Tuin aanleggen of onderhouden? Schakel een tuinman in 2023!

Buiten Terras Tuin
the_title()

Een tuin is een uitbreiding van je huis en biedt vele voordelen, zoals frisse lucht, privacy en een groene plek om te ontspannen. Het laten leggen van een tuin is echter een ingrijpende beslissing en vereist veel voorbereiding. Vraag daarom tijdig advies bij jouw tuinman om tot het beste resultaat te komen. Hieronder bespreken we enkele stappen die je kunt ondernemen om er zeker van te zijn dat het proces van het laten leggen van je tuin soepel verloopt.

  1. Bepaal je budget: Bepaal hoeveel geld je kunt uitgeven aan het laten leggen van je tuin. Hou er rekening mee dat er ook budget moet worden ingeschat voor onverwachte kosten. Hierdoor reken je altijd best een paar procent meer dan je initiële schatting.
  2. Kies een ontwerp: Het ontwerp van je tuin is belangrijk omdat het de basis vormt voor het uiteindelijke resultaat. Kies een ontwerp dat aansluit bij je persoonlijke smaak en indeling van de tuin.
  3. Kies een tuinarchitect of aannemer: Zorg ervoor dat je een betrouwbare en ervaren tuinarchitect of aannemer kiest die je kan helpen het ontwerp van je tuin te realiseren.
  4. Overleg met de architect of aannemer: Zorg dat je regelmatig overlegt met de tuinarchitect of aannemer over de voortgang en eventuele veranderingen in het ontwerp.
  5. Bepaal de planning: Bespreek de planning van het project met de tuinarchitect of aannemer zodat je een duidelijk beeld hebt van wanneer het project wordt voltooid.

Wanneer kan je best een tuinman inschakelen?

Een tuinman inschakelen is een goed idee wanneer je op zoek bent naar professionele ondersteuning bij het ontwerpen, aanleggen of onderhouden van je tuin. Er zijn veel situaties mogelijk waarbij een tuinman inschakelen zeer handig is.

Zo kan je een tuinman inhuren bij het ontwerpen van een nieuwe tuin. Als je een nieuwe groene plek wil laten aanleggen, kan deze vakman je helpen bij het maken van een ontwerp dat aansluit bij jouw persoonlijke smaak en levensstijl. Hij kan ook helpen bij de realisatie van dit ontwerp. Door zijn jarenlange ervaring kan hij rekening houden met verscheidene aspecten zoals grondsoort, zonlicht en waterafvoer.

Je kan ook een tuinman contacteren als je je bestaande tuin wil laten onderhouden. In verschillende seizoenen kan het spik en span houden van je tuin een zeer tijdrovende klus zijn. Het gras maaien in de zomer, bladeren rapen in de herfst, de hagen regelmatig snoeien, … Een tuinman kan deze zorgen van jou uit handen nemen. Bovendien zal het resultaat ook van hoogwaardigere kwaliteit zijn dan wanneer je zelf bijvoorbeeld aan de slag gaat met een heggenschaar. 

Het inschakelen van een tuinman is dus een goede keuze als je op zoek bent naar professionele ondersteuning bij het ontwerpen, aanleggen of onderhouden van je tuin. Hij kan je helpen bij het maken van een ontwerp, het realiseren van het ontwerp en het uitvoeren van regelmatig onderhoud. Hij zal dan rekening houden bij de aspecten zoals grondsoort, zonlicht en waterafvoer.

Hoe vaak moet je een tuinier laten komen?

Hoe vaak je tuinman langs komt, hangt uiteraard af van verschillende factoren zoals de grootte van de tuin, de groeiomstandigheden en het soort planten en bomen die er groeien. Er zijn echter wel een paar richtlijnen waar je rekening mee kunt houden:

De professionele voor jouw tuinwerken

Voor regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud laten uitvoeren is belangrijk om ervoor te zorgen dat je tuin er gezond en verzorgd uitziet. Het is aangeraden voor een tuinman om om de 2 tot 4 weken langs te komen om de tuin te snoeien, het gras te maaien en eventuele andere taken uit te voeren. 

