Wat is de prijs van een leien dak?

Daken
the_title()

Leien is een materiaal dat al lange tijd gebruikt wordt als dakbedekking. Leien daken zijn duurzaam en goed bestand tegen storm. Daarnaast zijn ze makkelijk aan te passen aan je dak en je persoonlijke smaak doordat er een groot aanbod is aan vormen en kleuren. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende soorten leien en de prijs van een leien dak.

Waarom een leien dak?

Als we leien vergelijken met pannen, een andere veelgebruikte dakbekleding, hebben ze beide verschillende voor- en nadelen. De grootste verschillen tussen beide materialen staan hieronder opgelijst:

  • Het plaatsen van een leien dak neemt meer tijd in beslag dan het plaatsen van dakpannen. Hierdoor zijn de kosten van de plaatsing over het algemeen iets duurder. 
  • De prijs van leien op zichzelf zijn ook duurder dan de prijs van dakpannen. 
  • Leien zijn lichter dan pannen, waardoor ze meer geschikt zijn voor een lichte dakstructuur.
  • Leien bieden meerdere opties qua vorm, waardoor verschillende dakvormen realiseerbaar zijn. Bij pannen is dit niet het geval.
  • Leien zijn beter bestand tegen storm dan pannen.

Leien hebben verschillende voordelen: ze zijn duurzaam en slijtvast, de plaatsing is mogelijk op bijna alle daken, ze gaan lang mee, ze dragen bij aan een goede isolatie en ze hebben weinig onderhoud nodig.

Soorten leien

Er bestaan verschillende soorten leien. De twee meest gebruikte soorten zijn natuurleien en kunstleien. Ze zijn allebei beschikbaar in vierkante en rechthoekige vorm en de hoeken kunnen recht of afgerond zijn. Afhankelijk van het type leien zijn er verschillende kleuren en afwerkingen beschikbaar.

Natuurleien

Natuurleien zijn afkomstig van natuursteen. Dit komt uit steengroeves uit Azië, Afrika, Amerika en Europa. Elke steengroeve produceert zijn eigen steensoort, wat leidt tot een grote verscheidenheid aan kleuren.

Een natuurleien dak heeft veel voordelen: het heeft een lange levensduur, ongeveer 80-100 jaar en het vergt weinig onderhoud. Daarnaast is het stormvast en goed bestand tegen verschillende temperaturen. Een nadeel is dat het relatief duur is. Dit soort leien daken kunnen onzuiverheden in zich hebben, wat een logisch gevolg is doordat het een natuurproduct is. Afhankelijk van je smaak kan je dit zien als een voor- of nadeel.

Kunstleien

Kunstleien daken zijn gemaakt van vezelcement. Dit is een product op basis van kunststofvezels en cement. Hierdoor worden kunstleien ook wel vezelcement leien genoemd. Er zijn veel kleuren en formaten beschikbaar. Ook is het in tegenstelling tot bij natuurleien mogelijk om je kunstleien dak een strakke en egale uitstraling te geven.

Een voordeel van een een kunstleien dak is dat het goedkoper is dan een dak uit natuurleien, maar de levensduur is wel wat korter. Ook deze soort leien is goed bestand tegen temperatuurverschillen. Daarnaast zijn er veel verschillende kleuren en formaten en doordat de leien op verschillende manieren aangebracht kunnen worden, zijn er allerlei dakontwerpen mogelijk. Met kunstleien kan je het dak dus volledig aanpassen aan je smaak. 

Een nadeel aan dit type leien is dus, zoals hierboven al staat, dat de levensduur minder lang is: ongeveer 25-35 jaar. Daarnaast komt er na verloop van tijd mosgroei op deze soort leien, waardoor er iets meer onderhoud nodig is.

Een specifiek voorbeeld van kunstleien zijn bitumen leien of dakshingles. Ze zijn flexibel en makkelijk op maat te snijden. Dit type leien wordt minder vaak op daken geplaatst, maar het is wel een mogelijkheid. Over het algemeen worden ze gebruikt voor tuinhuisjes, vogelhuisjes, saunahutten, … Ook hier zijn verschillende kleuren en afwerkingen mogelijk. 

De prijs van een leien dak

De prijs van een leien dak verschilt afhankelijk van enkele factoren. Onder andere de oppervlakte van je dak, het type leien en extra afwerkingen die je verwacht spelen mee. De prijs van lei wordt ook bepaald door de manier van plaatsing: elk lei moet afzonderlijk bevestigd worden, wat veel tijd in beslag neemt. Ook als je kiest voor een klein formaat leien, bijvoorbeeld omdat dit nodig is voor het legpatroon dat je gekozen hebt, zal de prijs dus oplopen.

Hieronder zie je de gemiddelde prijs en levensduur van beide soorten leien.

Soort leienGemiddelde prijs  plaatsingGemiddelde levensduur 
Kunstleien65-75 euro per vierkante meter25-35 jaar
Natuurleien110-120 euro per vierkante meter80-100 jaar

Natuurleien zijn dus een pak duurder dan kunstleien. Zeker als je de prijzen voor een volledig dak vergelijkt zal dit verschil groot zijn. Het voordeel hierbij is echter wel dat ze je hele leven meegaan en je ze waarschijnlijk nooit zal moeten vervangen. 

Leien zijn dus een zeer goede vorm van dakbedekking. De prijs van een leien dak is wat hoger dan de prijs van bijvoorbeeld dakpannen, maar leien daken bieden heel wat voordelen. Als je meer informatie wil over leien of je afvraagt welk type dakbedekking het best past bij jouw dak en noden, kan je contact opnemen met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een leien dak

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.