Zinken en metalen daken

Daken
the_title()

Metalen dakbedekkingen hebben verschillende voordelen. Ze worden vaak gebruikt op grotere gebouwen. Voorbeelden van soorten metaal die regelmatig gebruikt worden als dakbedekking zijn koper, staal, aluminiumen zink. Zink is één van de meest gebruikte materialen binnen de categorie metalen daken. Daarover kom je in dit artikel meer te weten.

Wat zijn zinken daken?

Zink is een flexibel en duurzaam metaal. Het kan zowel gebruikt worden voor de bekleding van daken als gevels en er zijn verschillende vormen en uitvoeringen mogelijk.Zinken daken komen na lange tijd weer steeds vaker voor.

Het plaatsen van een zinken dak laat je best over aan een dakwerker. Er zijn een aantal aandachtspunten waar die sowieso rekening mee houdt:

  • Of er al dan niet een geventileerde constructie nodig is

Er zijn zowel geventileerde constructies als niet-geventileerde constructies mogelijk. Dakwerkers weten wat jouw dak nodig heeft.

  • Het plaatsen van een correcte isolatie

Naast thermische isolatie, is een goede akoestische isolatie erg belangrijk bij zinken daken. geluiden zijn bij dit materiaal heel goed hoorbaar.

  • Montage van de zinken dakelementen

De zinken dakelementen moeten op een correcte en precieze manier gemonteerd worden.

  • Uitzetnaden

Temperatuurschommelingen zorgen er voor dat zink lichtjes krimpt en uitzet. Een vakman houdt hier rekening mee.

Voordelen zinken dak

Zink is een heel duurzaam metaal. Een dakbedekking van zink gaat gemiddeld 50-125 jaar mee, deze lange levensduur komt onder andere door de beschermende patineerlaag die op zink gevormd wordt. 

Daarnaast is zink een milieuvriendelijke keuze, je kan het volledig recycleren. Zink is ook een zeer flexibel en makkelijk plooibaar materiaal waar weinig of geen onderhoud bij komt kijken.

Er zijn veel constructiemogelijkheden als je voor zink kiest. Door de flexibiliteit kunnen allerlei verschillende dakvormen bekleed worden met dit materiaal terwijl zinken daken ook nog is stevig beschermd zijn tegen rukwinden en storm.

Nadelen zinken dak

Een zinken dak kost gemiddeld 65 à 110 euro per m², inclusief BTW en montage. Ze zijn niet makkelijk te plaatsen, de vakman zal er een specifieke techniek voor nodig hebben. Daardoor is zink duurder dan veel andere dakbedekkingen, zoals dakpannen of kunstleien.

Daarnaast is het isoleren van een het dak niet voor de hand liggend, terwijl een goede thermische- en geluidsisolatie zeker nodig is bij dit materiaal.

Soorten zinken daken

Er bestaan verschillende uitvoeringen van zinken dakbedekkingen. We bespreken enkele veel gebruikte soorten:

Zinken leien

Zinken leien worden ook wel losanges genoemd. Deze soort daken bestaan uit verschillende ruitvormige, vierkante of rechthoekige plaatdelen in zink. Deze delen worden bevestigd met schroeven en clips op een houten bebording. Dit leidt tot een mozaïek effect op je dak. Zinken leien zijn ideaal om complexe dakvormen te bekleden. Ook zijn ze een goed duurzaam alternatief voor kunst- of natuurleien.

Dak in zink met staande naad

Bij dit type dakbedekking overlappen de zinken dakplaten elkaar aan de randen, waardoor je een typische staande naad tussen de verschillende geprofileerde banen krijgt. Deze soort is vlot te plaatsen en dankzij de staande naad goed waterdicht. Dit is toepasbaar op gebogen, ronde en hellende vlakken.

Zinken platform

Een zinken platform wordt gebruikt op platte daken. Op platte daken wordt er een gesoldeerde zinken platform gebruikt. Hierbij worden verschillende zinken dakplaten aan elkaar gesoldeerd. Er wordt voldoende ruimte voorzien voor het krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen. Een zinken platform kan eenvoudig en snel gemonteerd worden en zorgt voor een karaktervolle uitstraling.

Zinken roevendak

Een zinken roevendak is de voorloper van de staande naad. Het metaal wordt in vijfhoekige houten roeflatten gebogen. Het is ideaal om grote dakvlakken te bekleden, kan ook toegepast worden bij daken met een lage hellingsgraad en zorgt voor een klassieke, ambachtelijke uitstraling.

Welk zinken dak je het best kiest, hangt af van je dak en je wensen. Twijfel je of wil je graag andere mogelijkheden bekijken? Neem dan contact op met een vakman.

Prijs zinken en metalen daken

Gemiddeld betaal je 65-110 euro per vierkante meter voor je zinken dak. Deze prijs kan echter sterk variëren afhankelijk van de oppervlakte, de afwerking of de uitvoering. Om een beter beeld te krijgen van de uiteindelijke prijs van metalen daken, vraag je dus best een offerte aan een dakwerker. Zoals je hebt kunnen lezen, biedt een zinken dak veel voordelen. Ben je overtuigd en wil je graag zink als materiaal voor je dakbedekking? Of heb je nog vragen? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een dak

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.