Wat is de prijs van een pergola of een terrasoverkapping?

Buiten Pergola Terras
the_title()

In je tuin kom je tot rust. Zeker bij mooi weer ben je dankbaar voor het stukje natuur achter je woning. Maar het zou wel kunnen dat het een opknapbeurt nodig heeft. Of dat je er niet genoeg gebruik van maakt, omdat je er niet aangenaam kan zitten. Dan overweeg je waarschijnlijk een terrasoverkapping of pergola. De prijs van een terrasoverkapping of pergola wordt opgemaakt door een aantal factoren. Hier overlopen we per constructie de materialen die je kan gebruiken voor het frame en voor het dak, eventuele bijkomende opties en geven we een inschatting van alle kosten. Er bestaan echter geen regels omtrent welke zaken je al dan niet voor welke constructie kan gebruiken. De onderverdeling werd gebaseerd op wat er het meest voorkomt.  

Framemateriaal: hout en aluminium voor beide constructies 

De prijs van een terrasoverkapping of pergola hangt in de eerste plaats af van het materiaal dat je gebruikt voor het frame. Hout vormt de goedkoopste optie, maar heeft ook meer onderhoud nodig als je verkleuring en verrotting wil voorkomen. Het zal op termijn ook minder lang meegaan, hoewel je houten terrasoverkapping wel zo’n 30 jaar zal blijven staan. Ook binnen het hout heb je natuurlijk nog opties. Een zachthout zoals vuren- grenen- of cederhout kost je minder dan hardhout zoals beuk, eik of mahonie. Je kan zelfs kiezen voor tropische soorten, zoals Meranti, Azobe of Bankirai. Hier geldt doorgaans wel dat je waar voor je geld krijgt, want een duurdere houtsoort betekent meestal ook een duurzamere houtsoort. De warme look van hout heeft een zekere charme, en al helemaal als je het ook nog laat begroeien door klimop of het tussen de bomen en struiken plaatst. 

Aluminium kan in sommige gevallen tot wel 50 jaar meegaan, en vergt minder onderhoud dan een houten terrasoverkapping of pergola. Dat komt onder meer omdat het niet roest. Het weegt ook minder, zonder in te boeten aan sterkte. Je kan het verkrijgen in verschillende kleuren en je kan kiezen voor een poedercoat, waardoor het beter bestand zal zijn tegen de elementen. Tussendoor kan je het schoonmaken met lauw water en zeep. Als je in een drukke stad woont zal dat vaker moeten dan in omgevingen op het platteland. De voordelen komen dus ook met een hogere kostprijs. Onder andere door het laswerk dat zal moeten gebeuren bij de plaatsing kosten aluminium constructies meer.

Framemateriaal: staal voor een terrasoverkapping

Terrasoverkappingen kunnen ook uit staal vervaardigd worden. Het verschilt op een aantal vlakken van aluminium: het weegt meer en kost ook meer. Het zal even duurzaam zijn, maar moest je dat willen kan de constructie door dunnere onderdelen gemaakt worden door het gewicht. Roesten kan het in principe wel, waardoor het behandeld zal moeten zijn om dat tegen te gaan. 

Framemateriaal: kunststof voor een pergola

Pergola’s zijn ook beschikbaar in kunststof. PVC en polycarbonaat zijn onderhoudsvriendelijk, sterk en goed bestand tegen het weer. Polycarbonaat houdt zelfs UV- en infraroodstralen tegen, waardoor je meubels bijvoorbeeld minder snel verkleuren. Het zal je relatief minder kosten en het weegt ook minder. Daardoor heb je minder steunpalen nodig, maar zou het ook kunnen dat je constructie minder stevig staat. De look van kunststof zal je wellicht nog het meeste tegenhouden, aangezien het natuurlijk ook minder duur oogt dan de andere materialen. Het bestaat wel in verschillende uitvoeringen, waardoor je nog kan kiezen wat voor uitzicht het uiteindelijk zal hebben.

