Wat is de prijs om je schoorsteen te laten reinigen?

Daken
the_title()

Het is in bepaalde gevallen wettelijk verplicht om je schoorsteen jaarlijks of tweejaarlijks te reinigen. Ook bij schoorstenen waarbij reinigen niet verplicht is, is het sterk aangeraden. Een schone schoorsteen zorgt er onder andere voor dat de kans op brand kleiner is. In dit artikel lees je meer over de verschillende mogelijkheden en de prijs voor het reinigen van je schoorsteen.

Schoorsteen reinigen: waarom en wanneer?

Het is belangrijk je schoorsteen regelmatig te reinigen. Een schone schoorsteen verkleint het risico op schoorsteenbrand en cv-installaties die aan een schoorsteen gekoppeld zijn kunnen efficiënter werken als de schoorsteen niet vervuild is. Een efficiënter stookproces zorgt voor een besparing op de stookkosten en is beter voor het milieu.

Als je schoorsteen is aangesloten op een cv-installatie, is het reinigen van je schoorsteen verplicht. Dit moet jaarlijks gebeuren als het gaat om mazout of vaste brandstof en tweejaarlijks bij centrale verwarming op gas.

Zelf reinigen of laten reinigen?

Een vakman weet waar hij mee bezig is. Als je de reiniging uitbesteedt, ben je dus zeker van een kwaliteitsvolle reiniging. Bovendien is roet een gevaarlijke afvalstof. Als je een schoorsteenveger inschakelt, neemt hij dit voor je mee. Of je je schoorsteen zelf mag reinigen, hangt af van het toestel dat op de schouw is aangesloten.

Open haard, olie- of gashaard

Schoorstenen van decentrale stooktoestellen moeten niet verplicht gereinigd worden. Het is echter wel een goed idee voor de veiligheid, milieuvriendelijkheid en je energiefactuur. Deze schoorstenen mag je zelf reinigen.

Stooktoestellen en verwarmingsketels

Als de schoorsteen is aangesloten op een centraal stooktoestel type B mag je het niet zelf reinigen. De reiniging van de schoorsteen (en het stooktoestel) is verplicht als het centraal stooktoestel werkt op vaste brandstof zoals pellets, hout of steenkool of op gas of stookolie.

De schoorsteenreiniging mag gebeuren door een schoorsteenveger, maar het stooktoestel moet onderhouden worden door een erkend technicus. Na de schoorsteenreiniging krijg je een reinigingsattest waar onder andere de uitvoerder, een beschrijving van het toestel, de onderdelen van de reiniging en maatregelen om eventuele tekortkomingen weg te werken op vermeld staan.

Mogelijkheden schoorsteen reinigen

Er zijn verschillende methodes voor het reinigen van je schoorsteen. We bespreken enkele veelgebruikte manieren:

Van beneden naar boven

Bij deze techniek wordt er een borstel gebruikt die aan een stok bevestigd is. De reinigingsstok kan verlengd worden door er extra stokken aan toe te voegen. Zo kan de schoorsteenveger stuk voor stuk het roet losschuren, beginnend aan de onderkant om te eindigen aan aan de bovenkant.

Van boven naar beneden

Hierbij wordt er een kogel gebruikt waaraan een borstel bevestigd is. De schoorsteenveger laat met behulp van een touw de kogel vanop het dak een stukje in de schoorsteen zakken. Daarna trekt hij het weer naar boven zodat de vervuiling losgetrokken wordt. Zo laat hij het touw steeds een stukje lager zakken totdat de onderkant van de schoorsteen bereikt is.

Reinigen met een blok

Een derde optie is de schoorsteen reinigen met een speciale blok. Je kan deze blok opbranden in de haard. De rook maakt de roetdeeltjes in de schoorsteen los. Het is niet bewezen dat deze techniek even effectief is als de andere twee. Om je schoorsteen goed schoon te maken, is het ook aangeraden een vakman in te schakelen. Zij kunnen je schoorsteen inspecteren en de meest geschikte techniek bepalen.

Prijs schoorsteen reinigen

Een exacte prijsschatting voor het reinigen van jouw schoorsteen, vraag je best op bij een vakman. De kosten kunnen sterk verschillen afhankelijk van allerlei factoren: de graad van vervuiling, de reinigingsmethode, de bereikbaarheid van je schoorsteen, …

Het reinigen van één rookkanaal kost gemiddeld 60-100 euro. Wanneer zowel een stooktoestel voor centrale verwarming en de schoorsteen waaraan het toestel gekoppeld is gereinigd moeten worden, ligt de prijs ongeveer tussen de 100 en 150 euro. Bij bepaalde schoorsteenvegers kan je een onderhoudscontract afsluiten, wat op termijn voordeliger kan zijn. Bovendien vergeet je de reinigingsmomenten dan zeker niet.

Als je zelf je schoorsteen gaat reinigen, liggen de kosten wat lager. Een reinigingsblok kan je al vinden vanaf 10 euro en een schoorsteenveegset vanaf 30 euro. Met een schoorsteenveger ben je echter zeker van een kwaliteitsvolle uitvoering en als je woning ouder dan 10 jaar is heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6%.

Twijfel je of jouw schoorsteen verplicht gereinigd moet worden? Weet je niet zeker of je schoorsteen vervuild is? Heb je andere vragen of wil je graag een reinigingsbeurt inplannen? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan om schoorsteen te reinigen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.