Welk zwembad kiezen

Buiten Zwembad
the_title()

Heb jij in deze tijden met extreem hete zomers nood aan verfrissing? Dan is een zwembad de ideale oplossing. Een zwembad laten plaatsen kost wel heel wat geld en is zeker een grote investering. Bovendien zijn er ook verschillende soorten zwembaden beschikbaar. Het is dus belangrijk om op voorhand alle mogelijkheden te analyseren om nadien het te kiezen dat het best bij jouw wensen aansluit. Om jou een idee te geven van welke prijs je ongeveer kan verwachten, staat er in dit artikel een overzicht van de soorten zwembaden en de gemiddelde prijs voor elk zwembad.

Bouwkundig zwembad 

Bij bouwkundige zwembaden heb je heel wat mogelijkheden. Zo zijn ze verkrijgbaar in verschillende soorten. Je kan kiezen tussen betonnen zwembaden met als basis gegoten beton. Verder kan je ook kiezen voor een zwembad met een PVC-folie als bodem of zwembaden met als afwerking inoxbekleding, glasmozaïek, zwembadtegels of waterdichte pleister. 

Bij een bouwkundig zwembad heb je als voordeel dat je heel wat mogelijkheden hebt om het zwembad volledig naar jouw wensen te maken. Zo kan je wat betreft de afwerking, de vorm en de afmetingen van het zwembad volledig zelf kiezen. Bovendien wordt een bouwkundig zwembad telkens op maat van de locatie gemaakt. 

De extreme keuzevrijheid die er bij de bouwkundige zwembaden aanwezig is, schuilt er helaas ook wel een nadeel. Omdat alles op locatie gebeurt en volledig op maat, neemt de plaatsing meer tijd in beslag dan voor een ander soort zwembad. Bovendien zijn ze die volledig op maat gemaakt worden ook behoorlijk duur. Gemiddeld kan je vanaf 45.000 euro een bouwkundig zwembad laten plaatsen. Deze prijs is uiteraard sterk afhankelijk van de afmetingen van het zwembad. 

Kunststof zwembaden

Bij kunststof zwembaden kan je ervoor kiezen om het volledig in te bouwen of om op het zwembad bovengronds te plaatsen. Verder moet je ook nog kiezen of je het kunststof bad als kuipzwembad of als zwembad bestaande uit verschillende kunststofpanelen wenst. Bij een kuipzwembad wordt het volledige zwembad in één stuk gemaakt. 

Net als bij de bouwkundige zwembaden, zijn ook kunststof zwembaden in verschillende soorten verkrijgbaar. In totaal zijn er vier verschillende soorten kunststof zwembaden: polyester zwembaden, Epoxy zwembaden, keramische zwembaden en polypropyleen zwembaden. 

Polyester zwembaden zijn inbouwzwembaden en zijn vooral opgebouwd met polyesterlagen. Het is het meest gebruikte materiaal om zwembaden te maken. 

Epoxy zwembaden zijn supersterk en kunnen eigenlijk een luxezwembad genoemd worden. Hun uitmuntende kwaliteit en zeer strakke vorm zorgen ervoor dat je jarenlang kan genieten van het zwembad. Het oogt zeer modern, stijlvol en strak, ook al is het een inbouwzwembad. Ook de wanden en de bodem van deze zwembaden zijn beter geïsoleerd. 

Keramische zwembaden zijn vervaardigd uit keramisch vinylester composiet en zijn ook gekend als keramische zwembaden. 

Een polypropyleen zwembad bestaat uit een zeer flexibele en sterke vorm van plastic. Dit soort kan je plaatsen als binnenzwembad of als buitenzwembad. Deze polypropeen zwembaden worden in de fabriek gemaakt en als één zwembad ( in 1 stuk ) vervoerd om vervolgens te plaatsen bij de klant. Ze worden meestal geplaatst als inbouwzwembad.

In tegenstelling tot de bouwkundige zwembaden, zijn kunststof zwembaden een stuk goedkoper. Dat komt vooral doordat het plaatsen van een kunststof zwembad veel minder lang duurt. 

Opzetzwembaden

Bij opzetzwembaden kan je, net zoals bij kunststof zwembaden, kiezen om het volledig in te bouwen of om op het zwembad bovengronds te plaatsen. Opzetzwembaden bestaan uit een frame met steun en liggers. Ze kunnen zowel worden afgewerkt met hout als met kunststof. Opzetzwembaden zijn in drie verschillende soorten verkrijgbaar. 

De eerste soort zijn de metalen opzetzwembaden. Dat zijn zwembaden met een metalen frame en een metalen wand. Het frame kan ovaal, rond of recht gemaakt worden. Dergelijke ze worden altijd op een grondzeil geplaatst om de liner te beschermen. 

De tweede soort zijn de houten opzetzwembaden. Dat zijn zwembaden met een houten wand en steunen. Deze zwembaden worden op stevige basis van stabilisé of betonplaat gezet. De betonplaat moet op een correcte manier geplaatst worden ( waterpas ) om te voldoen aan de voorschriften, veiligheid en garantievoorwaarden. Dergelijke zwembaden zijn permanente zwembaden en worden in de winter in principe niet afgebroken. 

De derde en laatste soort zijn de kunststof opzetzwembaden. Dat zijn zwembaden met metalen steunen en een kunststof bekuiping. Dergelijke zwembaden zijn als pakket te koop. Afhankelijk van het model bevat een pakket het zwembad, een filterpomp, afdekzeil, ladder en grondzeil… De zijwand bestaat uit een met polyester verstevigde PVC-folie. De folie is verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren.

Een zeer groot opzetzwembad, geschikt voor 15 personen kan tot € 2.000 kosten, toch blijft de kost relatief goedkoop ten opzichte van een permanent buiten- of binnenzwembad.

Vraag een gratis offerte aan voor een zwembad

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.