteerd, zodat ze gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere kunnen worden verplaatst. Mobiele airco’s zijn een goede optie voor kleinere ruimten of voor gebruik in een specifieke kamer. Let wel op: deze soort airco koelt niet zo goed als een vaste.

Airco zonder buitenunit

Daarnaast is ook mogelijk om een vast airconditioningsysteem te hebben zonder buitenunit, ze bieden je alle voordelen van een gewone airco en je hebt geen last van een grote installatie buiten het huis. Het nadeel is hier wel dat alles verwerkt zit in één unit. Hierdoor zal het geluid dat het dat het systeem maakt in huis aanwezig zijn.

Welke airco koop je nu best voor je woning?

Er zijn veel soorten airco, maar om te beslissen welke je nu best koopt voor je woning moet je rekening houden met volgende kenmerken:

Vaste airco

Deze soort kan je niet verplaatsen en ze regelen de volledige temperatuur. De moderne types kunnen de luchtvochtigheid ook meten en bijsturen wanneer nodig. Er zijn echter verschillende types van een vaste airco:

Split-airco

Deze airco met splitsysteem bestaat uit een binnen- en buitenunit. Dit zorgt ervoor dat slechts één ruimte gekoeld kan worden. Het is energievriendelijk, relatief goedkoop en stiller dan een mobiele airco. Maar als je meerdere of grote ruimtes wilt afkoelen, kies je best voor een multisplitsysteem.

Je woning heeft de juiste airconditioning nodig

Multisplitsysteem

Bij een multisplitsysteem zijn er meerdere binnenunits aangesloten op één buitenunit. Het heeft meer vermogen waardoor het de warmste kamers in een mum van tijd koel zal krijgen. De nieuwste modellen zijn compatibel met een smartphone applicatie, waardoor je je airco al kan aanzetten vooraleer je thuiskomt. 

Mobiele airco

Het grote voordeel staat in de naam: het is een mobiele airco. Je kiest dus zelf welke ruimte een extra koelvermogen nodig heeft. Overdag kan bijvoorbeeld de leefruimte gekoeld worden en tegen de avond kan je hem naar de slaapkamer brengen. Daarnaast is het goedkoper en onderhoudsvriendelijker dan een vaste airco. Let er wel op dat deze types een beperkt vermogen hebben, waardoor ze vooral geschikt zijn voor het koelen van kleine ruimtes. Ze slurpen ook veel energie en maken vaak veel lawaai.  

Airco zonder buitenunit

Omdat er geen buitenunit aan te pas komt, is de installatie van dit soort airco gemakkelijker. Er zal echter meer geluidsoverlast zijn omdat alle processen binnenin één unit plaatsvinden. Daarnaast zijn de plaatsingsmogelijkheden beperkt. Dit omdat het geïnstalleerd moet worden op een muur waar de lucht langs buiten kan en mag afgevoerd worden.

Er zijn dus verschillende types met elk hun voor- en nadelen. Weet je niet zeker welke soort airco je best kiest? Dan kan je een professional inschakelen. Deze hebben ervaring en kennis in het vak, dus ze kunnen jou verder helpen met de perfecte airco voor in je woning.

Hoeveel kost het installeren van airconditioning?

De kosten voor het laten installeren van een airconditioning kunnen variëren afhankelijk van het type systeem dat je kiest. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde kosten voor de meest voorkomende types airconditioning.

Een multisplit airconditioningsysteem is het meest geschikt voor grote gebouwen en woningen. Deze systemen zijn vaak duurder dan andere types omdat ze een groter gebied kunnen koelen en meer complex zijn om te installeren. De gemiddelde kosten voor het installeren van dit airconditioningsysteem liggen tussen € 2000 en € 2950.

Het splitsysteem is een andere populaire keuze voor woningen en kantoren. Dit type airconditioning bestaat uit slechts twee delen: een binnenunit en een buitenunit. De gemiddelde kosten voor het installeren van een splitsysteem liggen tussen € 1250 en € 2250.

Prijs voor een mobiele eenheid

Als derde, is de mobiele airconditioningseenheid een goedkopere optie voor mensen die alleen af en toe een kleine kamer willen koelen. Deze eenheden zijn eenvoudig te verplaatsen en te installeren, en kosten tussen € 300 en € 650.

Tenslotte is er nog de airco zonder buitenunit. De prijzen hiervoor variëren tussen € 1300 en € 2150. Het uiteindelijke kostenplaatje hangt af van hoe complex de installatie zal zijn.

Hou er rekening mee dat deze kosten richtprijzen zijn en kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie, zoals de grootte van de ruimte die gekoeld moet worden, de complexiteit van de installatie en de kosten in jouw regio. We raden aan om meerdere offertes te verzamelen en deze te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Via TrustUp kan je in een mum van tijd meerdere offertes verzamelen van verschillende erkende professionals. Zo kan je deze gemakkelijk met elkaar vergelijken en een keuze maken.

