Hoe kan je besparen op verwarming?

Verwarming
the_title()

Een warme woning is aangenaam. Regelmatig je verwarming aanzetten is echter duur en niet goed voor het klimaat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op verwarming. Je kan grote maatregelen nemen, maar ook kleinere aanpassingen maken een groot verschil. In dit artikel geven we je zeven tips om te besparen op verwarming.

Isoleer

In een goed geïsoleerde woning gaat warmte niet zomaar verloren. Is je woning nog niet voldoende geïsoleerd? Dan is dit een zeer effectieve eerste stap om te besparen op verwarming. Het isoleren van je dak, vloeren, muren en plafonds klinkt logisch, maar vergeet zeker de beglazing en eventueel de verwarmingsbuizen  en leidingen niet. Isoleren is niet goedkoop, maar deze investering verdien je terug door de lagere energierekening die je zal ontvangen. Bovendien zijn er een aantal premies beschikbaar om de werken betaalbaar te houden. Wil je meer weten over isoleren? Neem dan contact op met een vakman die gespecialiseerd is in isolatie.

Naast een goede isolatie, is ook een goed ventilatiesysteem van belang. Door te isoleren komt er geen verse lucht meer door spleetjes en kieren. Dit houdt je woning warm, maar zorgt er ook voor dat de lucht in je woning zichzelf niet ververst. Hierdoor wordt de lucht in je woning vochtig. Dit kan enerzijds voor vochtproblemen en hierbij horende problemen zorgen, anderzijds warmt vochtige lucht moeilijker op dan droge lucht.

Leef bewust

Vaak weten we niet hoe vaak we de verwarming echt gebruiken. Sta hier eens een week of twee bij stil en kijk wat je kan aanpassen. Staat de verwarming vaak onnodig op een hoge stand? Verwarm je ruimtes die niet gebruikt worden of zou je makkelijk in een net wat minder warme woning kunnen leven? Dit zijn allemaal interessante zaken om mee te nemen. Bovendien kan je aan de hand van deze informatie controleren of je rekeningen wel kloppen. Betaal je uitzonderlijk veel om te verwarmen terwijl je hier wel bewust mee omgaat? Misschien is er dan een probleem waar je nog niet van op de hoogte bent. Schakel in dit geval een vakman in om te zoeken naar de oorzaak.

Kleine veranderingen maken een groot verschil

Door kleine gewoonten te veranderen, kan je uiteindelijk veel besparen op verwarming. Zet de verwarming bijvoorbeeld standaard een graadje lager. Wie weet merk je dit niet eens, anders doet een extra trui of een zacht dekentje wonderen. ’s Nachts kan je de verwarming zo laag mogelijk zetten. 15 graden is een goede temperatuur, een lagere temperatuur kan leiden tot vochtproblemen. Bovendien slaap je beter en dieper in een koele kamer. Daarnaast kan je de temperatuur een uurtje voor je uit je woning vertrekt lager zetten. Het neemt tijd in beslag vooraleer de ruimte echt afkoelt, dus je hebt hier geen last van. Ook radiatorfolie kan helpen om warmteverlies tegen te gaan. Zo zijn er veel kleine zaken die je kan doen om op termijn een flink bedrag te besparen.

Sluit je gordijnen en rolluiken

Door je rolluiken en gordijnen te sluiten, blijft de warmte binnen. Sluit ze wanneer het donker wordt of het sterk afkoelt, zo hoef je ’s avonds niet bij te verwarmen.

Investeer in duurzame verwarmingsbronnen

Door duurzaam te verwarmen draag je je steentje bij aan een goed klimaat, maar op termijn bespaar je hier ook geld mee. Zonne-energie is hier een goed voorbeeld van. De installatie van zonnepanelen of een zonneboiler is een grote investering, maar dit verdien je na een tijd weer terug.

Neem een slimme thermostaat

Als je de verwarming telkens manueel moet aanpassen, zal je dit makkelijk vergeten. Een thermostaatklok of slimme thermostaat is de perfecte oplossing. Een thermostaatklok kan je zo instellen dat de temperatuur automatisch verandert op een vooraf bepaald uur. Een slimme thermostaat is deel van een domotica-systeem en kan je zelfs vanop afstand bedienen. Zo staat de verwarming nooit meer onnodig te warm en kan je er voor zorgen dat je woning lekker warm is als je thuiskomt na een lange dag.

Vergelijk prijzen

Niet elke verwarmingsmethode kost evenveel. Je kan heel wat geld besparen op verwarming door prijzen te vergelijken en te bepalen of je in jouw situatie voordeliger uitkomt met een andere optie.

Wil je graag isoleren, is je verwarmingssysteem aan een controle toe, denk je er over na of een zonneboiler te plaatsen of wil je een slimme thermostaat installeren? Kijk en vergelijk door contact op te nemen met enkele vakmannen. Zij kunnen je advies en informatie geven en de warmte-besparende maatregelen uitvoeren.

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.