Wat is de prijs om een mazouttank te verwijderen?

Verwarming
the_title()

Een mazouttank is een tank die stookolie of mazout omzet in warmte. Als u nog een mazoutketel heeft en u wilt deze laten verwijderen of buiten gebruik stellen, zijn er enkele voorwaarden waar u rekening mee moet houden. Het is verplicht om uw mazouttank te laten verwijderen binnen de 3 tot 5 jaar nadat u deze buiten gebruik stelt. Dit is om toekomstige bodemverontreinigen te voorkomen. In dit artikel geven we u informatie over het verwijderen van uw mazoutketel en de kosten die daaraan verboden zijn. Het is belangrijk om te weten dat uw stookolietank niet gebruikt mag worden voor bijvoorbeeld de opslag van een ander product. Het kan dus niet worden omgezet tot bijvoorbeeld een tank voor regenwater.

Soorten mazouttanks

Voordat u uw mazoutketel laat verwijderen, is het belangrijk om zicht te hebben op het soort ketel dat u heeft. Mazoutketels zijn te vinden met verschillende opslagvolumes en kunnen zowel boven- als ondergronds zijn. Het verwijderen van een bovengrondse mazouttank is over het algemeen net iets gemakkelijker. Bij het verwijderen van een ondergrondse tank moet u namelijk rekening houden met of het verwijderen van de tank invloed heeft op de stabiliteit van uw woning. Daarom wordt er soms gekozen om in de plaats van de tank te verwijderen deze te laten opvullen met bijvoorbeeld zand, schuim of een ander inert materiaal.

Voorwaarden bij het verwijderen

Een mazoutketel die werd gebruikt voor het verwarmen van uw woning moet bij het definitief buiten gebruik stellen eerst leeggemaakt en gereinigd worden. Bij een bovengrondse tank die niet meer dan 6000 liter stookolie kan opslaan moet deze niet per se verwijderd worden. Als uw tank ondergronds is of een opslag heeft van meer dan 6000 liter moet deze wel verwijderd worden. Als u een ondergrondse tank heeft die om stabiliteitsredenen niet verwijderd kan worden, mag u deze laten opvullen met bijvoorbeeld zand of een ander materiaal. Het verwijderen van een mazouttank doet u best in overleg en met hulp van een erkende stookolietechnicus.

Hoe wordt de tank verwijderd?

Zoals bij de voorwaarden vermeld moet uw tank eerst geneutraliseerd en dus intern gereinigd worden. Zo zorgt u ervoor dat alle schadelijke stoffen uit uw tank verwijderd zijn. Het reinigen van uw ketel moet gebeuren door een erkende tanksaneringsfirma. Na de reiniging krijgt u hier een certificaat voor. Dit certificaat heeft u nodig als u ooit uw woning verkoopt. Om kosten te besparen kan u ervoor kiezen om voordat de tanksaneringsfirma de reiniging doet al het mangat vrij te maken.

Nadat uw tank gereinigd is, ben je wanneer mogelijk verplicht om deze te laten verwijderen. Dit wordt meestal gedaan door de tank door middel van bijvoorbeeld koud knippen uit elkaar te halen.

De kosten

De prijzen voor het reinigen en verwijderen van een stookolietank kunnen erg verschillen. U bekijkt best verschillende firma’s en vakmannen in uw buurt om prijzen te vergelijken. Het reinigen van een tank van ongeveer 5000 liter kan al 500 tot 1000 euro kosten. Hoe groter uw tank, hoe hoger de prijs.

Voor de verwijdering van een bovengrondse tank kan u ongeveer op kosten rekenen tussen de 200 en 500 euro. Bij een hele grote tank van bijvoorbeeld 10.000 liter kan deze prijs wel hoger liggen. Ook de bereikbaarheid van uw tank heeft invloed op de prijs. Een tank die open in de kelder staat is veel gemakkelijker te verwijderen dan een tank die nog in een gemetste toezichtsput staat.

Voor een ondergrondse tank kunnen deze kosten hoger liggen omwille van de graafkosten en de moeilijke bereikbaarheid van de tank. Voor deze graafkosten kan u rekenen op een prijs van minstens 500 euro. Om kosten te besparen kiezen sommige mensen ervoor om deze graafwerken zelf uit te voeren. Laat u uw ondergrondse tank niet verwijderen, maar opvullen? Dan liggen de kosten gemiddeld rond de 495 en 870 euro.

U kan voor de zekerheid bekijken of uw stad of gemeente premies uitreikt voor het verwijderen van mazouttanken.

Bij het buiten gebruik stellen van uw mazouttank moet ook nog een laatste keuring plaatsvinden. Dit moet gebeuren door een erkend technicus of een erkende milieudeskundige. Voor deze keuring betaalt u tussen 90 en 160 euro, afhankelijk van of uw tank boven- of ondergronds is.

Een vakman inschakelen?

Voor het reinigen en verwijderen van uw stookolietank heeft u dus zeker vakmannen nodig. Bekijk dus zeker eens of u hier een vakman of technicus in uw buurt vindt.

Vraag een gratis offerte aan voor het verwijderen van je mazouttank

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.