Voor seizoensgebonden werkzaamheden

Sommige seizoensgebonden taken, zoals het bemesten van de grond of het planten van bloemen, moeten misschien elk seizoen worden uitgevoerd. Dit hangt natuurlijk af van jouw wensen en tuin.

Deze richtlijnen zijn algemeen en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van je tuin. Het is het beste om een ervaren tuinman te raadplegen voor een specifiek advies op basis van de grootte en de omstandigheden van je tuin. 

Je kan met een tuinman ook speciale contracten afsluiten voor periodiek of eenmalig onderhoud. Hij kan je raad geven over de frequentie van bezoeken en welke taken juist moeten gebeuren. Door een contract af te sluiten ben je gegarandeerd van regelmatig onderhoud om jouw tuin stralend te maken en houden.

Hoeveel kost de aanleg van een tuin?

De kosten voor de aanleg van een tuin kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de tuin, het type beplanting en de elementen die worden geïnstalleerd. Hieronder vind je een paar richtlijnen voor de kosten van de aanleg van een tuin. Hou er rekening mee dat deze prijzen richtlijnen zijn en kunnen variëren naargelang verschillende factoren. Het is raadzaam om een tuinman of tuinontwerper in te schakelen voor specifiek advies en een offerte op maat. Zo ben je zeker van een correcte prijsschatting voor jouw situatie.

  • Gemiddelde kosten: Het gemiddelde bedrag dat mensen uitgeven voor de aanleg van hun tuin varieert tussen € 5 000 en € 20 000, afhankelijk van de grootte en de complexiteit van de tuin.
    • Eenvoudige tuin: Een eenvoudige tuin met beperkte beplanting, een simpel pad of een patio en enkele houten of metalen elementen, zal ongeveer € 5 000 tot € 10 000 kosten.
    • Gevorderde tuin: Een meer gevorderde tuin met veel beplanting en elementen zal ongeveer € 15 000 tot € 30 000 kosten.

Door de variërende prijzen is het slim om meerdere offertes op te vragen bij verschillende vakmannen. Via TrustUp bekijk en vergelijk je gemakkelijk allerlei gecertificeerde tuinmannen. Neem dus zeker contact met hen op voor een correcte schatting van jouw nieuwe tuin.

Hoelang duurt een tuin aanleggen?

Het is moeilijk om te zeggen hoelang het precies duurt om een tuin aan te leggen, aangezien dit afhangt van veel verschillende factoren. Er moet rekening gehouden worden grootte van de tuin, de complexiteit van de ontwerpen en de beschikbaarheid van materiaal en arbeidskrachten. Hieronder geven we enkele richtlijnen mee:

Ben je opzoek om jouw tuin helemaal volgens je wens te laten maken? De bedrijven bij TrustUp.be zullen jouw terras, tuinhuis, opritten helemaal plaatsen en verzorgen.

Eenvoudige tuin – 2 tot 4 weken

Een eenvoudige tuin laten aanleggen met beperkte beplanting, een klein pad of een patio en maar enkele verharde elementen zal ongeveer 2 tot 4 weken duren.

Gevorderde tuin – 4 tot 6 weken

Een meer gevorderde tuin zal meer tijd in beslag nemen. Denk aan veel beplanting, veel verharde elementen, zoals bloemenperken, terrassen, paden, … Hiervoor moet je 4 tot 6 weken of langer tellen.

Wil je ook paradijs in je achtertuin? Schakel een tuinman in!

Complexe projecten – enkele maanden

Complexe projecten, zoals een volledig nieuwe tuin met bijvoorbeeld een zwembad, patio of poolhouse kunnen maanden in beslag nemen vooraleer ze klaar zijn.

