Wat is de prijs van een pelletkachel?

Verwarming
the_title()

Als je graag geniet van een gezellig vuurtje in je woning maar je niet meteen wil gaan voor een houtkachel of een open haard, zit je bij een pelletkachel waarschijnlijk wel goed. Hier maken we een overzicht van de factoren die de prijs van pelletkachels opmaken. 

Materialen (kachel en pellets)

Je pelletkachel kan gemaakt worden uit een aantal verschillende materialen. De goedkoopste uitvoering bestaat uit plaatstaal (in combinatie met gietijzer). De laagst mogelijke prijs uit dit materiaal ligt op € 1500, en je telt er maximaal zo’n € 2500 voor neer. Meestal geldt dat hoe meer je betaalt, hoe meer kans je hebt dat de kachel langer meegaat. Deze eerste soort gaat waarschijnlijk maximaal 15 jaar mee. Daarnaast koelt dit materiaal ook relatief snel weer af. Vervolgens zijn er de pelletkachels uit gietijzer (met gebakken klei). Deze prijzen gaan verder waar de vorige prijzen eindigden: ze beginnen rond de € 2500 en gaan tot ongeveer € 3700. De laatste prijsklasse begint bij € 3700, en ronden we af bij € 5800. Dat zijn de pelletkachels uit chamotte gecombineerd met vermiculiet. 

De prijs van pelletkachels wordt uiteraard ook mee bepaald door de pellets die je gebruikt. Die prijzen hangen op hun beurt weer af van een aantal zaken: hoe vaak je je kachel gebruikt, welke soort pellets je aankoopt, en ook waar en in welke hoeveelheden je ze gaat kopen. Hoe vaak je stookt ligt natuurlijk bij jezelf. Op vlak van soort kan je kiezen tussen de voordeligere bruine pellets en de witte pellets die schoner branden. Meestal betaal je minder als je de pellets in grote hoeveelheden koopt, en waarschijnlijk ook als je ze in de zomer aanschaft. Je kan zelfs proberen om bij zagerijen langs te gaan in plaats van ze uit de winkelrekken te halen. Als een richtprijs kan je € 1100 per jaar in je achterhoofd houden. Dat zal waarschijnlijk eerder de bovengrens zijn van je jaarlijks verbruik. 

Soorten en installatie

Heb je al een schoorsteen in je woning, dan kan je gaan voor een ingebouwde pelletkachel. Omdat je dan al beschikt over een manier om de rook af te voeren, kost deze optie je het minst. Omdat er geen extra afvoer moet voorzien worden, en omdat de installatie op zich ook sneller zal verlopen. De kachel zal normaal in de bestaande schouw geplaatst worden. De prijzen van deze installatie beginnen bij € 150 en gaan tot ongeveer € 475. De inbouwkachel op zich zal je tussen de € 2500 en € 3500 kosten. 

Heb je geen schoorsteen, dan ga je voor een vrijstaand model. Onder andere door het nodige nieuwe rookafvoersysteem zal dat je dus meer kosten. Deze installatie zal tussen de € 550 en de € 950 bedragen. De vrijstaande modellen op zich bedragen meestal tussen de € 1500 en € 5000. De prijs van pelletkachels hangt dus ook af van je woning op zich. 

Verschillen en premies 

Je merkt dat er dus nog heel wat speling zit op de prijs van pelletkachels. Dat komt omdat er nu eenmaal veel afhangt van jouw persoonlijk situatie en voorkeuren. Vraag daarom zeker offertes aan bij verschillende aanbieders, en vraag advies en bijstand van experten. Meestal zal een hogere prijs ook een hoger rendement en een groter vermogen inhouden. Maar duurder betekent natuurlijk niet per definitie beter. Aangezien iedereen wel efficiënt wil omgaan met zijn of haar budget, kan je altijd informeren naar mogelijke premies. Als je je houtpelletkachel gebruikt om je hele woning te verwarmen, kan je in aanmerking komen voor een renovatiepremie van de Vlaamse overheid.

Ook je gemeente of provincie kan een premie toekennen voor de installatie van een pelletketel. Vraag het dus zeker na! Je weet dus dat jouw persoonlijke kostenplaatje zal afhangen van jouw persoonlijke woning en de kachel die daar het best bij aansluit. Maar de factoren die de prijs van een pelletkachel zullen opmaken zijn in ieder geval de materialen, de pellets, en de soorten (ingebouwd of vrijstaand). Ook de bedragen voor de installatie en de eventuele premies kan je op voorhand researchen. Combineer deze zaken en vraag zeker verschillende offertes aan om je eigen kostenraming af te toetsen. Dan kan je overgaan tot het echte werk en even later geniet je volop van je pelletkachel.

Vraag een gratis offerte aan voor een pelletkachel

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.