Wat zijn de nadelen van een airco?

Er zijn enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een airconditioning. Een van de belangrijkste nadelen is de hoge energiekosten die erbij komen kijken. Wanneer je de airco voortdurend aan hebt staan, kan dit een groot deel van je energie opslurpen. Sommige mensen zetten de airco zelfs aan als het buiten nog niet eens warm is, waardoor de kosten nog verder oplopen. Het is daarom belangrijk om je airco alleen aan te zetten wanneer het écht nodig.

Een ander nadeel van een airconditioning is dat het kan leiden tot droge lucht. Dit kan irritatie veroorzaken aan de ogen, neus en keel. Het kan ook zorgen voor een droge en schilferige huid. Je kunt dit voorkomen door regelmatig een luchtbevochtiger te gebruiken of te kiezen voor een model dat ook rekening houdt met de luchtvochtigheid.

Airconditioning kan ook een negatief effect hebben op de kwaliteit van de lucht binnenshuis. Als je de filters niet regelmatig vervangt, kan de airco stof, bacteriën en andere deeltjes in de lucht circuleren, wat kan leiden tot allergieën of ziektes. Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan je airco zoals het vervangen en schoonmaken van de filters.

Airconditioning in grote of veel kamers kan duur uitkomen

Daarnaast kan het installeren van een airconditioning een investering zijn, vooral als je een groot gebouw of een huis met veel kamers hebt. De kosten voor installatie kunnen oplopen tot meerdere duizenden euro’s en daarnaast zijn er ook onderhoudskosten aan verbonden. 

Tenslotte kan het geluid van een airconditioning ook een nadeel zijn voor sommige mensen. Als je gevoelig bent voor geluid, kan het lawaai van de airco storend zijn en je verhinderen om te slapen of te concentreren.

Wat is beter: een ventilator of een airco?

Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van jouw specifieke situatie en wensen.

Een ventilator is een veel goedkopere oplossing dan een airco en verbruikt minder energie. Dit maakt het een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een energie-efficiënte manier om verfrissing te zoeken in huis. Ventilatoren vereisen ook geen installatie en je kan ze makkelijk verplaatsen wanneer je op een andere plek verkoeling zoekt.

Met het juiste soort type airco's, breng je frisse lucht van de eene naar de andere ruimte

Echter verplaatst een ventilator alleen de lucht direct voor jou, waardoor het niet zo effectief is als een airco wanneer het gaat om het koelen van een hele ruimte of woning. 

Een airco is daarentegen in staat om de temperatuur in een ruimte of gebouw effectief te regelen. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar meer controle over de temperatuur in hun huis of kantoor. Airco’s zijn ook in staat om lucht te filteren, waardoor het een betere optie is voor mensen met allergieën of astma. De nieuwste modellen beschikken ook over de nieuwste snufjes, waardoor je ze vaak op afstand kan bedienen via een app.

Kort samengevat zijn warmte lucht units een goedkope optie als je op zoek bent naar een klein beetje verfrissing. Een airco zal altijd een betere optie zijn als je je kantoor of woning wilt verkoelen met efficiënte energieverbruik. 

Heeft een airco ook een verwarmingsfunctie?

Veel mensen vragen zich af of je met warme lucht via je airco ook je woning kan verwarmen. Het antwoord is ja, het is inderdaad mogelijk om de temperatuur met een airconditioningsysteem te verhogen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld geen chauffage hebt op een kamer. Zo kan je toch genieten van een gezellig warme temperatuur, zonder de verbouwingswerken die komen kijken bij de plaatsing van een nieuwe verwarming.

Het werkt op een vergelijkbare manier als een gewone airco, maar in plaats van alleen de binnenlucht te koelen, kan het ook de binnenlucht verwarmen. Dit gebeurt door het omkeren van het koelproces. In plaats van het koelmiddel in de compressor te verwarmen, wordt het buiten afgekoeld. Hierdoor wordt warmte van buiten naar binnen gebracht, waardoor de binnenlucht wordt verwarmd.

Verschillende binnenunits voor jouw comfort

Deze soort airco is een efficiënte manier om de binnentemperatuur te regelen, omdat het gebruik maakt van de gratis warmte van buiten. Dit kan leiden tot lagere energiekosten in vergelijking met andere verwarmingstechnieken. Echter is dit type niet geschikt voor extreem koud weer omdat het niet zo efficiënt werkt bij lage temperaturen.

