Verwarming kiezen: welke opties zijn er?

Verwarming
the_title()

Een warm huis is aangenaam om in te leven. Eerst en vooral is het een goed idee je woning zo goed mogelijk te isoleren. Op die manier zal er maar weinig warmte verloren gaan en is het minder snel nodig om op andere manieren te verwarmen. Dit leidt tot een lagere energierekening en je draagt je steentje bij tot een beter milieu. Op sommige momenten is het echter onvermijdelijk om op andere manieren te verwarmen als je niet in de kou wil zitten. Een verwarming kiezen is niet makkelijk: er zijn veel verschillende opties. In dit artikel vind je informatie over de belangrijkste opties, zodat de keuze van een verwarming die bij je past zo vlot mogelijk kan verlopen.

Centrale en decentrale verwarming

Er zijn twee categorieën verwarmingssystemen: centrale en decentrale verwarming.

  • Centrale verwarming

Centrale verwarmingssystemen maken gebruik van één verwarmingstoestel waarmee warmte geproduceerd wordt. De warmte wordt verspreid over de hele woning.

  • Decentrale verwarming

Bij decentrale verwarming is er sprake van afzonderlijke toestellen die instaan voor de verwarming van een ruimte.

Wetgeving centrale verwarming

Er zijn een aantal verplichtingen en regels rondom verwarmingsinstallaties. Zo moet een schoorsteen bijvoorbeeld regelmatig geveegd worden en onderhoud krijgen, het verbrandingsrendement van een ketel moet hoog genoeg zijn en ook een 5-jaarlijke verwarmingsaudit is verplicht.

Verwarming kiezen: welke opties zijn er?

Om te besparen op je energierekening en om goed te doen voor het milieu, kan je best zo weinig mogelijk verwarmen. Dit doe je onder andere door je woning goed te isoleren zodat warmteverlies tegengegaan wordt. Wooncomfort is echter ook belangrijk en af en toe zal je dus toch moeten verwarmen. Dit kan op verschillende manieren. De opties worden hieronder besproken.

Verwarmen met stookolie of gas

Over het algemeen worden voor de centrale verwarming van woningen condensatieketels op gas of stookolie geïnstalleerd.  Dit zijn allebei goede opties om een woning te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien. Ze verschillen op een aantal punten:

  • Condensatieketels op aardgas zijn meestal iets minder duur. In veel gevallen zijn er ook premies beschikbaar hiervoor.
  • Aardgasketels hebben minder onderhoud nodig en het onderhoud is voordeliger.
  • Aardgasprijs is tot nu toe stabieler dan stookolieprijs, dus op die manier zal de prijs van aardgas op termijn waarschijnlijk goedkoper zijn.

Waarschijnlijk zal op basis van het toekomstig energiepact de verkoop van cv-ketels op stookolie vanaf 2035 verboden worden. Als je zou overschakelen is het dus aangeraden om voor gas te kiezen.

Pellet- of biomassaketel

De pelletsketel

Dit soort verwarmingsketel wordt ook wel granulatenketel genoemd. Ook deze soort verwarming zorgt zowel voor warm water als een warme woning. Het werkingsprincipe is gelijkaardig aan een ketel op gas of stookolie.

Een voordeel van dit verwarmingssysteem is dat het voor klimaatneutrale energie zorgt. De prijs van pellets is ook lager dan veel andere brandstoffen. De installatie van de verwarmingsketel is echter wel duur. Een ander nadeel is dat de pellets opgeslagen moeten worden, wat veel ruimte in beslag kan nemen.

De biomassaverwarmingsketel

In dit geval wordt de woning verwarmd met hernieuwbare plantaardige brandstoffen. Het werkt op hetzelfde principe als de pelletketel en heeft dezelfde voor- en nadelen.

Warmtepomp

Warmtepompen zijn een bron van groene energie. Ze halen het grootste deel van de energie uit de grond en de lucht, het overige deel is elektrische energie. Warmtepompoen verwarmen je woning en zorgen ook voor sanitair warm water. Er zijn een aantal verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van het vermogen en type warmte dat je nodig hebt, kan beslist worden welke je het best gebruikt.  

Een nadeel is dat warmtepompen duur zijn.

Zonneboiler

Een zonneboiler dient voor het aanmaken van warm water. Het kan ongeveer 40 tot 60% van de warmwaterbehoeften van een gemiddeld gezin voorzien. Het bestaat uit zonnepanelen en een tank voor de opslag van warm water. Er zijn premies beschikbaar voor zonnepanelen.

Omdat het maar een deel van het water verwarmt en de woning op zichzelf niet kan verwarmen, is er naast de zonneboiler nog een bijkomend verwarmingssysteem nodig. 

Warmtekrachtkoppelingsketel

De meeste verwarmingsopties zorgen voor warmte en warm water, maar de warmtekrachtkoppelingsketel zorgt ook voor energie

Hybride verwarmingsketel

Een hybride verwarming gebruikt verschillende energiebronnen. Minstens één hiervan is een hernieuwbare energiebron. Een voordeel van dit systeem is dat het een slimme verwarming is: het systeem kiest automatisch de energiebron die op dat ogenblik het hoogste rendement heeft, met de grootste efficiëntie of de laagste prijs.

Elektrische verwarming

Elektriciteit is duur en dit soort verwarming bijgevolg ook. Het heeft echter ook veel voordelen: het is makkelijk te installeren, zorgt voor een snelle verwarming, het heeft een uitstekende thermische doeltreffendheid en het is heel veilig.

De opties hierboven zijn voor centrale verwarming. Daarnaast zou je ook de keuze kunnen maken voor decentrale verwarming. Lange tijd was dit de enige manier van verwarmen. Een voorbeeld hiervan is een open haard of een kachel.

Prijzen van verschillende verwarmingsopties

De keuze van je verwarming wordt hoogstwaarschijnlijk ook bepaald door je budget. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Ongeveer 60% van de prijs van een CV-ketel bestaat uit materiaalkosten, de overige 40% zijn arbeidskosten

Er zijn verschillende zaken die de prijs van een cv-installatie beïnvloeden:

  • Prijs, stookkosten en onderhoudskosten: een goedkope ketel zal op lange termijn niet altijd goedkoper zijn dan een duurdere ketel. Ook de stookkosten en de prijs van onderhoud spelen mee. Dit verschilt per ketel.
  • Huren of kopen: het is mogelijk een cv-ketel te huren of leasen, wat ervoor zorgt dat je geen grote som geld in één keer moet betalen.
  • CW-klasse: de CW waarde geeft de capaciteiten van een ketel weer. Hoe hoger de klasse, hoe beter de ketel en hoe duurder hij zal zijn.
  • Het merk: sommige merken zijn duurder dan anderen.
  • Soort cv-ketel: het rendement verschilt per ketel en bijgevolg verschilt ook de prijs.

In de tabel hieronder zie je de gemiddelde kosten exclusief installatie en btw voor een aantal typen verwarming.

Type verwarmingGemiddelde kosten
CV-ketel900-2200 euro
Hoogrendementsketel1700-2500 euro
Gasketel1500-4000 euro
Condensatieketel1800-5000 euro
Warmtepomp7500-12500 euro, inclusief plaatsing en btw
Zonneboiler4000-6000 euro
Combiketel600-2000 euro

Nu je een overzicht hebt van de verschillende opties, kan je een keuze maken over welke soort verwarming het best bij jouw behoeften past. Als je graag meer informatie hebt of nog meer opties wil bekijken, kan je contact opnemen met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een verwarming

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.