Soorten dakbedekking

Daken
the_title()

Ga je je dak renoveren? Of heeft je nieuwbouw lang genoeg zonder dak gezeten? Dit overzicht van soorten dakbedekking loodst je door het grote aanbod.

Voor hellende daken 

Dakpannen 

De populairste keuze voor hellende daken blijft na jaar en dag dakpannen. Je hebt dan ook keuze uit een ruim aanbod; het materiaal, de grootte, de afwerking en de kleu. Op vlak van materiaal zal je gaan kiezen tussen de betonnen of de kleien variant. Waar die van beton goedkoper en sneller te plaatsen zijn, zullen de duurdere kleien versies waarschijnlijk langer mee gaan. Afhankelijk van de hellingsgraad van je dak kies je voor een golvende, holle of platte vorm. Ze gaan in ieder geval lang mee in vergelijking met andere soorten dakbedekking, kunnen eenvoudig geplaatst worden en kosten relatief weinig.

Leien 

Ook onder de leien daken bestaan er twee hoofdsoorten: natuurleien of leien uit kunststof. Tegenover dakpannen zijn leien daken doorgaans lichter, maar ook duurder. De variant uit kunststof drukt deze kost doorgaans wel, al gaat die ook minder lang mee. De natuurleien kunnen tot wel honderd jaar op je dak liggen, terwijl die uit kunststof een leven van maximum 40 jaar beschoren zijn. Ook leien zijn beschikbaar in allerlei vormen, maten en kleuren, en kunnen bovendien in verschillende patronen gelegd worden moest je wat persoonlijkheid in je dak willen steken. Ze zijn makkelijk in onderhoud en kunnen wel wat weersomstandigheden doorstaan. 

Dakplaten 

Doordat ze zo goedkoop en makkelijk te plaatsen zijn in verhouding tot andere soorten dakbedekking, gaan velen voor dakplaten. Die komen in veel materialen voor: aluminium, staal, zink, koper, kunststof, bitumen of PVC. Zeker als je dakbedekking zoekt voor een bijbouw, veranda of serre, dan kunnen dakplaten de oplossing zijn. Zoek je een lichter alternatief voor dakpannen, dat sneller geplaatst kan worden? Ook dan kunnen dakplaten je verder helpen. Als je kiest voor staal of aluminium kan de look van authentieke dakpannen zelfs nagemaakt worden. Ook hierbij heb je dus een ruime keuze aan vorm, kleur en afwerking. 

Zink 

Dakbedekking uit zink past bij jou als je op zoek bent naar een flexibel materiaal, bijvoorbeeld door de vorm van je dak. De platen uit zink kunnen ook dienen in plaats van natuurleien, moest je dezelfde look willen maar niet voor dat materiaal willen gaan. Dit duurzame materiaal kost je mogelijk wel wat meer. Maar voor wie zoekt naar een strakke look die lang meegaat en niet veel onderhoud vraagt, kan dat het zeker waard zijn.

Overzetdak 

Je zit met een dringende dakvervanging, maar beseft dan dat je om welke reden dan ook echt niet zonder dak kan in de tussentijd? Dan kan een overzetdak je redding zijn. Bij deze snelle en goedkope oplossing wordt er als het ware een nieuw dak over je oude dak geplaatst. Meestal zet men een houten geraamte vast op je bestaande dak, waarop dan een nieuwe lichte dakbedekking zit. Enkel wanneer je oorspronkelijke dakbedekking te zwaar blijkt, zal een overzetdak geen optie zijn. 

Riet 

Van alle soorten dakbedekking geven rieten daken toch de meest unieke uitstraling. Helemaal verkocht aan de look? Als je dak meer dan 45 graden helt, kan het zeker. Met een open constructie kan je het aan de binnenkant nog zien, met een gesloten installatie zit er nog een plaat onder. Na zo’n 40jaar zal het waarschijnlijk wel aan vervanging toe zijn.

Voor platte daken 

Bitumen 

Het sterke en waterdichte bitumen ken je allicht als ‘roofing’. De stroken (of leivormen) zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en aan relatief lage prijzen. Zit je met moeilijk bereikbare plekken of aparte vormen in je dak, dan ga je best voor SBS gemodificeerde bitumen. De APP gemodificeerde bitumen zijn dan weer beter bestand tegen de zon en haar hoge temperaturen. Na zo’n 30 jaar zal je deze bedekking allicht moeten vervangen. 

EPDM

Deze sterke soort rubber vraagt weinig onderhoud en kan je doorgaans volledig recycleren. Aangezien het gaat om rubber, kan het ook uitrekken en zich makkelijker aanpassen aan de vorm van je dak. Ook als je op je plat dak wil blijven rondlopen, zit je bij EPDM goed. In vergelijking met bitumen tel je er wel wat meer voor neer. Na ongeveer 40-50 jaar zal het aan vervanging toe zijn, maar andere reparaties zullen waarschijnlijk vlot kunnen in vergelijking met andere soorten dakbedekking.

PVC

PVC is een laatste kunststof binnen de soorten dakbedekking. Sterk, licht en soepel, en dus ideaal om de belasting van je constructie zo laag mogelijk te houden. Poly Vinyl Chloride gaat gemiddeld 35 jaar mee, en kan je vinden als dakplaten of folie. Als je voor folie kiest, gaat die waarschijnlijk langer mee als je voor een dikkere laag gaat.

Om af te ronden: het groendak

Een groendak is een speciale soort dakbedekking die zowel op hellende als platte daken kan. Onder de groendaken kies je ook tussen twee varianten: het intensieve of het extensieve. Zoals de naam al doet vermoeden, heb je wel wat werk aan het stevigere intensieve dak. Dat kan naast mossen, kruiden en struiken zelfs bomen dragen, en biedt je als het ware een tuin bovenop je woning. Uiteraard ga je daar dan ook best voor als je een plat dak hebt, en check je op voorhand of de huidige constructie het gewicht aankan. Het extensieve groendak daarentegen, staat meestal vol met grassen en vetplanten. Zo heeft het minder onderhoud nodig en kan het ook op een hellend dak. Hoe steiler je dak, hoe meer kans dat er echter speciale technieken zullen nodig zijn om je groendak te installeren. Beide soorten groendak bieden isolatie en hebben een streepje voor bij wie ecologie hoog in het vaandel draagt.

Er zijn dus heel wat soorten dakbedekking waar je uit kan kiezen. Twijfel je of heb je graag advies? Neem zeker contact op met een specialist in daken. Hij zal jou zeker wegwijs kunnen maken in de verschillende opties! 

Vraag een gratis offerte aan voor dakbedekking

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.