Wat is de prijs voor het onderhoud van verwarming?

Verwarming
the_title()

Er zijn een aantal wetten en regels omtrent het onderhoud van je centrale verwarmingsinstallatie. Zo moet je gasketels elke twee jaar verplicht laten onderhouden en stooktoestellen op stookolie of vaste brandstof jaarlijks. Dit is belangrijk voor je eigen veiligheid en gezondheid en die van andere. In dit artikel vertellen we je meer over de regels en de prijs van het onderhoud van je verwarming.

Waarom is onderhoud belangrijk?

Het onderhoud van je verwarming is niet zomaar verplicht. Regelmatig onderhoud zorgt voor veiligheid, het voorkomt onder andere brand, koolmonoxidevergiftiging en explosies. Daarnaast heb je minder kans op problemen en gaat je verwarmingsketel langer mee. Bovendien verbruikt je toestel minder energie als het goed is afgesteld, waardoor je ook minder zal betalen.

Wat is een onderhoud?

Het verplichte onderhoud van je centrale verwarming omvat een aantal zaken. Een expert controleert en reinigt de schoorsteen of rookgasafvoer, controleert de staat van het toestel, controleert de verbrandingswaarden en tot slot ook nog de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht. Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkend technicus. Je bent zelf verantwoordelijk om dit onderhoud tijdig te laten uitvoeren, ook wanneer je een woning huurt.

De onderhoudsverplichtingen hangen af van het vermogen van je centraal stooktoestel en het soort brandstof. Het onderhoud neemt niet veel tijd in beslag. Vaak is de verwarmingsmonteur na een uur al weer weg. Hieronder bespreken we kort de regels.

Onderhoud gasketel

Werkt je verwarmingsketel op gas? Dan is een onderhoud elke twee jaar nodig. Je laat dit onderhoud uitvoeren door een erkend verwarmingstechnicus ‘gasvormige brandstof’. Na het onderhoud krijg je een reinigings- en verbrandingsattest. Je bewaart altijd de twee laatste attesten. Ben je huurder? Dan moet je een kopie aan je huisbaas bezorgen.

Onderhoud centrale verwarming op mazout

Een mazoutketel onderhoud je elk jaar. Dit laat je over aan een erkend technicus ‘vloeibare brandstof’. Na het onderhoud krijg je ook een reinigings- en verbrandingsattest. Je bewaart de twee laatste attesten en indien je huurt, geef je een kopie aan de huiseigenaar.

Onderhoud centrale verwarming op vaste brandstof

Ook ketels die met een vaste brandstof (zoals hout, steenkool of pellets) werken moet je jaarlijks laten onderhouden. Je laat dit over aan een verwarmingsmonteur. Na het onderhoud krijg je een reinigingsattest. Net zoals bij de verwarming op gas en mazout bewaar je de laatste twee attesten en bezorg je een kopie aan de huisbaas als je huurt.

Als je centrale verwarming afgekeurd wordt voldoet die niet aan de verbrandingswaarden. In dit geval heb je drie maanden tijd om je verwarming in orde te brengen. Je verwarmingsmonteur kan je vertellen wat er precies moet gebeuren. Is het probleem opgelost? Dan laat je een nieuwe controle uitvoeren en een nieuw reinigings- en verbrandingsattest opstellen.

Onderhoud van niet-centrale stooktoestellen en elektrische verwarmingstoestellen: niet verplicht

Niet-centrale stooktoestellen zoals kachels, open haarden en doorstroomketels hebben geen wettelijke onderhoudsverplichting. Toch is het een goed idee deze toestellen regelmatig te onderhouden om je veiligheid en gezondheid te garanderen. Het zorgt er ook voor dat het toestel langer mee gaat. bepaalde verzekeraars verplichten regelmatig onderhoud wel. Controleer dus zeker of je hiermee in orde bent. Ook het onderhoud van elektrische verwarmingstoestellen is niet verplicht, maar wel aangeraden.

Prijs onderhoud verwarming

In de tabel hieronder geven we een overzicht van de richtprijzen van het onderhoud. Als je woning ouder is dan tien jaar kom je in aanmerking voor het lage btw tarief van 6% in plaats van het gebruikelijke 21%. Zijn er herstellingen of andere interventies nodig? Dan zal je waarschijnlijk meer betalen.

VerwarmingRichtprijs onderhoud (exclusief btw)
Centrale verwarming op mazout€ 150-250
Centrale verwarming op gas€ 100-170
Centrale verwarming op vaste brandstof€ 100-200

Bij veel centrale verwarming installateurs kan je een onderhoudscontract aangaan. De installateur zorgt er voor dat het onderhoud telkens op tijd gebeurt en op termijn is het vaak goedkoper dan wanneer je telkens een aparte onderhoudsbeurt betaalt. Ook bij eventuele problemen kan je steeds bij je verwarmingsmonteur terecht. Een onderhoudscontract kan je leven dus een stuk makkelijker maken.

Is het tijd voor een onderhoud van je verwarming? Schakel gerust even de hulp in van TrustUp om in contact gebracht te worden met enkele vakmannen. Veel mensen denken hier pas aan wanneer het buiten kouder wordt en ze de verwarming vaker aanzetten. Als je snel geholpen wilt worden, is het een goed idee het onderhoud in de zomer te laten uitvoeren.

Vraag een gratis offerte aan voor het onderhoud van je verwarming

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.