Onderhoudskosten van een zwembad?

Buiten Zwembad
the_title()

Door de hete zomers van de afgelopen jaren vragen heel wat mensen zich af of het plaatsen van een zwembad een goede investering zou zijn. Het plaatsen van een zwembad kost heel wat geld en bovendien gaan er ook nog heel wat onderhoudskosten gepaard met een zwembad. Omdat deze kosten vaak over het hoofd worden gezien als er wordt gekeken naar de aankoopprijs van een zwembad, worden in dit artikel alle onderhoudskosten van een zwembad vermeld. 

Het zwembad vullen

Vooraleer je in je zwembad kan zwemmen, moet het uiteraard eerst gevuld worden. De prijs voor het vullen is sterk afhankelijk van de grootte van het zwembad. Het spreekt voor zich dat het vullen van een zwembad met een grotere inhoud duurder is. Voor een standaard zwembad van 10 meter op 4 meter met een volume van ongeveer 50.000 liter, betaal je in Vlaanderen ongeveer 215 euro. In Wallonië betaal je voor hetzelfde volume iets meer, namelijk 240 euro

Het water filteren

Als je graag helderblauw water wenst, dan is het heel belangrijk om het water goed te filteren. Per jaar reken je best tussen de 100 en de 200 euro voor het filteren van het water. Ook deze prijs is afhankelijk van de grootte van het zwembad. Ook de eventuele verlichting speelt hierbij een rol. De prijs zal iets hoger liggen wanneer je je zwembad ’s nachts verlicht en wanneer je een gemotoriseerde sluiting hebt. 

Het zwembad verwarmen

Aangezien het in België niet het ganse jaar door subtropisch warm is, is het van cruciaal belang om het zwembad te verwarmen. Zeker als je gedurende een lange periode van het jaar, van april tot oktober bijvoorbeeld, gebruik wilt maken van je zwembad. Tenzij je goed tegen de kou kan natuurlijk. Voor het verwarmen van het zwembad reken je best tussen de 400 euro en de 700 euro. Net zoals bij de twee vorige onderhoudskosten, is ook hier de grootte van het zwembad van belang. Maar ook het type verwarming is van belang, in de meeste gevallen wordt gekozen voor een warmtepomp om het zwembad te verwarmen. 

Producten voor het onderhoud van je zwembad

Om het water zo puur en zuiver mogelijk te houden, moet je het chloor- en pH-niveau goed monitoren met specifieke producten (wat ook automatisch gedaan kan worden). Die producten zullen je tussen de € 250 en 400 per jaar kosten. Je kan ook nog extra producten gebruiken, maar die zijn vaak niet noodzakelijk om het water helder te maken. Ze kunnen het proces enkel doen versnellen. 

Het onderhoud van je zwembad door een specialist

Wij raden je aan om na elke zomer je zwembad te laten onderhouden en nakijken door een specialist. Zo garandeer je je zwembad de langst mogelijke levensduur en vermijd je dat je zwembad in de winter beschadigd wordt door de vrieskou. Dit onderhoud is natuurlijk niet gratis. De meeste specialisten vragen tussen de 200 euro en de 300 euro. Wij raden je aan om verschillende offertes aan te vragen en er dan de beste en voordeligste uit te kiezen. Idealiter laat je ieder jaar dezelfde specialist terugkomen, omdat hij dan perfect weet wat hij moet doen. Zo bespaar je werktijd en dus werkkosten. 

Schoonmaak en waterniveau

De filter van het zwembad moet een tiental keer per jaar (afhankelijk van het gebruik) schoongemaakt worden. De kost van enkele tientallen euro’s per jaar is verwaarloosbaar.

Om het waterniveau van het zwembad te behouden, hoop je maar best dat het genoeg regent. In het geval van een hittegolf kan de bijvulling enkele tientallen euro’s kosten.

Conclusie

In dit artikel werd duidelijk dat de prijs van een zwembad meer is dan de aankoopprijs en de prijs voor de installatie van het zwembad. Ieder jaar komen er nog heel wat kosten bij en deze kosten zullen naarmate de jaren vorderen niet verminderen. Als we alle onderhoudskosten bij elkaar optellen, komen we aan iets meer dan 1.000 euro per jaar. Deze prijs is gebaseerd op een zwembad van standaardformaat (10 meter op 4 meter). Uiteraard kan deze prijs variëren naargelang de grootte van je zwembad, de eventuele verlichting in het zwembad en de kostprijs van de specialist die ieder jaar het onderhoud van het zwembad komt doen. 

Het is dus belangrijk om bij de aankoop van een zwembad rekening te houden met deze kosten. Als jij deze kosten te hoog vindt, kan je ervoor kiezen om een kleiner zwembad te laten plaatsen. Dan zal niet alleen de aankoopprijs lager liggen, maar ook de jaarlijkse kosten voor het onderhoud. Je zal wel nog steeds minstens 500 euro per jaar moeten betalen aan onderhoudskosten.

Vraag een gratis offerte aan voor het onderhoud van je zwembad

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.