Materiaal terras kiezen

Buiten Terras
the_title()

Wanneer je een materiaal voor je terras gaat kiezen, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Een belangrijk criteria bij de keuze van het materiaal is het uiterlijk: er zijn voldoende materialen en mogelijkheden om iets te vinden dat precies bij jouw smaak past. Daarnaast zijn er echter ook andere zaken die belangrijk zijn bij de keuze. In dit artikel worden verschillende zaken besproken waar je rekening mee moet houden, veel gebruikte materialen en de prijs.

Waar rekening mee houden bij de keuze van een materiaal?

Er zijn verschillende zaken die belangrijk zijn om in acht te nemen wanneer je op zoek gaat naar het ideale materiaal voor jouw terras.

  • De grootte van het terras

De grootte van je terras heeft onder andere invloed op hoe het materiaal er uiteindelijk zal uitzien.

  • De gebruiks- en onderhoudsvriendelijkheid

sommige materialen vragen minder onderhoud dan anderen. Als je liever niet te veel onderhoud hebt aan je terras, is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  • De functie van het terras

Moet het terras geïntegreerd zitten in je woning of hoeft dit niet?

  • Temperatuurvriendelijkheid

Koude of warmte temperaturen zorgen er voor dat bepaalde materialen krimpen of uitzetten. 

Materiaal terras

Er zijn verschillende materialen waaruit je kan kiezen. Ook een combinatie van meerdere materialen is een mogelijkheid. Je kan kiezen uit tegels (terrastegels zijn stabiel, duurzaam en stijlvol), planken (terrasplanken laten je terras groter lijken), klinkers (terrasklinkers zorgen voor een robuust resultaat en kosten relatief weinig), kasseien (kasseien vragen weinig onderhoud en gaan lang mee) of een gegoten terrasvloer (een gegoten terrasvloer is zeer onderhoudsvriendelijk).

Hout

Bij veel houtsoorten is het belangrijk het hout goed te behandelen zodat de duurzaamheid verhoogd wordt. Hout is vrij glad en kan vervormen. Het is aangeraden om voor een kwaliteitsvol type hout te kiezen, zoals hardhout.

Houtcomposiet

Als je graag hout wilt, maar de nadelen van echt hout achterwegen wilt laten, kan je kiezen voor houtcomposiet. Dit bestaat voor de helft uit PVC en voor de helft uit hout. Houtcomposiet is onderhoudsvriendelijk en beschikbaar in verschillende kleuren. Ook de plaatsing is makkelijk.

Bamboe

Bamboe is duurzaam, gebruiksvriendelijk en ecologisch verantwoord. Onder verschillende weersomstandigheden kan het uiterlijk van bamboe wat veranderen. Als je dit liever niet wilt kan dit makkelijk voorkomen worden door het materiaal te behandelen met olie en een UV-beschermer.

Keramiek

Een keramieken terras heeft weinig onderhoud nodig. Een nadeel is dat het weinig water opneemt waardoor het terras vrij glad wordt wanneer het regent. Keramiek is ook kleurvast. Veel materialen veranderen een beetje bij verschillende weersomstandigheden, maar dat is bij keramiek niet het geval.

Natuursteen

Er zijn verschillende groottes en diktes natuursteen beschikbaar. Je vindt dus zeker de steen die past bij jouw smaak. De duurzaamheid is goed.

Terracotta klinkers

Terracotta klinkers, ook baksteen genoemd, presteren goed op vlak van waterdoorlatendheid en waterabsorptie. Het is een duurzaam materiaal en er zijn verschillende formaten en kleuren beschikbaar.

Terrasklinkers

Terrasklinkers zijn robuust en de prijs is relatief laag. Je kan kiezen voor kleiklinkers, die langer meegaan en vaak mooier ogen, of betonklinkers, die goedkoper zijn.

Beton

Beton is één van de meest duurzame materialen. Er zijn verschillende groottes, kleuren en formaten. Ook beton is dus perfect aan te passen aan je smaak. Om beton onderhoudsvriendelijker te maken, is het aangeraden om te tegels of klinkers te impregneren met een beschermend product.

polybeton

Ook polybeton is een goede keuze. Polybeton is gegoten beton dat tijdens het opdrogen gepolierd wordt. Dit zorgt voor een gladde en egale afwerking. Een voordeel van dit type beton is dat het niet al te duur is. Het is belangrijk dat je het niet te glad poliert om ongelukken te voorkomen. Ook moet je het elk jaar goed reinigen

Kasseien

Ook kasseien kunnen gebruikt worden voor terrassen. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en gaan lang mee.

Steentapijt

Steentapijt is een mengsel van kleine grindkorrels en bindmiddel. Het is verkrijgbaar in een gesloten of open structuur. 

Prijs

De totale prijs van je terras zal afhangen van het oppervlakte, de type ondergrond, de moeilijkheidsgraad, het materiaal, … in de tabel hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde prijs van enkele soorten materialen.

Materiaal terrasGemiddelde prijs per vierkante meter
Natuursteen€ 80-150
Betonnen tegels€ 70-130
Houten planken€ 70-180
Kunststof planken€ 110-180
Kleiklinkers€ 45-80
Betonklinkers€ 45-60
Kasseien€ 40-65
Steentapijt€ 40-70
Polybeton€ 40-70

De kosten kunnen sterk verschillen van terras tot terras. Om de precieze prijs voor jouw toekomstig terras te weten te komen, schakel je best een vakman in.

Vraag een gratis offerte aan voor je terras

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.