Platte daken: roofing en EPDM

Daken
the_title()

Roofing en EPDM zijn twee types dakbedekking die ideaal zijn voor platte daken, maar ook op een dak met lichte helling geplaatst kunnen worden. Ze hebben allebei verschillende positieve eigenschappen. In dit artikel lees je meer over het verschil tussen beide soorten dakbedekkingen, de voor- en nadelen en de prijs.

Wat zijn roofing en EPDM?

Zowel roofing als EPDM worden gebruikt als dakbedekking voor platte daken.

EPDM is een verbinding van ethyleen, propyleen en monomeer. Het is een rubberen folie die gelijmd wordt op het dak, het wordt ook wel dakrubber of dakleer genoemd. In tegenstelling tot roofing wordt het niet gebrand of gevulkaniseerd. Één van de voordelen van EPDM is de lange levensduur. EPDM kan afhankelijk van de hellingsgraad ook op een hellend dak geplaatst worden. twijfel je of je dak geschikt is hiervoor? Neem dan contact op met een vakman.

Roofing, ook wel bitumen genoemd, is een soort dakbedekking die al lange tijd gebruikt wordt voor platte daken. Er bestaan twee soorten roofing: APP roofing en SBS roofing. Het bestaat uit een combinatie van aardolie met polyester of glasvlies. Tegenwoordig worden er ook vaak kunststofvezels aan toegevoegd, waardoor roofing elastischer is dan vroeger. Meestal hebben ze de vorm van stroken, maar ze kunnen ook voorkomen als bitumenleien. Net als EPDM kan roofing ook op bepaalde hellende daken geplaatst worden.

Voordelen EPDM

  • Elastisch en naadloos

Verschillende weersomstandigheden kunnen dakbedekkingen doen uitzetten en krimpen. EPDM is elastisch, hierdoor gaat het dak niet scheuren wanneer dit gebeurt. Ook wordt het naadloos geplaatst: het is één geheel. Bijgevolg treden er geen lekken op.

  • Makkelijk herstelbaar

Beschadigingen aan je dak, kunnen makkelijk gerepareerd worden door zelfklevende folie over het beschadigde deel aan te brengen.

  • Lange levensduur

EPDM is een sterk en duurzaam materiaal. Het kan tot 50 jaar mee gaan. Daarnaast krijg je over het algemeen minstens 10 jaar garantie.

  • Geschikt bij dakrenovaties

EPDM is een ideaal materiaal om te gebruiken bij dakrenovaties van platte of lichtjes hellende daken. het kan makkelijk over de bestaande dakbedekking geplaatst worden zonder dat er afbraakwerken nodig zijn.

  • Goede ondergrond voor een groendak

EPDM is wortelbestendig, waardoor het heel geschikt is als ondergrond voor een groendak. Groene daken zien er mooi uit én werken energiebesparend.

Nadelen EPDM

  • Prijs

Het grootste nadeel van EPDM is de prijs. Het kostenplaatje ligt hoger dan bij de meeste andere materialen, gemiddeld kost EPDM 50-80 euro per vierkante meter. Natuurlijk moet je hierbij ook rekening houden met de lange levensduur en kwaliteit.

  • Gevoelig voor chloor

EPDM is samengesteld van materialen die niet goed tegen chloor en chloorhoudende schoonmaakartikelen kunnen. Je kan het dus best niet gebruiken als dakbedekking voor een poolhouse of een ander gebouw in de buurt van een zwembad. Als je graag je dak eens goed zou willen schoonmaken, dan is het beter om gewoon een stevige bezem te gebruiken en eventueel water.

Voordelen roofing

  • Bestand tegen vocht

Bitum heeft een algemeen hoge weerstand waardoor platte daken die te maken krijgen met extreme weersituaties goed bestendig zijn tegen vocht. Het is zeker een voordeel om te weten dat je roofing dak waterdicht zal zijn.

  • Prijs

De prijs van roofing ligt lager dan die van vele andere dakbedekkingen, zoals EPDM. Gemiddeld zal je voor roofing rond de 40 à 60 euro per vierkante meter.

  • Duurzaam

Roofing bestaat voor een groot deel uit gerecycleerd materiaal tegenwoordig. Het is dus een pak duurzamer dan het ooit geweest is.

De levensduur van roofing ligt lager dan die van EPDM. Gemiddeld kunnen de daken zo’n 20-40 jaar mee gaan. EPDM gaat dus heel wat langer mee, maar deze levensduur is ook niet slecht. De levensduur van beide materialen verschilt natuurlijk afhankelijk van onder andere de kwaliteit, de plaatsing en het onderhoud. Meer informatie hierover kan je krijgen bij een vakman.

  • Makkelijk herstelbaar

Net als EPDM is ook roofing vrij makkelijk te herstellen. Je kan roofing ook lokaal laten herstellen met een rubbercoating of een rubberdakpasta (Rubson, Aquaplan, …). Het is ook een optie om nieuwe stroken op de beschadigde delen te laten leggen. Bij regelmatige schade kan het beter zijn om je dak te laten analyseren zodat er kan gekeken als het niet goedkoper zou zijn om een nieuw dak te laten zetten.

  • Goed bestand tegen UV-straling

Roofing kan worden gemaakt met polypropyleen vanwege de intrinsieke eigenschappen wordt het als een uitstekend dakbedekkingsmateriaal gezien. Hiermee wordt je dak thermisch gestabiliseerd, UV-bestendig, bestand tegen zure regen en zal een niet-reflecterend oppervlakte zijn. De UV-stabiliteit voorkomt ook nog kleurvervaging en verbrokkeling.

Nadelen roofing

  • Onderhoud

Vuil, takken, ingegroeide wortels, … moeten regelmatig verwijderd worden van het dak. Als je dit niet doet, is het risico op lekkage groter. Ook hebben roofing daken een jaarlijkse inspectie- en onderhoudsbeurt nodig.

  • Risico op lekken

De plaatsing van roofing is wat ingewikkelder dan die van EPDM. Er zijn verschillende banen en verschillende lagen nodig om het dak waterdicht te maken. Bijgevolg zijn er ook heel wat naden, wat de kans op lekkage groter maakt.

Prijs roofing en EPDM

De prijs van zowel roofing als EPDM hangt af van verschillende factoren. De oppervlakte van je dak, mogelijke voorbereidingswerken, de kwaliteit van het materiaal, arbeidskosten, … spelen allemaal mee. Een exacte prijsschatting voor jouw dak, vraag je dan ook best aan een vakman. Gemiddeld kost EPDM 50-80 euro per vierkante meter. Voor roofing betaal je gemiddeld 40-60 euro per vierkante meter.

Nu je de voor- en nadelen van EPDM en roofing kent, is het hopelijk wat makkelijker om een goede keuze te maken voorde dakbedekking van jouw dak. Naast roofing en EPDM wordt ook PVC regelmatig gebruikt als dakbedekking bij platte daken. Meer informatie over één van deze dakbedekkingen of één van de vele andere materialen, kan je verkrijgen bij een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een plat dak

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.