Mogelijkheden en prijs van dakshingles?

Daken
the_title()

Ben je op zoek naar de ideale dakbedekking voor jouw dak? Misschien zijn dakshingles de goede keuze. Ze hebben verschillende voordelen: ze zijn flexibel, relatief goedkoop en ze bieden een goede geluidsisolatie. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden en prijs.

Wat zijn dakshingles?

Ze worden regelmatig bitumen shingles of bitumen leien genoemd. Naast bitumen, komt het ook voor in hout. Het zijn lichte dakelementen die makkelijk en goedkoop te plaatsen zijn. Het wordt vooral gebruikt bij hellende daken van bijgebouwen, zoals tuinhuisjes, carports, stallingen, etc. Maar je kan ze evengoed op je woning plaatsen.

Voordelen dakshingles

Prijs

Wat kosten dakshingles? De prijs voor bitumen dakshingles varieert tussen € 7 en € 15 per vierkante meter. Voor houten dakshingles betaal je tussen € 35 en € 70 per vierkante meter. Dakshingles zijn budgetvriendelijk. Ze zijn heel wat goedkoper dan onder andere dakpannen, kunstleien, een rieten dak, etc.

Makkelijk aanpasbaar op uw voorkeuren

Met dakshingles kan je veel kanten uit. Er zijn verschillende kleuren en vormen mogelijk. Je kan de stijl en uitstraling dus helemaal aanpassen aan je wensen en smaak.

De vakman zal beginnen met een rij shingles die ondersteboven komen te liggen op het dak, de zogenaamde voetshingles. Daarna wordt de rugstrook van de shingles ingesmeerd met lijm, evenals de punten van de lamellen. Ten laatse worden de shingles op het dak gelegt en in gespijkerd met 4-6 asfaltnagels. Zonnepanelen kunnen zeker geplaatst worden op dezelfde manier als op een bitumen dak.

Het is belangrijk dat de shingle lijm waterdichte en weerbestendige is omdat deze de hechting van shingles op daken verbetert. Zeker huizen die veel te maken krijgen met wind, hebben deze extra versteviging nodig. Wil je zeker zijn van een kwaliteitsvolle plaatsing? Schakel dan een vakman in.

Licht en flexibel

Dakshingles zijn heel licht, waardoor ze de dakconstructie bijna niet belasten. Bovendien zijn ze erg makkelijk te plaatsen dankzij hun flexibiliteit. Daardoor zijn deze bitumenleien de eerste keuze bij het bedekken van bijbouw projecten, zoals bijvoorbeeld tuinhuizen, carports, …. Daarnaast zijn dakshingles ook flexibel zodat ze prima te gebruiken zijn bij daken die kleiner, uniek of complex in oppervlakte zijn.

Akoestische isolatie

Dakshingles werken geluidsisolerend. Hierdoor heb je minder last van het geluid dat wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld regen of hagel.

Nadelen

Beperkte levensduur

Een eerste nadeel is dat ze minder lang mee gaan dan veel andere soorten dakbedekking. De levensduur is zo’n 10-20 jaar, afhankelijk van de kwaliteit.

Minder geschikt voor goed geïsoleerde daken

Ze zijn gevoelig voor condensvorming aan de onderkant. Hierdoor worden ze best geplaatst op een goed geventileerde onderconstructie, zodat vocht afgevoerd wordt. Een warme, geïsoleerde ondergrond is minder geschikt.

Mosvorming

Er treedt sneller mosvorming op bij dakshingles dan bij andere dakbedekkingen. Zeker in een omgeving met veel bomen, pas je hier best mee op. Dit kan deels verholpen worden door de shingles te coaten met een anti-mosproduct.

Mogelijkheden

Met dakshingles kan je verschillende kanten op qua uitstraling. Je kan keuzes maken qua materiaal, kleur, vorm en afwerking

Materiaal

Er bestaan twee soorten shingle: bitumen dakshingles en houten dakshingles

  • Bitumen dakshingles

Ze worden ook wel bitumen leien genoemd. het zijn flexibele dakelementen die uit lange stroken bitumen of roofing gesneden zijn. Je kan ze vastnagelen of lijmen. Bitumen dakshingles zijn goedkoper dan de houten versie.

