Wat is de prijs van een nieuw dak?

Daken
the_title()

De reden waarom je een nieuw dak nodig hebt, kan voor vele mensen verschillen. Er kan slijtage optreden, waardoor een vernieuwing noodzakelijk is. Op een nieuw huis kan een verouderd dak liggen. Of je vindt het huidige dak gewoonweg niet mooi. Om welke reden dan ook, je dak vervangen of verbouwen kan al snel een hele hoop geld kosten. Hieronder geven we je wat meer informatie over de prijs van een nieuw dak en waar je het best kan op letten.  

Verschillende opties 

Wanneer je je dak wil vervangen, kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Als de dakconstructie nog in goede staat is, kan je best enkel de dakbedekking veranderen. Dit is een eerste optie waarmee je veel kosten kan besparen.
Wil je geld uitsparen op afbraakwerken en de verwerking van afval? Dan is het mogelijk om een overzetdak te plaatsen. Je plaatst dan eigenlijk een nieuwe dakbedekking over de oude. Dit wordt vooral gedaan bij platte daken.
Een derde optie is om het volledige dak te vernieuwen, zowel de dakconstructie als de dakbedekking. Meestal is dat noodzakelijk wanneer het dak aangetast is door vocht of wanneer het doorzakt. 

Dakbedekking vervangen

De prijzen om je dakbedekking te vervangen verschillen afhankelijk van het soort materiaal dat je gebruikt. Er zijn natuurlijk verschillende prijscategorieën, maar het goedkoopste is niet altijd meteen het beste. Denk zeker ook aan de levensduur van het materiaal, want zo kan je op lange termijn kosten besparen door geen reparaties of renovaties meer te moeten financieren. 

Verder is het ook aangewezen om je isolatie even te controleren. Als die binnenkort aan vervanging toe is, kan je hem best ineens mee met je dak vernieuwen. Zo bespaar je op toekomstige afbraakkosten. Dakisolatie is trouwens sinds 2020 verplicht. En maar goed ook, want zo blijft je huis langer warm en kan je inzetten op minder stookkosten.

Prijs voor een nieuw dak

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor nieuwe dakbedekking per m² en de gemiddelde levensduur per soort materiaal.

Plat dakLevensduurPrijzen per m²
Bitumen / roofing25 jaar€ 40 – € 60
EPDM50 jaar€ 30 – € 80
PVC25 jaar€ 60 – € 95
Groendak (intensief of extensief)60 jaar€ 40 – € 200
Hellend dakLevensduurPrijzen per m²
Kunstleien25 jaar€ 30 – € 75
Bitumenleien25 jaar€ 30 – € 40 
Natuurleien40-80 jaar€ 60 – € 200
Betonpannen30 jaar€ 20 – € 40
Riet35 jaar€ 70 – € 95 (excl. nokvorken)
Kleidakpannen100 jaar€ 35 – € 65
Zink125 jaar€ 70 – € 110

Overzetdak

Wanneer je een overzetdak plaatst, wordt de vorige dakconstructie niet afgebroken. Hierbij heb je minder of zelfs geen afbraakkosten en moet je je geen zorgen maken over de verwerking van het afval. Een overzetdak wordt vaak toegepast bij platte daken, omdat daar gemakkelijk een nieuw dak over geplaatst kan worden.  Er is zelfs een mogelijkheid om nog extra isolatie tussen het oude en het nieuwe dak te plaatsen.

De materialen waarop overzetdaken vooral geplaatst worden zijn leien, dakshingles, roofing of golfplaten. De kostprijs voor de plaatsing van zo’n dak hangt af van verschillende factoren. Rekening houdend met de oppervlakte, de bereikbaarheid, de moeilijkheidsgraad van de dakwerken en de gewenste afwerking kan de gemiddelde prijs liggen tussen 45 en 65 euro per m².

Er zijn een paar dingen waar je aandacht aan moet besteden bij een overzetdak. Als je dakbedekking bestaat uit asbesthoudende leien, is de plaatsing ervan verboden. Dan moeten de leien eerst vakkundig verwijderd worden alvorens te kunnen beginnen bouwen.

Bij een hellend dak is een overzetdak enkel mogelijk bij een vlakke bedekking. Voorbeelden hiervan zijn leien of metalen dakplaten.
Ook is het belangrijk om te controleren of je huidige dakconstructie beide dakbedekkingen zal kunnen dragen. Je kan dus best lichte materialen gebruiken om het gewicht zo laag mogelijk te houden.

Volledig dak vernieuwen

Als het hout onder je dakbedekking het gewicht van de dakpannen niet meer kan tillen, dan is het noodzakelijk om het volledige dak te vernieuwen. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de dakconstructie in slechte staat is. Bijvoorbeeld rot hout, schimmel, ouderdom of houtwormen. Het is een zeer tijdrovende, arbeidsintensieve en dure klus om zowel de dakconstructie als de dakbedekking te vervangen. Je kan de werken dan ook best door een gespecialiseerde dakwerker laten uitvoeren

De prijzen voor zo’n klus kunnen sterk variëren. Dit komt omdat je met verschillende factoren rekening moet houden: de totale oppervlakte, de bereikbaarheid van je dak, de arbeidskosten, het soort dak en het materiaal. Het is dan ook aangewezen om bij verschillende dakwerkers een offerte aan te vragen. Op die manier kan je al deze factoren vergelijken en misschien wel wat geld besparen.

Om je volledig dak te vernieuwen moet je voor een rijwoning gemiddeld € 12.500 tot € 17.500 neertellen. Voor een vrijstaande woning kan dat variëren tussen de € 17.500 en de € 40.000. 

Elke prijs voor een dak die hierboven vermeld staat, is uiteraard maar gemiddelden. De prijzen kunnen nog verschillen door bepaalde factoren.
Of je nu enkel een nieuwe dakbedekking installeert, een overzetdak plaatst of je volledige dak vernieuwt, het is aangeraden om steeds 1 of meerdere offertes aan te vragen bij een vakman. Zo kom je altijd de juiste prijs op maat van jouw dak te weten.

Vraag een gratis offerte aan voor een nieuw dak

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.