Deze tijdsramingen zijn zeer algemeen en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van jouw tuin. Het is het beste om een tuinman of tuinontwerper te raadplegen voor een specifieke tijdsschatting op basis van jouw tuin en wensen. Zo krijg je een correcte, persoonlijke tijdsindicatie.

Een nieuwe tuin aanleggen met een prachtige tuinontwerp

Wat doet een tuinman in de winter?

Veel mensen denken dat een tuinman niet werkt in de winter. Niets is minder waar, want veel van deze vakmannen zijn in de winter bezig met verschillende taken en activiteiten, afhankelijk van hun specialisatie. 

Zo voeren ze onderhoud uit aan bestaande tuinen. Ze kunnen de winter gebruiken om te werken aan onderhoud en reparaties in tuinen, zoals het knippen van bomen en struiken, het opruimen van bladeren en het vervangen van beschadigde of verouderde elementen. Sommige soorten beplanting vereisen namelijk veel onderhoud, ook in de winter.

Deze periode wordt ook gebruikt om tuinen voor te bereiden op het voorjaar. Tuinmannen kunnen de winter gebruiken om planningen en voorbereidingen te doen voor de aanleg van nieuwe tuinen of het verbeteren van bestaande tuinen. Zo leggen ze bijvoorbeeld grondwerk en drainagesystemen aan.

Sommige tuinmannen richten zich ook specifiek op het onderhoud van wintergroene elementen, zoals coniferen en andere planten, om ervoor te zorgen dat deze elementen er ook in de winter goed uitzien.

Je tuinman zal hun vakkennis proberen uitbreiden

Daarnaast gebruiken veel tuinmannen de winter om zichzelf bij te scholen en opleidingen te volgen door bijvoorbeeld cursussen en seminars bij te wonen. Hou er rekening mee dat sommige tuinmannen in de winter wel het werk neerleggen door de weersomstandigheden.

De taken en activiteiten in de winter hangen af van vakman tot vakman. Vraag dus zeker na bij jouw tuinman welke werkzaamheden nog uitgevoerd worden wanneer het kouder begint te worden.

Hoe vind ik een betrouwbare tuinman?

Het vinden van een betrouwbare tuinman is belangrijk voor veel mensen, omdat hij vaak werkt als jij niet thuis bent. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om een betrouwbare tuinman te vinden in jouw buurt:

  • Vraag aanbevelingen: Vraag aan vrienden, familie, buren of collega’s of zij een tuinman kennen die ze aanbevelen. Vraag of ze tevreden zijn met de kwaliteit en het resultaat van het werk van de tuinman. Zo krijg je een eerste indicatie.
  • Zoek Op TrustUp: Ga op zoek naar gecertificeerde tuinmannen via TrustUp. Hierop kan je gemakkelijk verschillende vakmannen bekijken en onderling vergelijken met elkaar.
  • Maak een afspraak voor een gesprek: Maak een afspraak met de tuinmannen die je overweegt en stel hen vragen over hun ervaring, opleidingen en kwalificaties. Vraag hen ook om referenties en foto’s van eerder uitgevoerd werk.
  • Controleer vergunningen en verzekeringen: Zorg ervoor dat de tuinman over de vereiste vergunningen en verzekeringen beschikt.
  • Sluit een duidelijke overeenkomst: Als je besluit om met een bepaalde tuinman samen te werken, zorg er dan voor dat je een gedetailleerde en schriftelijke overeenkomst hebt waarin de verwachtingen, kosten en andere belangrijke details worden vastgelegd.

Door deze stappen te volgen kun je de kans verkleinen dat je te maken krijgt met een onbetrouwbare of onbekwame tuinman. Door hier rekening mee te houden, zorg je ervoor dat je een tuinman kiest die aan je verwachtingen voldoet en een hoogwaardig en kwalitatief resultaat aflevert.

Wat kan je tuinman allemaal snoeien? En hoeveel gaat dit je kosten?