  • Houten dakshingles

Ze zijn wat luxueuzer. Het zijn op maat gezaagde planken die geplaatst worden in 2-3 lagen zodat het dak waterdicht wordt.

Kleur

Ze komen het vaakst voor in het zwart en rood, daarnaast zijn kleuren zoals groen, blauw en bruin ook populair. Er zijn zeker voldoende variaties mogelijk, bespreek het zeker met je vakman.

Vorm

Ook qua vorm kan je verschillende kanten uit. Bij grotere oppervlaktes worden rechthoekige dakshingles het vaakst gebruikt omdat de plaatsing dan sneller verloopt. Ook zeshoekige shingles, shingles in de vorm van een beverstaart, etc. komen regelmatig voor.

Afwerking

Ten slotte kan je nog keuzes maken wat de afwerking betreft. Je laat je dakshingles best behandelen met een speciale coating om mosvorming te vermijden. De dakranden kan je afwerken met aluminium dakstrips. Voor meerdere opties kan je terecht bij een vakman.

Plaatsing dakshingles

In principe kan je zelf ze plaatsen, maar als je twijfelt of je dit al dan niet op een goede manier kan uitvoeren, schakel je best een vakman in. Zo ben je zeker van een waterdicht, stormvast en kwaliteitsvol dak. Bij een vakman kan je bovendien terecht voor advies voor al de verschillende keuzes, ben je zeker van kwalitatief materiaal en  heb je recht op een verlaagd btw-tarief als je woning ouder is dan 10 jaar. Ze plaatsen gebeurt in vijf stappen:

  1. Dakbeschot aanbrengen

Je moet dakghingles bevestigen op houten plaatmateriaal. De platen moeten minimum een dikte van 18 mm hebben.

  • Onderlaag aanbrengen

De ondergrond moet droog en stofvrij zijn, vervolgens kan je de onderlaag aanbrengen. Dit is het onderdak en beschermt tegen vocht. Een ondergrond wordt voornamelijk gebruikt bij daken met een redelijk kleine dakhelling.

  • Shingles aanbrengen

Vervolgens kan je starten met het aanbrengen van de shingles. Eerst leg je de voetshingles aan de onderkant, nadien leg je de andere rijen in halfsteens verband.

  • De nok afwerken

Na het plaatsen van shingles aan beide zijden van het dak, plaats je de shingles op de nok.

  • Randen afwerken

Tenslotte werk je de randen van het dak af met aluminium dakstrips. Het is ook aangeraden om op het volledige dak een speciale coating aan te brengen om bescherming te bieden tegen mosvorming.

Prijs dakshingles

Dakshingles zijn relatief goedkoop. De prijs hangt echter af van verschillende factoren: de kwaliteit, arbeidskosten, oppervlakte en moeilijkheidsgraad van de werken. Er bestaat dus een kans dat het totale kostenplaatje toch hoger oploopt dan je verwacht. Voor een goede prijsschatting, raadpleeg je best een vakman.

Gemiddelde prijs wanneer je ze laat plaatsen

Als je ze laat plaatsen, betaal je zowel voor de materiaalkosten als de arbeidskosten. De prijs van bitumen dakshingles is in dit geval gemiddeld 12-25 euro. Voor houten dakshingles betaal je zo’n 40-80 euro.

Gemiddelde prijs wanneer je zelf ze plaatst

Als je ze zelf plaatst, hoef je geen arbeidskosten te betalen. De gemiddelde prijs van bitumen dakshingles is in dit geval 7-15 euro. Voor houten dakshingles betaal je ongeveer 35-70 euro.

Wil je graag meer informatie over dakshingles of andere types dakbedekking? Neem dan zeker contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor dakshingles

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.