Wat is de prijs van een tuinaanleg?

Buiten Terras Tuin
the_title()

Een tuin is voor heel veel mensen een belangrijke toevoeging aan een huis. Het is een gezellige plek om tot rust te komen. Maar het is wel geweten dat er in het onderhouden en aanleggen van een tuin heel veel tijd en werk kruipt. Je moet allereerst goed nadenken over jouw tuinaanleg en hoe je wil dat je tuin eruit zal zien. Vervolgens kan je denken aan de concrete uitvoering en realisatie. Wij geven je in dit artikel een duidelijk stappenplan voor je tuinaanleg en geven mee hoeveel budget je er ongeveer voor moet rekenen. Het aanleggen van de tuin zelf kan je natuurlijk ook door een vakman laten doen, omdat het als je van nul begint heel moeilijk is om alles alleen af te werken. Als je een vakman inschakelt, zal de klus waarschijnlijk ook sneller geklaard zijn.

Stap één –  voorbereiding, ontwerp en budget

Voorbereiding en voorkeuren

Als eerste stap moet je goed nadenken over het ontwerp. Je moet kijken naar wat je er juist van verwacht, welke indeling het beste zou zijn, wat voor jou onmisbaar is in een tuin, etc. Een tuin kan namelijk voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Als je kleine kindjes hebt, zie je de tuin waarschijnlijk vooral als een plek om in te spelen. Daarnaast kan het voor veel mensen ook gewoon een plek zijn om in de zomer heerlijk te ontspannen en te genieten van de rust. Deze zaken moet je allemaal in je achterhoofd houden voor je begint met het ontwerp. Het is natuurlijk ook uitermate belangrijk om steeds je beschikbare budget op voorhand vast te leggen.

Aandachtspunten

Bij het ontwerpen van de tuin zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Ten eerste is de oriëntatie heel belangrijk. Je moet kijken welke planten het best heel fel in de zon komen te staan bvb voor de begroeiing. Daarnaast moet je ook rekening houden met de verschillende verhoudingen. Je moet ervoor zorgen dat je tuin een harmonieus geheel vormt en niet chaotisch overkomt. Je kan ook met kleuren werken maar die passen dan best ook goed in het geheel. Uiteraard is ieders smaak anders en kan je er ook voor kiezen om voor een tuin “met een hoek af” te gaan. Daarnaast is het ook belangrijk om in te schatten hoeveel onderhoudswerk je achteraf nog zal hebben aan de tuin. Als je het al heel druk hebt en niet veel tijd meer hebt om in de tuin te werken, ga dan voor een tuin die heel onderhoudsvriendelijk is en waar je niet al te veel tijd meer in moet steken. Of je kan natuurlijk altijd een tuinman inschakelen. Als je daarentegen zelf graag bezig bent in de tuin moet je minder rekening houden met het onderhoudswerk.

Expert in tuinontwerp 

Het ontwerpen van een tuin is een moeilijke taak, waardoor je er altijd voor kan kiezen om beroep te doen op een tuinarchitect. Deze professionals kunnen je helpen om het beste uit de beschikbare ruimte van je tuin te halen. De tuinarchitect maakt dan een voorbeeldontwerp en jij kan het bijschaven zoals je wil. Voor een tuinarchitect kan je je ongeveer verwachten aan prijzen vanaf 300 euro.

Tuinstijlen

Er zijn verschillende tuinstijlen waarvoor je kan kiezen. De meest populaire in Vlaanderen zijn: een moderne tuin, een landelijke tuin, een Japanse tuin en een stadstuin. Een moderne tuin houdt in dat de tuin functioneel en onderhoudsvriendelijk is en een terras of loungehoek is vaak de eyecatcher in dit soort tuin. Een landelijke tuin is een tuin die past bij de omgeving en een natuurlijke uitstraling staat hierbij centraal. Veel planten, struiken en bomen zijn hierbij onmisbaar. Ook een vijver past perfect in dit plaatje. Een Japanse tuin heeft drie typische elementen: water, planten en steen. Vaak zien we in dit soort tuinen een vijver of fontein. Ook een terras van natuursteen is onmisbaar. Oosterse accessoires maken het plaatje compleet. Een laatste soort is de stadstuin. Stadstuinen zijn vaak klein en hebben veel schaduw. Het is dus de kunst om van zo’n klein tuintje toch je droomtuin te maken. Dit kan door langwerpige terrastegels te gebruiken, een grote spiegel op te hangen, te werken met lichte kleuren, etc.

Stap twee: realisatie

Uitvoering

De tweede stap is de concrete aanleg van de tuin, wat ook in verschillende stappen verloopt. Daarvoor kiezen mensen vaak professionals. Ten eerste moet de tuin opgemeten worden. Je krijgt zo een beter beeld van de uiteindelijke structuur van de tuin en je kan kiezen wat best op welke plek komt te staan. Daarna gaan we echt aan de slag en beginnen we met het verwijderen van oude onderdelen, moest dit nodig zijn. Het is dan heel belangrijk om een evenwichtige bodem met goede structuur te hebben, omdat dit de basis vormt van je tuin. Als dit in orde is, begint de bestrating. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld een tuinpad of terras wordt aangelegd. De prijs voor bestrating varieert tussen €10 en €65 per m² afhankelijk van de steensoort. Ook andere grote werken als het plaatsen van een tuinafsluiting of een vijver worden in deze fase uitgevoerd. Ten slotte gebeurt de beplanting. Er worden dan bomen, struiken en planten geplant naar wens. Ook het aanleggen van het gazon zelf gebeurt in deze fase. De prijs voor beplanting varieert tussen € 12 en € 28 per m² afhankelijk van uw voorkeur. Hierna is het proces van de tuinaanleg afgewerkt.

Vakman inschakelen

Voor de tuinaanleg kan je ook altijd een tuinaannemer inschakelen. Deze beschikt over de nodige knowhow en materialen om jouw tuin zo efficiënt mogelijk aan te leggen. Het uurtarief van zo’n tuinaannemer bedraagt zo’n 35 à 40 euro. Het beste moment om je tuin aan te leggen is in de lente of herfst. In de lente groeit het onkruid wel sneller, maar in de herfst moet je dan weer oppassen voor vroege vorst. Je kan natuurlijk hiervoor ook steeds informatie vragen aan een vakman.

Hopelijk helpt dit stappenplan voor tuinaanleg jou en ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan nu. Wij wensen je alleszins veel succes en daarna veel rust in je nieuwe tuin!

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.