Kort samengevat zijn sommige airco’s ook instaat om als warmtepomp te worden gebruikt zodat via warme lucht je woning op een aangenamen temperatuur te krijgen. Dit is een efficiënte manier om de binnentemperatuur te regelen, maar is niet geschikt voor extreem koud weer. Je informeert best bij een vakman over welk type nu het meest geschikt is voor jouw budget en wensen.

Waar kan je een airco laten plaatsen?

De keuze van de plaats waar je een airco laat installeren, is afhankelijk van de grootte van je woning en de indeling van je ruimtes. In een gemiddelde woning kan een airco geplaatst worden in de woonkamer, slaapkamers, keuken of in de badkamer.

Het is een goed idee woonkamer om de airco in de hoek van je kamer te plaatsen, zodat de koude lucht zich snel kan verspreiden. In de slaapkamers kies je ook best voor een hoek. Dit maakt het gemakkelijker om de temperatuur in de kamer te regelen.

Vergelijk meerdere binnenunits om het meeste van je plaats te maken.

In de keuken kan een stille airco geplaatst worden boven de deur. Dit zorgt ervoor dat de kookluchtjes snel worden afgevoerd en de keuken fris blijft. 

Hou er wel rekening mee dat airconditioning in België een bepaalde afstand moet houden van de buren, het is dus verstandig om contact op te nemen met een erkend plaatser van airco’s om te zien of er beperkingen zijn.

Een airco kan dus in een groot aantal ruimtes in huis geplaatst worden, zoals de woonkamer, slaapkamers, keuken of badkamer. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de afstand tot de buren voor de buitenunit.

Hoeveel btu airco heeft een gemiddeld gezin nodig?

Het kiezen van de juiste airconditioner voor jouw huis of appartement is belangrijk om ervoor te zorgen dat het koelvermogen efficiënt en effectief is. Een van de belangrijkste factoren om te overwegen is de hoeveelheid btu (British Thermal Unit) die nodig is voor de grootte van de ruimte.

Een gemiddeld gezin heeft een airco nodig met een btu-waarde van ongeveer 20 btu per vierkante meter. Dit betekent dat een woonkamer van 20 vierkante meter ongeveer een airco van 400 btu nodig heeft. Het is echter belangrijk om rekening te houden met andere factoren zoals de hoogte van de kamer, het aantal ramen en de hoeveelheid zonlicht die de kamer ontvangt.

Als de kamer bijvoorbeeld hoog is, of veel ramen heeft, dan zal een grotere airco nodig zijn om de koeling efficiënt te houden. Ook als de kamer veel zonlicht ontvangt, zal een grotere airco nodig zijn om de warmte te compenseren.

Het is ook aan te raden om een airco te kiezen met een hoger btu-waarde dan de aanbevolen waarde. Dit zorgt ervoor dat de airco efficiënter te werk gaat en dat de kamer sneller op temperatuur gebracht wordt.

Als je twijfelt over de juiste hoeveelheid btu die je nodig hebt, is het aan te raden om professioneel advies te vragen bij een airco-installateur. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid btu voor jouw huis of appartement. Zo kan je kiezen tussen kwaliteit soorten airco’s voor jouw gezin voor een comfortable woning.

Waar kan je best een kwaliteitsvolle airco kopen?

De aankoop van een airconditioning is een belangrijke beslissing, vooral wanneer je op zoek bent naar een kwaliteitsvolle unit. Er zijn veel plaatsen waar je een airco kunt kopen, maar het is belangrijk om te weten waar je de beste deals kunt vinden en waar je de meeste kwaliteit voor je geld krijgt. 

De eerste plaats waar je een airco kunt kopen is bij een professionele installateur. Deze bedrijven hebben vaak een breed scala aan units beschikbaar, waaronder de meest geavanceerde modellen. Bovendien zijn deze bedrijven vaak gespecialiseerd in airconditioning en kunnen ze je helpen bij het kiezen van de juiste unit voor jouw huis.

Een andere plaats waar je een kwaliteitsvolle airco kunt kopen is bij een doe-het-zelfzaak of een elektronicawinkel. Deze winkels hebben vaak een grote selectie van airco’s van verschillende merken en modellen. Ook kun je hier soms een kwaliteit per prijs airco krijgen omdat ze je kortingen en aanbiedingen kunnen geven.

Vergelijk verschillende type airco's om de perfecte match te vinden.

Ook kan je online een airco kopen, want er zijn veel webshops die die verkoelingssystemen verkopen. Hier kun je vaak een goede prijs krijgen en kun je de specificaties van de airco’s goed vergelijken. Let wel op dat je bij de aankoop van een airco via internet vaak geen garantie hebt op de installatie.

Tot slot, kan je ook een tweedehands airco kopen, dit kan een goedkopere oplossing zijn. Maar let wel op dat je hier ook vaak geen garantie hebt op de werking van de airco.

