Wanneer moet je je dak vervangen?

Daken
the_title()

Aan je woning zijn door de jaren heen wel verschillende werken en renovaties nodig. Maar als je iets opmerkt aan je dak, schrikt je dat allicht wel wat af. Ga je je dak renoveren? Of moet je je dak vervangen? We bekijken de verschillende factoren die daarin meespelen, en wat de prijzen zoal kunnen bedragen. 

Dakmaterialen 

Allereerst kijk je naar het materiaal van je dak. Daken uit kunststoffen als EPDM of PVC gaan het minst lang mee: ze zouden na zo’n 20 jaar al aan vervanging toe kunnen zijn. Werd je dak uit bitumen vervaardigd, zal het na ongeveer 25 jaar zijn eerste onderhoud nodig hebben. In het totaal gaat zo’n dak gemiddeld 40 jaar mee. Zit er bovenop een laag leislag? Na een aantal jaar zal die slijten, en zelfs sneller als er veel zon op staat. De geloste laag kan door de regen weggespoeld worden. Merk je dit bij een eerste inspectie al op, dan zal je alleszins een renovatie moeten plannen.

Pannendaken gaan het langst van al mee. Hoewel ze al kunnen aftakelen na 15 jaar, kunnen ze ook meer dan 40 jaar meegaan.

Dakvormen 

Nu over naar de vorm van het dak. Daken met opstaande randen hebben mogelijk sneller een onderhoud (of vervanging) nodig, aangezien de natuurinvloeden er meer vat op hebben. Heb je een plat dak? Dan zal je sneller je dak vervangen. Dit bijvoorbeeld omdat er sneller waterplassen blijven liggen, of het vele uren directe zon te verduren krijgt.

Vervangen en repareren

Als je met een lek zit, de dakpannen duidelijk verouderd zijn of je met houtrot zit, moet je je dak zeker vervangen. Komt er vocht binnen langs de dakplaten, zijn er pannen los of verschoven? Dat kan op hun beurt leiden tot houtrot, en dat tast de dakconstructie zelf aan.

Dit brengt ons bij de liggers of balken die je dak opmaken. Zijn deze aangetast door een lek (m.a.w. door vocht) of door insecten, dan moet je ze vervangen. Repareren zal niet meer lukken. 

Zijn ze wat doorgezakt, dan zou het kunnen dat je niet meteen je volledige dak moet vervangen. Laat hiervoor een professioneel vakman naar de constructie kijken. Zit je met een verrotte muurplaat? Dan doe je best hetzelfde, en vraag je aan een vakman om te kijken of de plaat deels vervangen kan worden of niet.

Dakbedekking 

Zit je met een probleem in de dakconstructie, en niet zozeer met de bedekking? Als je dakpannen hebt die je graag behoudt, kan je hiervoor kiezen. Hoewel de dakwerkers de pannen kunnen behouden, mag je er niet op rekenen dat het ook goedkoper zal zijn. Omdat het proces dan langer duurt, zal het waarschijnlijk zelfs duurder zijn. Daarnaast zit de kans erin dat ze na zo’n 15 jaar toch vervangen moeten worden.

Heeft enkel de dakbedekking een probleem, bijvoorbeeld door afschilfering, broosheid of barsten, dan kan een renovatie volstaan en moet je je volledige dakconstructie niet per se vervangen.

Kostenplaatjes 

Voor een renovatie van een plat dak, uit kunststoffen als EPDM of bitumen, tel je ongeveer € 100 per vierkante meter neer. Bij hellende daken uit materialen als beton, metaal- of golfplaten, kan dat kostenplaatje wat hoger liggen. Als je de dakpannen vervangt kost je dat zo’n € 25 per vierkante meter, leien vervangen kost € 30 per vierkante meter, en vervang je zo’n muurplaat zoals eerder besproken, dan kost dat je € 600 per strekkende meter. Een overzetdak kost gemiddeld € 60 per vierkante meter.

Zo’n overzetdak kan een oplossing zijn als de constructie van je hellend dak nog goed zit. Daken van roofing, golfplaten en leien daken kunnen dan profiteren van zo’n lichtmetalen dakpanelen bovenop.

Premies en meer 

Wanneer je je dak gaat vervangen, kan je subsidies en premies aanvragen. Een renovatiepremie van de Vlaamse overheid kan ervoor zorgen dat je tot 30 % van de kosten terugkrijgt. Dat hangt wel af van je inkomen, de ouderdom van je woning en je woonplaats. Als je woning inmiddels al tien jaar staat, bedraagt het btw-tarief voor dakwerken slechts 6 %. Ook als je meteen je dak isoleert, kan je er mogelijk een subsidie voor krijgen. 

Ben je niet zeker of je dak volledig aan vervanging toe is, inclusief constructie? Een erkend en betrouwbaar vakman heeft de nodige expertise in huis om jou met raad en daad bij te staan.

Vraag een gratis offerte aan voor je dak

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.