Wat is de prijs van een nieuwe oprit?

Buiten
the_title()

Als je van plan bent om een nieuwe oprit aan te leggen, weet je dat hier veel bij komt kijken. Er zijn allerlei mogelijkheden, waardoor keuzes maken niet makkelijk is. Hopelijk helpt het lezen van dit artikel je op weg. Je komt meer te weten over de voor- en nadelen van verschillende materialen, het proces en de prijs van een nieuwe oprit.

Waarom een nieuwe oprit aanleggen?

Een nieuwe oprit is een aanwinst voor je woning. Je kan het gebruiken als parkeerplaats, het is een handig pad van je woning naar de straat en het zorgt voor een esthetische meerwaarde, zeker als je beplanting of andere decoratie toevoegt. Het maakt dus zowel het uiterlijk van je woning mooier en zorgt voor een verhoging van je comfort.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende keuzes die je kan maken bij het aanleggen van je nieuwe oprit. Een belangrijke keuze is het materiaal. We bespreken hieronder enkele veel voorkomende materiaalsoorten en hun voor- en nadelen.

Tegels

VoordelenNadelen
DuurzaamSterkSlijtvastMakkelijk onderhoudVerschillende kleuren en matenRelatief hoge kostprijs  

Grind

VoordelenNadelen
GoedkoopEenvoudig aan te leggenLaat water doorVerschillende soortenBlijft niet lang liggenVoelt zachter aan  

Split

VoordelenNadelen
GoedkoopEenvoudig aan te leggenVoelt sterker dan grindOnderhoud is lastigerMinder comfortabel  

Beton

VoordelenNadelen
DuurzaamSterkMakkelijk onderhoudGeen onkruidKan op termijn glad wordenEr kunnen op termijn scheuren ontstaan

Klinkers

VoordelenNadelen
Authentieke lookKwalitatief materiaalEenvoudig te onderhoudenVerschillende opties que formaat en kleurOnkruidGevoelig voor omvorming  

Kasseien

VoordelenNadelen
SterkDuurzaamWordt op termijn mooierKan glad worden bij regen en sneeuwMoet zeker door een vakman aangelegd worden

Printbeton

VoordelenNadelen
DuurzaamVeel mogelijkheden qua uiterlijkSnelle plaatsingKan andere materialen nabootsenGeen onkruidEenvoudige te onderhoudenAls je later je oprit moet opbreken of graven kan je beschadiging niet vermijdenDe toplaag verdwijnt als er een slechte nabewerking is

Asfalt

VoordelenNadelen
Eenvoudig te onderhoudenStrakke afwerkingWordt snel minder mooi  

Stappenplan nieuwe oprit aanleggen

Stap 1

Eerst en vooral graaf je de bodem uit. Op deze manier ontstaat er een egale en stabiele ondergrond. Deze ondergrond moet goed gedraineerd worden voordat de bestrating begint.

Stap 2

Na de uitgraving, worden de boordstenen geplaatst. De boordstenen zorgen ervoor dat de funderingslaag, straatlaag en bestrating goed blijven liggen.

Stap 3

Nadien wordt een onderfundering gelegd van betonpuin voor een goede drainage. Over deze laag, wordt de funderingslaag geplaatst: dit bestaat meestal uit zand, stabilisé of split. Vervolgens plaats je de straatlaag.

Stap 4

Tenslotte wordt de bestrating gelegd. De manier waarop dit gebeurt, is afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt.

Zelf een nieuwe oprit aanleggen of een vakman inschakelen?

Een specialist inschakelen heeft allerlei voordelen, we sommen ze kort voor je op:

Tijd besparing

Een nieuwe oprit aanleggen kost vrij veel tijd, zeker als je hier geen ervaring in hebt.

Kennis en kunde

Een vakman heeft kennis over de materialen, het onderhoud dat nodig is, … Zo kan je bijvoorbeeld  advies inwinnen over het materiaal dat het best bij je noden past.

Kwaliteit

Als een specialist je nieuwe oprit aanlegt, ben je zeker dat dit op een kwaliteitsvolle manier gebeurt.

Geen lichamelijke belasting

Het aanleggen van een nieuwe oprit zonder dat je hier ervaring in hebt, kan je rug, nek, armen en knieën belasten.

Ben je overtuigd? Schakel dan zeker een stratenmaker in om je te helpen bij het plaatsen van je nieuwe oprit.

Prijs nieuwe oprit

De prijs van je nieuwe oprit hangt af van verschillende factoren. Onder andere het oppervlakte, het materiaal, de complexiteit, … spelen een rol bij het bepalen van het totale kostenplaatje. Ongeveer 70% van de totale prijs gaat naar arbeidskosten, het overige bedrag naar materiaal.

Gemiddeld betaal je zo’n 900 euro voor een nieuwe oprit. Voor een specifieke prijsschatting voor jouw oprit, vraag je dus best een offerte aan. Hieronder geven we je een overzicht van de gemiddelde prijs van enkele materialen.

MateriaalRichtprijs
Natuursteen50-150 euro per m²
Grind/dolomiet35-60 euro per ton
Betontegels50-100 euro per m²
Betonklinkers35-55 euro per m²
Gepolierd beton35-50 euro per m²
Kasseien35-45 euro per m²
Kleiklinkers50-100 euro per m²
Grasdallen40-60 euro per m²
Asfalt50-150 euro per m²
Printbeton50-80 euro per m²

Naast al deze informatie is het belangrijk om te weten dat je in sommige gemeentes een vergunning moet aanvragen vooraleer je een nieuwe oprit mag aanleggen. Vraag dit zeker na bij je gemeente. Heb je nog meer vragen of nood aan extra informatie? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor oprit

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.