Er zijn verschillende elementen in een tuin die je kunt laten snoeien, waaronder bomen, struiken en planten. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende elementen:

  • Bomen: Bomen kunnen gesnoeid worden om ze te vormen, hun groei te beperken of om gevaarlijke takken te verwijderen.
  • Struiken: Struiken kunnen gesnoeid worden om ze mooi in vorm te houden en hun groei te beperken.
  • Perkplanten: Perkplanten worden soms gesnoeid om ze te verjongen en groei te beperken.

De kosten voor het snoeien van elementen in je tuin kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de planten en de complexiteit van het snoeiwerk. Als je op zoek bent naar een schatting, kun je een gemiddelde prijs van 50 tot 150 euro per uur verwachten voor een tuinman. Hou er rekening mee dat deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van de regio en de tuinman die je kiest. Het is altijd het beste om een aantal offertes op te vragen om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de kosten.

Het wordt ook aangeraden om een professional in te huren voor het snoeien van bomen en struiken. Door hun expertise en ervaring weten ze exact hoe ze om moeten gaan met verschillende soorten beplanting, wanneer en hoe deze best gesnoeid worden, met welke materialen, … Bovendien ziet het resultaat er zeer netjes en hoogwaardig uit. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een ervaren tuinman voor het snoeien van jouw tuin.

Welke soorten haag zijn er?

Hagen zijn een ideale oplossing om een tuin in te delen of af te scheiden. Het is dan ook een populaire soort beplanting die je bij veel tuinen ziet terugkomen. Er zijn veel verschillende soorten haagplanten, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Welke je nu best past hangt natuurlijk af van jouw budget en voorkeuren. We sommen een aantal veelvoorkomende soorten op:

  • Taxus: Dit is een groenblijvende soort die bekend staat om haar langzame groei en dichte, compacte bladeren. Een zeer algemene, populaire keuze.
  • Leylandii: Dit is een snelgroeiende soort die bekend staat om haar hoogte en dichte groei. Ideaal om privacy te creëren in een tuin.
  • Beukenhaag: Dit is een soort die bekend staat om haar heldere, groene bladeren en snelle groei.
  • Coniferen: Dit zijn kegelvormige bomen of struiken die bekend staan om hun groene of blauwe bladeren en hun dichte groei.
  • Hulst: Dit is een groenblijvende soort die bekend staat om haar dichtgepakte bladeren en helderrode bessen.
  • Rozenhaag: Dit is een decoratieve soort die bekend staat om haar mooie bloei en groene bladeren. Ideaal om een bloemige touch te geven aan je tuin.

Er zijn veel factoren bij het kiezen van de juiste haagsoort, waaronder de grootte van de tuin, de lichtomstandigheden en het praktisch nut van de haag. Het is het beste om een tuinman of een specialist in te schakelen die je kan helpen bij het kiezen van de juiste haag voor jouw tuin.

Welke haag soort laat je je tuinman het beste planten?

Er zijn veel soorten planten die als haag kunnen dienen. De beste keuze hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren, je budget en de functie van de haag.

De haagbeuk is de meest populaire haagsoort. Hij kan laag of hoog, dun of dik worden gehouden op bijna elke bodem. Het is belangrijk om hem niet te verwarren met de beukenhaag. De haagbeuk heeft kleinere bladeren met kartelige randen die in de herfst geel kleuren. Een beukenhaag daarentegen wordt herkend aan de grotere, glanzende bladeren met gladde randen die in groen of paars blijven hangen, ook na verschrompeling, tot in mei het nieuwe blad uitkomt. De beukenhaag moet twee keer per jaar worden gesnoeid.

Hagen met weinig onderhoud

Als je een haag wilt die weinig onderhoud vergt, kies dan voor een haag met een traag groeitempo. Dit betekent dat je wat geduld moet hebben om het te laten groeien, maar daarna hoef je ze slechts eenmaal per jaar te snoeien. Traag groeiende hagen die groen blijven in de winter zijn taxus en hulst.

