Voor- en nadelen van een overloopzwembad

Buiten Zwembad
the_title()

Een overloopzwembad, ook wel infinity pool genoemd, is een luxueus zwembad dat eenvoud en rust uitstraalt. Het vormt een geheel met de omgeving doordat er geen zwembadrand is. Vaak vind je ze terug in luxe resorts, maar je kan evengoed een overloopzwembad in of aan je woning plaatsen. Naast de luxueuze uitstraling heeft het zwembad nog heel wat andere voordelen. In dit artikel vind je meer over de werking van een overloopzwembad, de prijs en de voor- en nadelen ervan.

Wat is een overloopzwembad?

Een overloopzwembad wordt ook wel infinity pool, infinity edge pool of landschapszwembad genoemd. Het is een zwembad dat eruitziet alsof het oneindig is. Er ontstaat een visueel spiegeleffect. Dit visuele effect ontstaat doordat de rand zich op dezelfde hoogte als het wateroppervlak bevindt. Dit komt extra tot zijn recht als het zwembad over lijkt te gaan in ander water, zoals een vijver. Overloopzwembaden komen dankzij hun luxueuze uitstraling vaak voor in exclusieve resorts en luxe woningen.

Ondanks dat er geen echte rand is aan het zwembad, loopt het water er niet uit. een overloopzwembad werkt met een open-circuit systeem. Tussen de rand van het zwembad en het terras zit een verbogen overloopgoot. Via deze goot loopt het water  naar een buffertank onder het zwembad, vanwaar het water naar het filtersysteem en de verwarming gebracht wordt en tenslotte weer in het zwembad terechtkomt. Dit systeem is vrij ingewikkeld, je laat het plaatsen van een overloopzwembad dan ook best over aan een vakman.

Afwerking en extra opties

Zwembadbekleding

Je kan je overloopzwembad afwerken met verschillende soorten kunststof, bijvoorbeeld polyester of een zwembadliner. Wil je een meer luxueuze uitstraling? Dan is glasmozaïek een goede optie.

Rondom het zwembad

Een overloopzwembad kan afgewerkt worden met een boordsteen en bestrating rondom het zwembad. Er zijn verschillende opties mogelijk: misschien wil je wel bijbehorend terras? Of een poolhouse? Wil je graag meer weten over de verschillende materialen die je kan gebruiken voor je zwembadbekleding en andere afwerkopties? Neem contact op met een vakman: zij kunnen je hierbij helpen.

Opties

Je kan allerlei extra zaken toevoegen aan je overloopzwembad. We geven enkele voorbeelden:

  • Zwembadverlichting
  • Jetstream
  • Zwembadafdekking
  • Warmtepomp
  • Zwembadladder

Voordelen van een overloopzwembad

  • Goede watercirculatie

Doordat het water de hele tijd overloopt, in de buffertank terecht komt en gefilterd wordt, is de circulatie veel beter dan bij een klassiek zwembad. Hierdoor komt er slechts weinig vuil op de bodem of wanden en verloopt de warmteregulatie beter.

  • Aangename zwemervaring

Bij een normaal inbouw zwembad klotst het water tegen de randen aan. Dit is bij infinity pools niet het geval. Hierdoor ervaar je minder weerstand en is het zwemmen aangenamer. Ook is de warmteverdeling beter dan bij een klassiek zwembad.

  • Luxe uitstraling

Overloopzwembaden zien er zeer luxueus uit.

  • Duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Infinity pools zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk, onder andere doordat het zichzelf veel schoner houdt dan gewone zwembaden.

  • Maten en vormen

Overloopzwembaden zijn beschikbaar in allerlei maten en vormen. Voor ieder wat wils.

Nadelen van een overloopzwembad

  • Prijs

Infinity pools zijn door het speciale afwateringssysteem een heel stuk duurder dan gewone inbouw zwembaden. Een andere factor die er voor zorgt dat de prijs hoger is, is dat de plaatsing arbeidsintensief is omdat de boord van het zwembad volledig waterpas moet liggen.

  • Moeilijke uitvoering

Het plaatsen van een overloopzwembad is niet makkelijk. Je hebt hier bepaalde kennis en vaardigheden voor nodig. Het is dan ook sterk aangeraden deze werken te laten uitvoeren door een vakman.

Prijs van een overloopzwembad

De prijs van een overloopzwembad hangt af van verschillende factoren, zoals het formaat, het afwerkingsmateriaal en eventuele ex tra opties. Bovendien is het complex om te plaatsen. Gemiddeld kost een overloopzwembad 20.000 -30.000 euro meer dan een gewoon inbouw zwembad. Dit komt uit op een totaal van 60.000 – 70.000 euro voor een overloopzwembad dat ongeveer 10 meter is in de lengte. Deze prijs kan nog sterk oplopen afhankelijk van je specifieke wensen. Voor een exacter kostenplaatje kan je contact opnemen met een vakman.

Ben je overtuigd en wil je graag een overloopzwembad laten plaatsen? Heb je nog vragen of wil je meer informatie over dit soort zwembad of een ander type zwembad? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een overloopzwembad

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.