Daken uit glas, lamellen of doek voor beide constructies

Ook het dak zal natuurlijk de prijs van een terrasoverkapping of pergola bepalen. Glazen daken behoren tot de duurdere opties, mede door de sterkte van het materiaal. Die prijzen hangen uiteraard ook weer af van de afmeting van het dak, de glassoort en de installatiekosten die daaraan vast hangen. Het zorgt voor een nette uitstraling en je kan het makkelijk onderhouden. Je hebt natuurlijk veel lichtinval, maar dat kan er ook voor zorgen dat de ruimte op zich snel opwarmt. In de herfst of zelfs winter komt dat allicht goed uit, maar in de zomer kan je zo wel snel oververhitten. Om dit tegen te gaan kan je voor zonwerend glas kiezen of natuurlijk ook nog lamellen plaatsen.

Onder eender welk doorzichtig dak kan het stevig opwarmen. Om zelf te bepalen wanneer je zonlicht door het dak wil laten en wanneer niet, kan je lamellen laten installeren. Voor je comfort kan je kiezen voor de automatisch beweegbare versie met afstandsbediening. Je zou trouwens ook kunnen kiezen voor enkel lamellen als dakbedekking. Zo kan er ook vanboven lucht passeren en kan je optimaal genieten van je tuin. 

Een doek zal allicht sneller gebruikt worden voor een pergola, maar je zou het ook kunnen gebruiken voor je terrasoverkapping. Deze optie zal je het allerminst kosten, en kan bijvoorbeeld ook een tijdelijke oplossing zijn als je niet alle dure kosten ineens wil maken. Een doek zal echter minder goed bestand zijn tegen weersomstandigheden, je kan het minder vlot volledig proper krijgen en het zal regelmatig vervangen moeten worden. Ze bestaan ook in verschillende kleuren en versies, zoals een harmonicadoek dat je open en toe kan schuiven. 

Extra opties voor daken van terrasoverkappingen

Er bestaat nog een hele lijst van dakmaterialen die gebruikt worden voor terrasoverkappingen, maar minder snel voor pergola’s: pvc, dakleer, polycarbonaat en bitumen bijvoorbeeld. Golfplaten van pvc zijn wederom een goedkope optie om het dak te bedekken, zoals we al zagen bij het framemateriaal. Polycarbonaat wordt vaak gebruikt voor zijn nettere uitstraling. Bitumen worden onder meer gebruikt om daken van woningen mee te bedekken, dus dat zal allicht het duurst uitkomen in verhouding tot andere opties om je terras mee te overkappen. 

Bijkomende opties 

Zoals bij elke kostenraming hangt veel af van de extra’s die je al dan niet wil toevoegen. In dit geval kunnen dat dingen zijn zoals verlichting, zijwanden, (schuif)deuren, zonnewering, afvoeren, terrasverwarmers en andere elektra. De prijs van een terrasoverkapping of pergola kan hierdoor aanzienlijk meer of minder bedragen. 

Inschattingen en gemiddelden 

We geven je enkele inschattingen mee zodat je je al een idee kan vormen van de prijs van een terrasoverkapping of pergola. Je kan echter niet afgaan op vooraf gemaakte inschattingen om jouw eigen project correct weer te geven. Veel hangt af van de afmeting en de plaats bijvoorbeeld. Een vrijstaande pergola heeft logischerwijs vier poten nodig, terwijl je het ook aan de gevel van je woning zou kunnen bevestigen. Zo heb je maar twee poten nodig, waardoor je weer wat uitspaart. Voor de constructie van je terrasoverkapping geldt min of meer hetzelfde, want afhankelijk van hoe je het wil installeren zal je ook een steunpunt meer of minder nodig hebben. En voor een grotere constructie heb je natuurlijk meer materiaal en mankracht nodig. 

Daarnaast mag je niet vergeten dat elke onderneming andere kosten hanteert. Vraag daarom altijd offertes bij meerdere experten om een correct beeld te krijgen van jouw persoonlijke kosten. Achteraf kan je dan genieten van de beste constructie voor jou!

Houten terrasoverkapping€ 850 – € 1500
Hardhouten terrasoverkapping€ 2000 – € 8000
Aluminium terrasoverkapping€ 1200 – € 5000
Glazen terrasoverkapping€ 3000 – € 7000
Houten pergola€ 500 – € 2500
Aluminium pergola€ 1500 – € 5000
Kunststoffen pergola€ 800 – € 2000
Regenpijp € 250
Elektra € 400
Glazen schuifdeur € 1000
Plaatsingskosten € 50 – € 100 per m²
Voorrijkosten € 0,50 – € 1 per kilometer

Vraag een gratis offerte aan voor een pergola of een terrasoverkapping

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.