Alles over en voor vijvers

Buiten Tuin
the_title()

Wil je graag een vijver in je tuin? Dan zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. In dit artikel vind je een overzicht van alles over en voor vijvers: van de soorten vijvers, tot de aanleg van je vijver tot de verschillende benodigdheden. Een vijver in je tuin biedt verschillende voordelen. Het kan rust bieden, het geeft je tuin een extra schoonheidselement en het helpt de natuur weer dat beetje vooruit.

Soorten vijvers

Er zijn verschillende soorten vijvers waar je uit kan kiezen. De meest voorkomende vijvers zijn zwemvijvers, koivijvers, siervijvers, tuinvijvers, mini-vijvers, spiegelvijvers, plantvijvers en visvijvers. Hieronder wordt elke soort verder toegelicht.

Zwemvijvers

Een zwemvijver biedt de kans om te kunnen zwemmen in je tuin zonder een zwembad aan te leggen. Voor dit soort vijver heb je wel wat ruimte nodig en is dus eerder geschikt als je een grotere tuin hebt. Een zwemvijver bestaat meestal uit twee delen, het zwemgedeelte en een filtergedeelte. Het filtergedeelte kan biologisch of mechanisch zijn. Wanneer je kiest voor biologisch bestaat dit meestal uit een stuk plantenvijver die zorgt voor de filtratie van het zwemwater.

Het voornaamste onderhoud dat een zwemvijver vereist is het verwijderen van organisch afval zoals bladeren die in de vijver gewaaid zijn of afgestorven planten.

Koivijvers

Een koivijver is een vijver met koivissen in. Deze vis is een kweekvariant van de karpervis en vereist een goed onderhouden vijver. Dit soort vijver moet een minimale diepte van anderhalve meter bereiken. Dit is zodat de temperatuurschommelingen van het water in de winter verminderen zodat de vissen kunnen overwinteren. Ook voor een koivijver heb je best wat ruimte nodig aangezien deze vissen 80 cm lang kunnen worden. Een koivijver is een vijver zonder planten, aangezien de vissen deze zouden opeten. Daardoor is er een goede filterinstallatie nodig bij dit soort vijver. Daarnaast heb je voor dit soort vijver ook een vijverpomp nodig. Die zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in het water aanwezig blijft.

Siervijvers

Een siervijver is een vijver waar planten, vissen en helder water de focus vormen. Het diepste punt van een siervijver is gemiddeld tussen de 80 en 100 cm diep. Een deel van de oppervlakte van de siervijver kan bedekt worden met lichtafschermende planten zoals bijvoorbeeld waterlelies en drijfplantjes. Zo creëer je een gezond klimaat voor klein waterleven. Wanneer een siervijver goed in balans is op vlak van planten, vissen en water vereist deze vijver weinig onderhoud. Ook kan je ervoor kiezen om naast vijverplanten een filtersysteem te installeren om het water helder te houden.

Tuinvijvers

Een tuinvijver is een vijver waar planten en vissen samenkomen. In deze vijvers vind je voornamelijk vissen zoals de goudwinde, goudvissen, de sarasa en de goudelrits. Bij dit soort vijvers is er ook een filter voor het vijverwater en een vijverpomp voor beluchting noodzakelijk.

Mini-vijvers

Een mini-vijver is de ideale oplossing als je een kleine tuin of zelfs enkel een balkon of terras hebt. Het gaat hierbij over een kleine draagbare vijverbak die je in verschillende vormen en kleuren kan aankopen. Ook in deze vijvers kan je nog steeds gebruik maken van vijverplanten, zolang deze maar maximaal 1/3 van je vijvervlakte opnemen zodat er nog steeds voldoende licht en zuurstof tot in je vijver komt. Qua onderhoud gaat het hoofdzakelijk over het water bijvullen en het onderhouden en snoeien van je waterplanten en een tweetal keer per jaar de vijverbak schoonmaken.

