Premies voor een condensatieketel

Verwarming
the_title()

Is jouw verwarmingsketel verouderd of wil je besparen op je energiefactuur? Dan is een condensatieketel de ideale oplossing. In dit artikel worden kort de voordelen aangehaald van een condensatieketel en nadien worden de premies toegelicht, waarop je recht hebt bij het plaatsen van een nieuwe condensatieketel. Deze premies zorgen ervoor dat het zeer interessant is om na te denken over de investering in een condensatieketel.

Voordelen van een condensatieketel

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat een condensatieketel op mazout (stookolie) of op aardgas werkt. Net zoals de hoogrendementsketel ligt het rendement van een condensatieketel erg hoog. De nieuwste condensatieketels hebben een rendement tot 109%. Dat komt omdat een condensatieketel functioneert volgens het principe van de condensatietechniek. Die techniek recupereert de warmte die in de rookgassen aanwezig is, terwijl die bij een klassieke verwarmingsketel verloren gaan. Die extra warmte maakt het verschil, ook voor uw portemonnee. Daardoor bespaar je tot wel 35% op je energiefactuur op het einde van het jaar. 

Een extra voordeel aan een nieuwe condensatieketel is, dat je bij de vervanging van een oude gas– of mazoutketel door een nieuwe condenserende verwarmingsketel, bestaande leidingen en warmtetoestellen gewoon kan blijven gebruiken. Dat bespaart je heel wat arbeidskosten. De prijs voor een condensatieketel ligt tussen de 2500 en de 5000 euro. Deze prijs is inclusief btw, maar de eventuele plaatsing van het toestel moet wel nog in de prijs worden verrekend. De aankoopprijs is relatief hoog, maar door het hoge rendement betaalt een deel van de aankoopprijs zich gedeeltelijk terug. Bovendien hoef je ook geen herstellingskosten of nieuwe leidingen te betalen.

Premies bij aankoop van een condensatieketel

Dankzij de strengere milieunormen en de Kyoto-overeenkomst, werd sinds 1 september 2007 de Belgische wetgeving aangepast. Deze nieuwe wetgeving speelde in op de Kyoto-overeenkomsten, maar ook op de nieuwe trend van kleiner en zuiniger wonen. Via deze wetgeving kan iedereen genieten van een of meerdere premies bij de installatie van een condensatieketel, omdat een condensatieketel onder de categorie valt van toestellen die zeer energiezuinig zijn en dus goed zijn voor het milieu. 

Centrale verwarming

Wat deze premies betreft, wordt er een onderscheid gemaakt tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In dit artikel worden de premies voor Vlaanderen toegelicht. In Vlaanderen bestaan er op dit moment verschillende premies voor de installatie van een nieuwe verwarmingsinstallatie. De eerste premie betreft renovatiewerken waarbij je jouw woning voorziet van centrale verwarming. Je kan bij de installatie van een nieuwe centrale verwarming dus in aanmerking komen voor een renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Er zijn uiteraard voorwaarden verbonden aan deze premie. Het al dan niet verkrijgen van de premie hangt af van jouw inkomen en jouw woning moet minstens 30 jaar oud zijn. 

Toestel op gas vervangen

Op dit moment wordt er ook een premie uitgekeerd aan mensen die een oud toestel op gas vervangen door een nieuw toestel. Deze premie wordt wel enkel uitgekeerd als de ketel die je vervangt, meer dan 20 jaar geleden geïnstalleerd werd. Verder heb je ook recht op een Totaalrenovatiebonus van Fluvius als je minstens 3 investeringen doet die je energieverbruik naar beneden helpen. 

Premies per gemeente

Tot slot zijn er ook nog in verschillende gemeentes premies te verkrijgen voor de plaatsing van een energiezuinige verwarmingsinstallatie. Deze premies verschillen van gemeente tot gemeente en wij raden je om te kijken welke premies er in jouw gemeenten worden uitgekeerd. Dan zie je meteen ook welke voorwaarden eraan verbonden zijn en hoeveel de premie juist inhoudt. Om meer te weten te komen over de premies in jouw gemeente kan je online meer info vinden, maar je kan ook eens passeren bij jouw plaatselijke gemeente- of stadsbestuur. Zij zullen jou graag verder helpen en zij kunnen vaak zelfs meer uitleg geven dan wat er online verteld wordt.

Nieuwe condensatieketel

Er zijn natuurlijk ook premies die enkel gelden bij de aankoop van een nieuwe condensatieketel. Bij de installatie van een nieuwe condensatieketel hebben ‘beschermde afnemers’ (dat zijn mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor energie) recht op een premie voor een condensatieketel van hun netbeheerder. Deze premie is wel alleen geldig voor woningen die voor 1 januari 2016 aangesloten waren op het elektriciteitsnet. 

Hoe en wanneer een premie aanvragen?

Bij het aanvragen van een premie is het belangrijk dat de aanvraag pas gebeurt nadat de werken zijn uitgevoerd. Je kan dus geen premie aanvragen vooraleer de werken zijn uitgevoerd. Verder is het ook belangrijk om te weten dat het jaartal van de eindfactuur bepaalt welke premievoorwaarden van toepassing zijn op de aankoop en enkel facturen die nog geen 2 jaar oud zijn, komen in aanmerking voor een premie. Een premie kan online aangevraagd worden via fluvius.be, maar een aanvraag kan ook op papier gebeuren.

Vraag een gratis offerte aan voor een condensatieketel

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.