Tips voor een mooie tuin

Buiten Tuin
the_title()

Het is fijn om een tuin te hebben. Het is een aangename plek om uit te rusten, af te spreken met vrienden of familie, kinderen kunnen er eindeloos in ravotten en je hond heeft altijd de kans om naar buiten te gaan. Misschien volbrengt je tuin alle functies hierboven, maar vind je hem nog niet zo mooi als hij zou kunnen zijn. In dit artikel vindt je tien tips voor een mooie tuin.

Schakel een tuinarchitect in

Is je budget wat groter? Dan is het een goed idee om je te laten bijstaan door een tuinarchitect. Zij kunnen je helpen om je tuin Pinterest-waardig te maken. Tuinarchitecten hebben veel kennis en zien hierdoor zaken die je zelf minder snel zal opmerken. Ze weten hoe de goede eigenschappen van jouw tuin naar boven gehaald kunnen worden en wat net niet mogelijk is. Ook met een iets kleiner budget kan het een goed idee zijn om een tuinarchitect in te schakelen. Misschien kan je hen niet laten helpen met je hele tuin, maar tips voor een mooie tuin kunnen altijd van pas komen.

Wees realistisch

Van een kleine tuin kan je geen bos maken en met een vijver moet je oppassen als je kleine kinderen hebt. Niet alles is mogelijk in elke tuin. Bekijk goed welke zaken mogelijk zijn en wat je beter niet doet. Elke tuin kan mooi gemaakt worden. Ga op zoek naar wat je precies kan doen met jouw tuin en je budget.

Daarnaast is het een goede idee alles goed uit te tekenen vooraleer je zaken verandert in je tuin. Bekijk bijvoorbeeld of de bomen die je wilt planten nog voldoende plek hebben eens ze gegroeid zijn.

Met kleine tuinen  kan je grootse dingen doen

Ook een kleine tuin kan je omtoveren tot een paradijsje. In dit geval zal je iets meer keuzes moeten maken zodat hij niet propvol staat, maar je kan er nog steeds iets moois van maken. Om plaats te besparen kan je bijvoorbeeld vooral planten nemen die in de hoogte groeien en tegen wanden geplaatst kunnen worden.

Grote tuinen

Met een grote tuin heb je meer mogelijkheden, maar je moet ook meer tijd besteden aan onderhoud. Je kan grotere planten nemen, een vijver aanleggen, verschillende hoekjes creëren, … Als je liever niet al te veel tijd wilt spenderen aan het onderhoud van je tuin, kan je best planten nemen die een lange levensduur hebben en niet al te veel onderhoud vragen.

Waar komt de zon op?

Als je op bepaalde momenten van de dag graag in de zon wil zitten, is het goed om de stand van de zon op verschillende momenten van de dag te kennen. Wil je graag in de tuin ontbijten? Maak dan een aangenaam ontbijtplekje op de plek waar de zon ’s ochtends het felst schijnt. Wil je graag ’s middags buiten zitten? Dan is het misschien een goed idee om geen moestuin te plaatsen op de plek waar enkel op dat moment zon schijnt. Als je je tuin kent, kan je goede keuzes maken.

Bloemen en planten

Ben je een liefhebber van bloemen en planten? Dan is het een goed idee rekening te houden met de bloeitijden. Sommige bloemsoorten beginnen al te bloeien in januari, andere bloeien enkel in de lente en bij sommige soorten begint de bloeitijd pas tegen het einde van de zomer. Als je graag het hele jaar door wilt genieten van mooie kleuren en geuren, houd je hier best rekening mee. Weet je niet goed waar te beginnen met het uitkiezen van bloemen of werk je zelf niet graag in de tuin? Dan kan je altijd een vakman inschakelen die je hierbij helpt.

Kleine gezelligheden

Veel zaken die je met je tuin doet, zijn er voor een lange tijd. Het planten en verzorgen van bloemen kost bijvoorbeeld tijd en energie, maar je krijgt er voor langere tijd een mooie tuin voor terug. Het is echter ook  leuk om je tuin af en toe op simpele manieren wat gezelliger te maken. Bijvoorbeeld door er een vuurkorf of kampvuur neer te zetten.

Aangename geluiden

Is er veel omgevingsgeluid te horen in je tuin? Dan kan je dit verminderen door zelf geluidelementen aan je tuin toe te voegen die dat geluid overstemmen. Ook als je wel in een stille omgeving leeft, kan het fijn zijn geluid te creëren in je tuin. Bewegend water is een goed idee hiervoor. Het werkt rustgevend en vermindert achtergrondgeluiden.

(huis)dieren

Je kan je tuin diervriendelijk maken om vlinders, bijen, vogels of insecten aan te trekken. Om dieren te lokken, moet je goed letten op welke en hoeveel beplanting je neemt. Hoge bomen lokken bijvoorbeeld vogels, een insectenhotel is een aangename verblijfplaats voor insecten en bloemen met stuifmeel zullen meer bijen naar je tuin brengen.

Als je een kat of een hond hebt, ga je best na of de bloemen en planten giftig kunnen zijn voor hen. Sommige planten kunnen hen zien maken en dat kan je best voorkomen.

Onderhoud

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen: sommige tuinen hebben meer onderhoud nodig dan anderen. Je kan een mooie tuin hebben, maar met een slecht onderhoud blijft dit niet zo. Bij het kiezen van de beplanting houd je hier best rekening mee. Als je graag in de tuin werkt, is een tuin met veel onderhoud geen probleem. Spendeer je je tijd liever aan uitrusten in de tuin? Neem dan onderhoudsarme bloemen en planten. Het is ook altijd mogelijk een tuinman in te schakelen: zo kan je de tuin precies inrichten zoals je wil, zonder zelf extra werk te hebben.

Wil je graag weten wat de mogelijkheden van je tuin zijn? Denk je er over na een vijver te laten plaatsen? Of heb je andere vragen? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor je tuin

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.