Er zijn dus veel plaatsen waar je een kwaliteitsvolle airco kunt kopen. Van professionele installateurs tot webshops. Het is belangrijk om de specificaties van de airco’s goed te vergelijken om de juiste keuze te maken. Een professional kan je altijd bijstaan bij je beslissing. Op TrustUp vind je een lijst van erkende experts op het vlak van airconditioning. Aarzel dus niet om contact met hen op te nemen.

Hoe kies je de beste en goedkoopste airconditioning voor jouw woning?

Als je op zoek bent naar een airconditioning voor jouw woning, zijn er een aantal factoren waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste en goedkoopste optie kiest.

Ten eerste is het belangrijk om de grootte van jouw woning in acht te nemen. Hoe groter jouw woning, hoe groter de airconditioning moet zijn. Bij een grotere woning heb je ook meer capaciteit nodig om de temperatuur in de gehele woning op een comfortabel niveau te houden.

Monoblock aan de muur

Daarnaast moet je ook rekening houden met de energie-efficiëntie van de airconditioning. Kies voor een apparaat met een hoog energie-efficiëntieklasse, zoals A++ of A+. Dit kan helpen om jouw energiekosten te verlagen.

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is de geluidsproductie van de airconditioning. Als de airconditioning in een slaapkamer of kantoor gebruikt wordt, is het aan te raden om een apparaat met een lage geluidsproductie te kiezen.

Ten slotte is het ook belangrijk om te overwegen welke functies jij wenst voor jouw airconditioning. Wil je bijvoorbeeld een apparaat met een afstandsbediening of een programma waarmee je de temperatuur op afstand kunt regelen?

Als je deze factoren in acht neemt, kun je de beste en goedkoopste airconditioning voor jouw woning kiezen. Het is ook aan te raden om verschillende modellen te vergelijken en te zoeken naar kortingen of aanbiedingen. Ook door verschillende offertes van meerdere vakmannen te vergelijken kan je op zoek gaan naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zo kun je er zeker van zijn dat je een kwalitatief goede airconditioning wilt kopen tegen een betaalbare prijs.

Hoeveel verbruikt airconditioning? Zijn er handige tips om te besparen?

Het verbruik van een airco kan variëren afhankelijk van het type en de grootte van de unit, maar het is wel een bekend feit dat airconditioning een van de grootste energieverbruikers in een woning kan zijn. 

Een eerste tip is om de airconditioning enkel te gebruiken wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld tijdens warme dagen of wanneer er veel mensen in huis zijn. Het is ook aan te raden om ramen en deuren gesloten te houden tijdens het gebruik van de airconditioning, zodat de koele lucht niet naar buiten kan ontsnappen.

De filter van de airconditioning moet ook regelmatig gecontroleerd en gereinigd worden, omdat een verstopt filter de werking van de airconditioning kan beïnvloeden en het verbruik kan doen stijgen.

Laat de filter van je monoblock onderhouden.

Een andere manier om energie te besparen is door gebruik te maken van een energiezuinige airconditioning. Er zijn verschillende soorten airconditioning op de markt, zoals inverter airconditioning, die minder energie verbruiken dan een traditioneel model. Hierdoor kan je besparen op energiekosten.

Tot slot, een andere manier om energie te besparen is door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan de airconditioning. Een technicus kan de airconditioning nakijken en eventuele problemen oplossen, waardoor het efficiënter zal werken en minder energie zal verbruiken.

Hoe ver moet een airconditioning van de buren hangen?

Als je een airco wil laten installeren, is belangrijk om te overwegen hoe dicht de airconditioning bij de buren mag hangen. In België zijn er regels omtrent de milieukwaliteitsnormen waaraan je moet voldoen. Dit is om ervoor te zorgen dat de buren geen hinder ondervinden van de lawaai- of trillingsoverlast die een airconditioning kan veroorzaken.

Specialist die een split airco installeerd

Op deze pagina van de Vlaamse overheid vind je de milieukwaliteitsnormen voor geluid in open lucht. Het is afhankelijk van waar je juist woont en het tijdstip.

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe de airconditioning is geïnstalleerd. Indien de unit direct tegen een muur van de buren is geplaatst, kan dit ook overlast veroorzaken. Het is daarom aan te raden om een afstand te houden van minimaal 30 cm tussen de airconditioning en de buitenmuur van de buren.

In samenvatting, wanneer je een airconditioning in België installeert, is het belangrijk om rekening te houden met de geluidsproductie en plaatsing van de unit. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat de airconditioning voor iedereen comfortabel is zonder overlast te veroorzaken. Je kan altijd raad vragen aan een professioneel installateur voor al jouw vragen omtrent de mogelijke geluidshinder.

Vraag een gratis offerte aan om de juiste airco voor jouw woning te vinden!

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.