Als een taxus te strak is voor je, kies dan voor Portugese laurierkers. Ze hebben donkergroene, glanzende bladeren en witte, geurende lentebloemen. Als je op een droge, winderige plek woont, zoals de kust, plant dan olijfwilg. Beide soorten groeien sneller dan taxus, maar blijven netjes met slechts één snoeibeurt per jaar.

Coniferen zoals leylandii groeien snel en kunnen tot 4 tot 5 meter hoog worden. Ze zijn betaalbaar en blijven groen in de winter. Hierdoor heb je snel privacy, maar dit betekent ook dat ze minstens twee keer per jaar moeten worden gesnoeid als je ze strak wil houden. Het afval van deze hagen vergaat slecht op de composthoop, dus je moet het naar het containerpark brengen. Houd er ook rekening mee dat snel groeiende hagen minder lang meegaan dan traag groeiende hagen

Wat is het vellen van bomen?

Het vellen van bomen betekent het verwijderen van een boom door hem omver te hakken of te zagen. Dit kan worden gedaan om verschillende redenen, waaronder veroudering of ziekte. Wanneer een boom oud of ziek is, kan het gevaarlijk worden voor de omgeving en kan het nodig zijn om de boom te verwijderen.

Ook bij een bijbouw of renovatie kunnen er bomen geveld worden. Als er nieuw gebouw bijkomt, kan het nodig zijn om bomen te verwijderen die in de weg staan of niet meer passen in de nieuwe indeling.

Daarnaast is er soms ook risico op schade. Loshangende takken kunnen risico op defecten veroorzaken, vooral bij slechte weersomstandigheden waardoor het verwijderen ervan noodzakelijk kan zijn.

Het vellen van bomen is een gespecialiseerde taak die specifieke kennis en vaardigheden vereisen. Het is altijd het beste om professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat het vellen van bomen op de juiste en veilige manier wordt uitgevoerd. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een ervaren tuinman voor het verwijderen of kappen van een boom in jouw tuin. Via TrustUp kan je verschillende professionals bekijken en vergelijken met elkaar. In een paar muisklikken heb je meerdere offertes aangevraagd, waardoor je de beste deal kan strikken voor jouw project.

Tijdens welke periode mag je tuinman geen bomen kappen?

In België is er een beschermingsperiode voor bomen en heesters waarin ze niet mogen worden gekapt, dit geldt voor sommige soorten en afhankelijk van de regio. Over het algemeen geldt de beschermingsperiode van 15 maart tot 15 september. Tijdens deze periode moeten bomen en heesters worden beschermd om de broed- en rustperiode van vogels en andere dieren niet te verstoren.

Wie zich niet houdt aan de beschermingsperiode kan boetes krijgen van de overheid. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding en de omvang van de kap. Het is belangrijk om altijd om dubbel te checken of je een boom zomaar mag omkappen. Soms is er zelfs een vergunning nodig om bomen te kappen.

Het is dus aanbevolen om altijd professionele hulp in te schakelen bij het kappen van bomen, om ervoor te zorgen dat het op de juiste en veilige manier wordt uitgevoerd en om eventuele boetes te voorkomen. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een ervaren tuinman voor het verwijderen of kappen van een boom. Via TrustUp kan je verschillende professionals bekijken en vergelijken met elkaar. In een paar muisklikken heb je meerdere offertes aangevraagd, waardoor je de beste deal kan strikken voor jouw project.

Wat is het meest voorkomende onkruid?

In België is het meest voorkomende onkruid het duizendblad. Dit onkruid is zeer hardnekkig en groeit in bijna alle soorten bodems en weersomstandigheden. Het heeft gele, madeliefjes-achtige bloemen en wordt meestal tussen 10 en 50 cm hoog. Dit wordt vaak gedaan in weilanden, akkers, langs paden en op verlaten terreinen.

