Voordelen van een houtkachel

Verwarming
the_title()

Tegenwoordig heb je op elk vlak eindeloos lange lijsten aan keuzemogelijkheden als je gaat bouwen of verbouwen. Zo ook bij verwarmingsopties, en zelfs onder de kachels zitten er nog heel wat verschillen. Hier bespreken voor je we de voordelen van een houtkachel

Warmte

Allereerst moeten we het natuurlijk over warmte hebben. Uiteraard zal een houtkachel je woning in de eerste plaats lekker warm houden. Maar de warmte die een houtkachel geeft gaat niet alleen over de gevoelstemperatuur. Leefruimtes en hele woningen worden omgetoverd door de gezelligheid die het met zich meebrengt. Daarom moet je niet enkel een houtkachel overwegen als je op zoek bent naar een manier om de temperatuur op peil te houden, maar ook als je graag een woning met gezelligheid en charme wil. Voornamelijk in de winter, wanneer je niet meer gezellig kan barbecueën in de tuin of op je terras kan zitten in de zon, zal een houtkachel je de sfeer brengen waar je naar zoekt. Bijkomende bonus op dit vlak: er bestaan zelfs houtkachels met ingebouwde ovens, zodat je er je eten aan kan opwarmen. De fysieke warmte en de sfeer zijn dus duidelijke voordelen van een houtkachel.

Besparen 

Hout vormt een goedkope grondstof. Het ligt als gebruiksklare blokken in de winkel, of je kan het zelf verzamelen als je wil. Als je maar droog en schoon hout vindt, zonder overblijfselen van andere materialen (wanneer het bijvoorbeeld eerst gebruikt werd als meubelstuk). Zeker in tijden waarin mensen weer meer back to basics willen, kan dat een toevoeging zijn aan je levensstijl. Je kan ook kiezen voor een gulden middenweg en aankloppen bij groothandels of andere bedrijven die van hun houtoverschotten af willen. Zo belanden ze alleszins niet rechtstreeks op een storthoop, maar haal jij er nog voordeel uit. 

Niet enkel het hout op zich, maar ook het verbruik ervan zijn voordelen van een houtkachel. Je houtverbruik ligt namelijk relatief laag. Bij een open haard gebruik je natuurlijk ook hout, maar daarbij zal je meer hout nodig hebben voor hetzelfde resultaat. Ook de aanschaf van een houtkachel draait voordeliger uit. Een gashaard zal je bijvoorbeeld meer kosten. 

Mee met zijn tijd

Houtkachels doen je in de eerste plaats waarschijnlijk denken aan oude woningen. Dat brengt mogelijk twee vooroordelen met zich mee. Aan de ene kant het oubollige uitzicht, aan de andere kant de mogelijke rookoverlast. Terwijl het ook net twee voordelen zijn van een moderne houtkachel.

Dat laatste kunnen we al even nuanceren. De kans op rookoverlast bij moderne houtkachels ligt een heel pak lager dan bij de oudere modellen van bij je voorouders. De rookontwikkeling komt om te beginnen al veel minder snel op gang, dus wat er nog overschiet zal ook een veel lagere kans hebben om voor overlast te zorgen. 

Het tweede vooroordeel helpen we ook meteen de wereld uit. Een hangende houtkachel of een houtkachel pal in het midden van je leefruimte? Een opvallende kleur, of net een klein model dat je enkel opmerkt als het vuur brandt? Je kan tegenwoordig uit oneindig veel uitvoeringen kiezen. Je bent dus totaal niet verplicht om mee te gaan in de klassieke sfeer die er rond de kachels hangt als je dat niet wil. Denk daarbij ook eens na over de functie van de houtkachel die je wil. Zoek je naar een manier om de hele herfst en winter een heel verdiep te verwarmen, of ben je toch voornamelijk uit op die gezellige sfeer? Als je de kachel vooral wilt gebruiken als sfeerelement, ga je ook helemaal niet verplicht zijn om een groot en/of duurder model aan te schaffen. 

Binnenkort in jouw woning?

Ben je helemaal verkocht bij het lezen van al deze voordelen van een houtkachel? Dan moet je natuurlijk nog eerst nagaan of een houtkachel ook in de praktijk in je woning past. Hiermee doelen we dan op aspecten zoals de aanwezigheid van een schoorsteen, of de mogelijkheid om een pijp te plaatsen van in de leefruimte tot helemaal vanboven. Ook als je al een schoorsteen hebt, zou het kunnen dat die niet meer in een optimale toestand verkeert. Contacteer daarom altijd een expert om alles eens te checken voor je overgaat naar de aankoop. Veel gezelligheid gewenst!

Vraag een gratis offerte aan voor een houtkachel

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.