Welke verwarmingsketel kiezen?

Verwarming
the_title()

Ben jij van plan om een nieuwe centrale verwarming te installeren, maar weet je nog niet goed welke verwarmingsketel te kiezen? Dan kan dit artikel misschien helpen. Hieronder worden alle soorten verwarmingsketels met elkaar vergeleken. Zowel op vlak van aankoopprijs als op vlak van verbruik en zelfs op vlak van energiebron. 

Hoogrendementsketel

Hoogrendementsketels zijn ketels die op mazout (stookolie) of op aardgas werken. In vergelijking met een conventionele gas– of mazoutketel hebben zulke ketels een hoger rendement. Dit soort centrale verwarming wordt ook wel de ‘lage temperatuurketel’ genoemd. De prijs voor een hoogrendementsketel ligt tussen de 1.500 en 2.000 euro. Deze prijs is inclusief btw, maar de eventuele plaatsing van het toestel moet wel nog in de prijs worden verrekend. Tot slot, zoals de naam al doet vermoeden, ligt het rendement van deze ketel zeer hoog. Daardoor is de prijs van het verbruik zeer aantrekkelijk.

Condensatieketel

Net zoals de hoogrendementsketel, werkt ook een condensatieketel op aardgas of op mazout (stookolie). Deze verwarmingsketel recupereert de warmte van de rookgassen om het water voor de centrale verwarming te verwarmen. Net zoals de hoogrendementsketel ligt het rendement van een condensatieketel erg hoog. Daardoor bespaar je tot wel 35% op je energiefactuur op het einde van het jaar. Een extra voordeel aan een nieuwe condensatieketel is, dat je bij de vervanging van een oude gas- of mazoutketel door een nieuwe condenserende verwarmingsketel bestaande leidingen en warmtetoestellen gewoon kan blijven gebruiken. Dat bespaart je heel wat arbeidskosten. De prijs voor een condensatieketel ligt tussen de 2.500 en de 5.000 euro. Deze prijs is inclusief btw, maar de eventuele plaatsing van het toestel moet wel nog in de prijs worden verrekend.

Als je twijfelt tussen een hoogrendementsketel en een condensatieketel, dan kies je best voor een condensatieketel. Deze ketel behoort tot de nieuwste generatie van verwarmingsketels op gas of op mazout. Een condensatieketel haalt ook een hoger rendement dan een hoogrendementsketel. Daardoor betaalt de iets duurder aankoopprijs zich automatisch terug. 

Hybride cv-ketel

Een hybride cv-ketel is een zeer interessante optie als je erg begaan bent met het milieu. Deze ketel is nog milieuvriendelijker dan een condensatieketel en een hoogrendementsketel. Een hybride ketel bestaat uit een combinatie van een warmtepomp en een condensatieketel. De grootste troef van een hybride ketel is, dat het een ‘slim’ systeem is. Zo’n ketel zal op elk moment kiezen voor de meest voordelige energiebron met het hoogste rendement. Deze keuze hangt af van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden en de energieprijzen. De aankoopprijs van een hybride cv-ketel ligt tussen de 4.000 en de 10.000 euro, inclusief btw, maar de eventuele plaatsing van het toestel moet wel nog in de prijs worden verrekend. Dat is dus een pak duurder dan een condensatieketel, maar door de lagere energiekost betaalt een deel zich automatisch terug. Verder zijn er ook geen breekwerken nodig bij plaatsing van de ketel, omdat je leidingen en radiatoren gewoon kan blijven gebruiken. 

Biomassaketel

Waar de vorige drie ketels op gas of mazout werkten, werkt een biomassaketel op vaste, organische stoffen. Een biomassaketel maakt gebruik van houtsnippers, pellets of houtblokken om je woning te verwarmen. Het is een zeer milieuvriendelijke manier om je woning te verbranden en het rendement van een biomassaketel ligt ook hoog. Het enige nadeel aan een biomassaketel is, dat de aankoopprijs veel hoger ligt dan bij andere ketels. Zo betaal je voor een basismodel minstens 5.000 euro en voor een model met automatisch aanvulsysteem kan de prijs oplopen tot wel 20.000 euro, inclusief btw. Daar moet je dan ook nog eens de plaatsingskosten bijrekenen. De hoge aankoopprijs wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de lage prijs van hout en pellets. Hierdoor kan je de investering op lange termijn gedeeltelijk terugverdienen. 

Warmtepomp

Een warmtepomp is financieel gezien zeer aantrekkelijk. Een warmtepomp haalt tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit een omgevingsbron zoals buitenlucht, grondwater of de bodem. De overige 20% haalt de pomp uit elektriciteit. Dat zorgt ervoor dat het energieverbruik een stuk lager ligt dan bij de andere verwarmingsketels, waardoor je de warmtepomp zeer snel terugverdient. De aankoopprijs van een warmtepomp ligt tussen de 7.500 en de 25.000 euro, inclusief btw. Ook hier moet je de kosten voor de plaatsing van het toestel nog bijrekenen. 

Zonneboiler

Tot slot kan je ook opteren om een zonneboiler te installeren. Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om je centrale verwarming te verwarmen. Indien er niet voldoende zon is, springt de ingebouwde cv-brander bij om toch voor voldoende warmte te zorgen. De aankoopprijs van een zonneboiler ligt tussen de 4.000 en de 6.000 euro, inclusief btw en zonder de extra kosten voor de plaatsing. Het is een zeer zuinige manier om je huis te verwarmen, waardoor je de investering zeer snel terugverdient.

Vraag een gratis offerte aan voor een verwarmingsketel

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.