Dak ontmossen

Daken
the_title()

Zit er een groenige moslaag op je dak die je liever kwijt dan rijk bent? We helpen je met het waarom en de drie hoe’s van je dak ontmossen: hoe kom je eigenlijk aan dat mos, hoe verwijder je het dan effectief en hoe kan je het vermijden in de toekomst. Tijd om dat groenige dak weer op te kalefateren! 

Waarom ontmossen? 

In de eerste plaats zorgt mos ervoor dat je dak er nu eenmaal niet zo mooi uitziet. Als dat groen je hoe langer hoe meer stoort, zal je liever vandaag dan morgen je dak laten ontmossen. Maar ook als die groene look je wel aanstaat, kan je het toch best verwijderen. Wanneer mos vrij kan woekeren, kan dat voor schade aan de dakbedekking zorgen. Bijvoorbeeld omdat er op deze manier sneller vocht in de bedekking kruipt, dat vocht uitzet en dan voor barsten en scheuren kan zorgen. Of doordat het mos zich tussen de pannen of stroken van je bedekking nestelt, en ze uit elkaar drijft. Bestaande schade die wordt bedekt door mos, valt ook nog eens minder snel op. In het algemeen werkt mos de slijtage van je dak in de hand. 

Hoe komt dat mos daar?

Er zijn verschillende factoren die bepalen of er nu snel of minder snel mos op je dak komt. 

Krijgt je hele dak veel zon, dan zal mos minder kansen krijgen om te groeien. Dat heeft immers vocht nodig. Dat vocht kan sneller verdwijnen als het vlot van je dak loopt. Vandaar dat een hellend dak minder kans heeft op mosgroei. Je plat dak kan er dus ook voor iets tussen zitten. 

Als er veel grote bomen rondom je woning staan, kan dat ook een boosdoener zijn. Ook als je al een oud dak hebt, heb je meer kans op mos. Mossen hebben immers graag een verweerde dakbedekking. Daarvoor moet je dak ook niet per se oud zijn. De ene dakbedekking zal van nature weerbaarder zijn dan de andere. Een gladde, egale dakbedekking zal in het algemeen beter bestand zijn tegen gewassen.

Hoe pak ik het aan? 

Allereerst maak je voor jezelf uit of je het door een expert laat uitvoeren of niet. In het algemeen wordt dit wel aangeraden. Alleen al omdat je op een aanzienlijke hoogte werkt en handelingen uitvoert die je waarschijnlijk niet elke dag oefent. Maar ook omdat verschillende daken verschillende methodes nodig hebben. Zeker wanneer specifieke reinigingsmiddelen nodig zijn, kunnen die best uitgekozen en gebruikt worden door een expert. Of je nu het gevoel hebt dat je het zelf kan of niet, dit zijn de algemene stappen bij een dak ontmossen, inclusief de zaken waar je op moet letten.

Je dak ontmossen doe je best bij droog weer op het moment zelf, maar idealiter was er daarvoor een flinke bui of zelfs een hele periode met neerslag. Hoewel we eerder al vaststelden dat mos graag vocht heeft, zorgt regen er ook voor dat de gewassen minder grip hebben op de dakbedekking. Als je dan begint aan het reinigen van je dak, laten de mossen dus makkelijker los. Natuurlijk heb je het weer niet in de hand, maar je kan het in de gaten houden.

Water, water en de rest komt later. Voor je met eventuele reinigingsproducten begint om je dak te ontmossen, kan je met een hogedrukreiniger je dak van de nok tot de randen afspuiten. Let wel op dat de straal niet onder de bedekking komt. Zo zou je meer kwaad dan goed kunnen doen. Als je vermoedt dat er barsten of scheuren op je dak zitten, moet je zeker daarrond voorzichtig zijn. Eventueel kan er een speciale kop op de reiniger geïnstalleerd worden. 

De afvoer naar je regenton of -put kan je best afsluiten, zodat er geen vuiligheid van je dak bij het water belandt. Als er grotere stukken mos loskomen kunnen die de afvoer ook blokkeren. 

Je dak ontmossen kan je daarnaast ook doen met speciale producten. Zorg dan dat je alleszins de gebruiksvoorschriften goed gelezen hebt en het product in kwestie zeker past bij jouw dakbedekking. Nu wordt het ook eens zo belangrijk om je afvoer af te sluiten, zodat er geen chemische middelen bij je regenwater terechtkomen. 

Na de spoeling met water, kan je bijvoorbeeld een algenwerend of ander reinigend middel aanbrengen. Dat kan dan, afhankelijk van het product en je dak, enkele uren inwerken. Je kan ook voor een primer kiezen. Die zal dan voor verdere bescherming zorgen zodat de mossen minder snel weer de kop op komen steken. Meer over mossen vermijden lees je in de volgende alinea:

Hoe kan ik mossen op mijn dak vermijden?

Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten om mos zo goed mogelijk van je dak te houden. Je dak ontmossen was immers wel een hele klus, die je toch wel wat wil uitstellen als het kan. 

Zoals eerder aangehaald, groeien mossen beter in een vochtige omgeving. Zorg dus voor een waterdicht onderdak, en probeer de ventilatie optimaal te houden.

Heb je je dak net ontmost, dan kan je producten aanbrengen die de groei afremmen. Sommige producten vormen bijvoorbeeld een laagje op de bedekking zodat de gewassen er minder grip op hebben. Zo moet je alleszins minder snel weer die mossen verwijderen. Doorgaans wordt er een onderscheid gemaakt tussen het dak coaten en het hydrofoberen. De methodes verschillen vooral in uitzicht in prijs. Welke methode het beste bij jou past, kan je best navragen bij een expert. 

Wordt het dus tijd om dat groenige dak vaarwel te zeggen? Doe zelf nog eens een kort onderzoekje naar de factoren die jouw ontmossing beïnvloeden. Informeer dan ook eens naar een aantal experten in de buurt die je kunnen bijstaan. Zo ben je zeker van je stuk.

Vraag een gratis offerte aan om je dak te ontmossen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.