Duizendbladen zijn vervelende omdat het zich snel verspreidt door zijn uitgebreid wortelsysteem en zaadverspreiding. Dit maakt het moeilijk om te bestrijden en het verstoort de groei van andere, gewenste planten. Het wordt vaak als ongewenst beschouwd in tuinen, landschappen en akkers, omdat het de groei van gewassen belemmert en een rommelige uitstraling geeft.

Om het te bestrijden, kunnen boeren het uit de grond trekken of pesticiden gebruiken, maar het is belangrijk om te weten dat dit de grond en het milieu kan beïnvloeden. Een alternatieve oplossing is om planten te planten die de groei van duizendblad belemmeren.

Over het algemeen is het duizendblad een uitdaging voor boeren en tuinders. Het vereist regelmatige monitoring en onderhoud om de groei ervan onder controle te houden. Toch is het ook een belangrijke bron van nectar voor bijen en andere bestuivers en dient daarom altijd met zorg te worden beheerd.

Hoe kun je het beste onkruid bestrijden?

Iedereen maakt graag komaf met onkruid. Er zijn dan ook verschillende methoden om het te bestrijden, afhankelijk van de hoeveelheid van het onkruid, de locatie en de soort. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

Handmatig verwijderen

Veel mensen gaan zelf aan de slag en verwijderen handmatig onkruid uit hun voor- of achteruin. Het is een effectieve manier om kleine hoeveelheden onkruid te verwijderen. Deze methode wordt ook gebruikt op plekken waar chemische middelen niet gebruikt mogen worden, zoals bij groentetuinen en bloembedden.

Mulchen

Bedek de bodem met mulchmateriaal, zoals bladeren, gras of houtspaanders, om het onkruid te belemmeren bij het groeien en verspreiden. Het is bovendien ook goed voor de bodem, want de waardevolle voedingsstoffen van tuinresten belanden terug in de grond. Dit is natuurlijk positief voor de bodem en andere bodemorganismen.

Chemische onkruidverdelgers

Er zijn veel verschillende chemische onkruidverdelgers op de markt, variërend van sprays tot poeders en granulaten. Het is belangrijk om de producten op de juiste manier te gebruiken en de instructies op de verpakking op te volgen om schade aan de omgeving en de gezondheid te voorkomen.

Warmtebehandeling

Sommige soorten onkruid kunnen worden bestreden door ze te verbranden met warmte, zoals met behulp van een onkruidbrander. Dit is een snelle en effectieve manier om onkruid te verwijderen, maar het is belangrijk om de veiligheid te waarborgen en eventuele brandgevaarlijke materialen uit de buurt te houden.

Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen voor het type en de locatie van het onkruid, en om de omgeving en de gezondheid te beschermen door de instructies en veiligheidsvoorschriften op te volgen. Daarom schakel je best een professional in als je grote hoeveelheden onkruid wil verwijderen.

Wat is de prijs van een tuinman per uur?

Het is moeilijk om een ​​precieze prijs te geven voor de kostprijs van een tuinman in België, omdat dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de ervaring en expertise van de tuinman, maar ook de grootte en complexiteit van de klus en de locatie hebben een invloed. We kunnen wel een schatting geven gebaseerd op gemiddelde prijzen. Zo kan je ongeveer een uurprijs tussen € 20 en € 40 verwachten voor een tuinman. Het is altijd verstandig om vooraf heldere afspraken te maken over het tarief en de verwachtingen van het werk, zo voorkom je misverstanden.

Ben je van plan om je tuin te renoveren of wil je graag hulp bij het onderhoud van je tuin? Dan raden we aan om professionele hulp in te schakelen. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een ervaren tuinman voor al jouw tuinprojecten. Via TrustUp kan je verschillende professionals bekijken en vergelijken met elkaar. In een paar muisklikken heb je meerdere offertes aangevraagd, waardoor je de beste deal kan strikken voor jouw project.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis een offerte aan om het juiste aannemer voor jouw tuin te vinden!

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.