Spiegelvijvers

Spiegelvijvers zijn ondiepe vijvers die strak afgewerkt en vaak in rechthoekige vorm voorkomen. Dit soort vijvers hebben geen nood aan een grote filterinstallatie doordat het water zo ondiep is, ook zijn er hierbij nooit vissen in het water. Het doel van een spiegelvijver is om zo stil mogelijk water te hebben waar je de reflectie van de zon en de natuur rond je kan zien.

Plantenvijvers

Een plantenvijver is een vijver met voornamelijk veel planten en weinig tot geen vissen. Het is een vijver waar ook weinig sprake is van stroming van water of veel beweging op het wateroppervlak. De verschillende planten zorgen voor de belangrijkste filtering van het water, maar hier kan je altijd een extra filtersysteem aan toevoegen. In een plantenvijver kan je kiezen voor oeverplanten, drijfplanten, zuurstofplanten, waterlelies, etc.

Visvijvers

Een visvijver is een vijver zonder planten. Hierdoor is er een stevig filtersysteem nodig om het water helder en proper te houden. Ook bij dit soort vijver heb je een luchtpomp nodig zodat er voldoende zuurstof in het water zit. Deze vijver vereist dus ook al wat meer onderhoud.

Het aanleggen van je vijver

Om je vijver aan te leggen, schakel je best een tuinaannemer of een vakman in. Het is namelijk best wat werk en afhankelijk van de vijver die je kiest ook best complex. Kiezen wat voor soort vijver je wilt, is dan ook de eerste stap. Hierna kan je beginnen met een ontwerp maken. Hiervoor heb je een plattegrond van je tuin, een dwarsprofiel van de vijver en een eventueel beplantingsplan nodig.

Daarna moet de vijver uitgegraven worden. Dit moet best nauwkeurig gebeuren. Wil je hierover meer informatie, contacteer dan zeker een vakman! Nadat je vijver uitgegraven is, moet deze bedekt worden met vijverfolie. Hierna kan de vijver gevuld en eventueel beplant worden.

Benodigdheden voor je vijver

De belangrijkste extra benodigdheden voor het aanleggen van een vijver zijn de vijverfolie, een eventuele vijverpomp en een vijverfilter.

Vijverfolie is zoals vermeld een soort folie van kunststof of rubber die op de bodem van je vijver komt te liggen. Dit is een klusje dat nauwkeurig moet gebeuren.

Een vijverpomp dient om zuurstof in het water te brengen. Dit zodat planten of vissen die in het water leven zeker gezond kunnen blijven. Er zijn drie soorten vijverpompen: die met een open waaier, semi-open waaier of met een gesloten waaier. Afhankelijk van je soort vijver gaat de ene pomp al beter aan je noden voldoen dan de andere.

Vijverfilters vind je in verschillende maten en prijzen. Je kan kiezen voor een mechanische filtering van je water of een biologische filtering. Er zijn verschillende soorten vijverfilters. Een oeverfilter gebruik je best voor een vijver met planten in die liefst niet al te groot is. Een meerkamerfilter voor wat grotere vijvers met weinig of geen plantleven. Drukfilters worden dan weer eerder gebruikt voor vijvers met veel planten en weinig of geen vissen. Als laatste is er de UV-filter, deze wordt vaak toegevoegd aan bijvoorbeeld een oeverfilter. Deze UV-lamp zorgt ervoor dat ziekteverwekkende bacterieën in het water gedood worden. Dit zorgt vaak voor heel helder water. Daarnaast heeft deze lamp wel maar een beperkte levensduur van circa een jaar en kan het ook nuttige organismen in je water doden.

Kan je met dit artikel weer wat stappen verder om die vijver in je tuin te laten plaatsen? Contacteer dan zeker een vakman om je verder op weg te helpen!

Vraag een gratis offerte aan voor een vijver in je tuin

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.