Natuurleien of kunstleien dak?

Daken
the_title()

Heb je voor jezelf al uitgemaakt dat je leien op je dak wil? Heel goed, volgens het gezegde loopt alles dan ook vlotjes. Ben je echter nog niet zeker of je gaat voor een natuurleien of een kunstleien dak? Hier helpen we je verder. 

Waarom komen ze vandaan? 

Natuurleien komen, zoals de naam al doet vermoeden, uit natuurlijke steengroeves. Onder meer de kleur, structuur en vorm van de leien worden bepaald door de soort groeve. Die groeves bevinden zich trouwens over de hele wereld. 

Kunstleien zijn meer bepaald vezelcementen leien. Zoals je ook uit deze naam kan afleiden, gaat het om een combinatie van cement, kunststofvezels en water. De minerale grondstoffen worden door versterkingsvezels een volwaardig sterk bedekkingsmateriaal. 

De look and feel

Je keuze tussen een natuurleien of kunstleien dak zal afhangen van het uitzicht dat je wil bereiken.  Beide soorten leien kan je vinden in verschillende kleuren, maten en texturen

Omdat het gaat om een natuurlijk product, zijn niet alle natuurleien identiek. Hierdoor krijg je geen 100% uniform dak. Dit kan de strakke look van je woning in de weg staan, maar kan ook bijdragen aan een uniek en warm karakter. 

Ben je op zoek naar een specifieke kleur, dan kan je gebaat zijn bij het uitgebreidere aanbod aan kunstleien. Die leien hebben dan ook wel een hogere kans om op termijn wat te verkleuren. Vraag dus zeker na bij een expert of dit voor jou het geval zou zijn, in welke mate het zal verkleuren en hoe snel dit je dan parten zou spelen. Ze zijn ook lichter dan natuurleien, dus als je de constructie van je dak wil sparen kan dat ook een reden zijn om voor kunstleien te gaan.

Duurzaamheid 

Bij elke investering kijk je natuurlijk naar hoe lang je kosten meegaan. Bij een natuurleien of kunstleien dak zal dat niet anders zijn.

Natuurleien gaan in principe langer mee dan de versie uit kunststof. Ze kunnen tot wel 80 jaar meegaan (of zelfs 100 in sommige gevallen) en zijn normaal ook bestand tegen heel wat weersomstandigheden. Zowel stormweer als vries- of tropische temperaturen kunnen natuurleien wel hebben. Ook moeten ze minder vaak onderhouden worden, omdat ze minder gevoelig zijn voor mosvorming bijvoorbeeld. Met de nadruk op minder vaak natuurlijk, er helemaal aan ontkomen gaat niet lukken.

Na zo’n 30 jaar zou het kunnen dat je een kunstleien dak moet vervangen. Aanvankelijk hebben ze wel een speciale laag die beschermt tegen vocht en vuil, maar na verloop van tijd verslijt deze natuurlijk. Je kan zo’n laag wel tijdig opnieuw laten aanbrengen, waarna de leien er weer tegenkunnen. Ook zijn ze recycleerbaar, waardoor ze zeker niet minder duurzaam zijn voor onze planeet. Nadat ze hun diensten hebben bewezen als dakbedekking, kunnen ze vermalen worden en ingezet voor onder meer wegenaanleg. Ze hebben dan wel vaker een onderhoudsbeurt nodig, ze lenen zich er ook goed toe. Onderhoudsvriendelijkheid kan je dus ook afvinken. 

Prijs 

De prijs vormt eventueel de belangrijkste factor bij je keuze tussen een natuurleien of kunstleien dak. 

Nu kan het lijken alsof je sowieso voor natuurleien moet gaan, met hun duurzaamheid en weinige onderhoud. Maar ze zullen je doorgaans ook meer kosten dan kunstleien. Het precieze plaatje hangt af van het formaat van je dak, de vorm ervan en de vorm van de leien die je wil, de kleur en de structuur van de leien. Kijk dus zeker eens bij verschillende aanbieders of je vrijblijvend offertes kan aanvragen. Gemiddeld zit je voor natuurleien tussen de € 100 en de € 150 per vierkante meter. De ‘winnaar’ in deze categorie is dan wel Kunstleien, met een gemiddelde prijs tussen de € 65 en € 85 per vierkante meter.

Zo, dit zijn de voornaamste elementen die zowel een natuurleien als een kunstleien dak opmaken. Maar zoals wel vaker bij bouwen en verbouwen, kan je altijd best contact opnemen met een expert vooraleer je knopen doorhakt. De jaren nadien loopt alles dan hopelijk van een leien dakje.

Vraag een gratis offerte aan voor je leien dak

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.