Onderhoud van je terras

Buiten Terras
the_title()

Een goed onderhouden terras gaat langer mee. Sommige materialen hebben nauwelijks onderhoud nodig, andere wat meer. Bij de aanleg van een nieuw terras is het onderhoud dan ook iets om rekening mee te houden. Hoe dan ook is het aangeraden je terras goed schoon te houden. Op welke manier je dit best doet, hangt af van verschillende zaken. In dit artikel vind je enkele tips voor een goed onderhoud van je terras.

Onderhoud van je terras per materiaal

De manier waarop je je terras onderhoudt, verschilt per materiaal. Elk materiaal heeft andere behoeften. Het is belangrijk na te gaan op welke manier je jouw terras best schoonmaakt om beschadigingen te vermijden. Als je nog op zoek bent naar een geschikt materiaal voor een nieuw terras, is het ook nuttig na te gaan hoeveel onderhoud elk materiaal nodig heeft. Zo kan je kiezen voor een onderhoudsarm terras als je hier liever niet al te veel tijd aan besteedt.

Planken uit gerecycleerd kunststof

Dit soort terras is heel makkelijk schoon te maken. Ze hebben bijna geen onderhoud nodig doordat ze ongevoelig zijn voor water, vocht, groenaanslag en schimmels. Bovendien zijn ze rotvrij. Het kan geen kwaad het terras toch af en toe schoon te maken, onder andere door bladeren weg te vegen.

Hout

 Een houten terras verkleurt na een tijd. Als je dit liever niet wil, is het belangrijk je terras te behandelen met een gekleurde olie, dit houdt UV-stralen tegen. Het is belangrijk dat de olie dezelfde kleur als het hout heeft. De eerste keer behandel je het terras vier keer met de olie: tussen elke laag moet je wachten tot de vorige laag volledig droog is. Nadien doe je dit jaarlijks, steeds nadat het terras goed schoongemaakt is.

Deze behandeling is echter niet noodzakelijk: vergrijzing heeft geen effect op de levensduur van je terras. Wel is het belangrijk om ook je houten terras goed schoon te houden.

Steen

Er zijn verschillende types steen en elke soort heeft zijn eigen onderhoudsbehoeften. Keramische en  natuurstenen tegels zijn bijvoorbeeld makkelijk te onderhouden. Zolang je ze regelmatig schoonveegt en af en toe eens schoonmaakt, zullen er waarschijnlijk geen problemen optreden.

Indien je klinkers hebt, kan je deze makkelijk schoonmaken met een hogedrukreiniger. Het gebruik van een hogedrukreiniger is afgeraden bij een groot deel van de andere materialen.

Wat met algen, vlekken en groenaanslag?

Vooral in de winter komt er soms groenaanslag, algen en mossen op je terras, ongeacht hoe kwaliteitsvol je terras is. Terrassen die snel drogen zullen minder last hebben van groenaanslag. Als je terras in de zon ligt, zal je dus minder werk hebben bij tegels die wat meer schoonmaak vereisen dan dezelfde tegels op donkerdere plekken. 

Het is belangrijk dit goed schoon te maken zodat het terras niet te glad wordt om zo incidenten te vermijden. Ook kan het hout aantasten, wat je best voorkomt. Naast groenaanslag kan je terras ook witte vlekken of bruine vlekken krijgen. Elk soort vlek vereist zijn eigen product en manier van schoonmaken. 

Groenaanslag, algen en mossen

  • Heet water

Veel groenaanslag kan schoongemaakt worden met heet water. Algen sterven af bij hoge temperaturen. Als water alleen niet helpt, kan je een schoonmaakmiddel gebruiken. Het is belangrijk na te gaan of dit middel geschikt is voor je terras zodat je het zeker niet beschadigt.

  • Schoonmaakmiddel

Het is aangeraden een kwaliteitsvol middel te kopen bij een specialist. Ook is een biologisch middel beter zodat de andere planten in je tuin hier geen last van hebben.

  • Hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is voor veel materialen niet de beste keuze. Het kan voor beschadigingen zorgen. Als je graag een hogedrukreiniger wil gebruiken, ga je best na of je terras dit aankan.

  • Azijn soda en Biotex

Azijn, soda en Biotex worden vaak aangeraden om onkruid te verdelgen of schoon te maken. Soda en azijn zijn echter chemische middelen. Bijgevolg zijn ze slecht voor andere planten in je tuin. Deze middelen zijn dus niet aangeraden.

  • Stoomreiniger

Algen en mossen sterven af door stoom. Dit is dus geschikt om dit soort groenaanslag te verwijderen. Na gebruik kan je de algen en mossen makkelijk opvegen.

Witte vlekken

Witte vlekken op je terras is over het algemeen kalk. Vaak verdwijnt dit na een tijd, maar ook schoonmaakazijn of koolzuurhoudend bronwater kan gebruikt worden om kalkplekken te verwijderen.

Bruine vlekken

Bruine vlekken worden meestal veroorzaakt door bladeren. Als je de bladeren niet verwijdert, worden de vlekken gevormd. het is dus aangeraden bladeren regelmatig weg te vegen.

Bestaande vlekken zullen na verloop van tijd uit zichzelf verdwijnen. Als je de vlekken sneller weg wil hebben, kan je gebruik maken van milde schoonmaakmiddelen.

Over het algemeen kan je je terras makkelijk zelf onderhouden. Indien je extra raad wil of een groter onderhoud wil laten uitvoeren, kan je contact opnemen met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor het onderhoud van je terras

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.