Onderhoud van een warmtepomp

Verwarming
the_title()

Een warmtepomp produceert warmte op een duurzame manier. Het installeren van een warmtepomp is vrij duur, maar dankzij premies en het feit dat je energierekening lager zal zijn, is het een investering die je relatief snel terugverdient. Om het rendement van je warmtepomp zo hoog mogelijk te houden en de levensduur zo lang mogelijk, is een goed onderhoud van uiterst belang. 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam systeem om je huis te verwarmen of koelen en sanitair warm water te produceren. Er bestaan een aantal verschillende soorten warmtepompen:

  1. Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht. In de winter kan warme lucht in de woning geblazen worden, in de zomer kan het als airconditioner functioneren. 

  1. Lucht-waterwarmtepomp

Ten tweede is er de lucht-waterwarmtepomp. Lucht-waterwarmtepompen dienen om sanitair water te verwarmen. Het onttrekt warmte aan de lucht en voert die naar je warmteafgiftesysteem via een watercircuit. Er bestaan 2 soorten:

  • Lagetemperatuurwarmtepompen: deze soort wordt meestal gebruikt voor nieuwbouwwoningen. Vaak worden ze gecombineerd me vloerverwarming.
  • Hogetemperatuurwarmtepompen: Hogetemperatuurwarmtepompen zijn geschikt voor renovatieprojecten. Ze kunnen aangesloten worden op radiatoren.
  1. Water-waterwarmtepomp

Water-waterwarmtepompen halen warmte uit het grondwater. Deze soort biedt het hoogste rendement, maar is minder geschikt voor particulieren.

  1. Geothermische pomp

Deze soort warmtepompen worden ook wel grond-waterwarmtepompen genoemd. Ze halen warmte uit de grond en verwarmen het water van je centrale verwarming.

Voor- en nadelen warmtepompen

Warmtepompen hebben heel wat voordelen. Het is een groene energiebron, het stoot veel minder CO2 uit dan de meeste andere verwarmingsinstallaties, ze zijn makkelijk in gebruik, het onderhoud is eenvoudig en er zijn premies beschikbaar.

Daarnaast zijn er echter ook enkele nadelen: de aankoop is duur, de ventilator kan luid zijn, het heeft elektriciteit nodig om te werken, de prestaties zijn temperatuurafhankelijk en voor sommige soorten warmtepompen is er vrij veel ruimte nodig.

Installatie en onderhoud van een warmtepomp

De installatie kan meestal binnen een dag gebeuren. De precieze installatieduur hangt af van de structuur van je woning en het type warmtepomp dat je kiest. Voor een aantal soorten moet er bijvoorbeeld in de grond geboord worden, de werken duren in deze situaties vaak langer.

Onderhoud van een warmtepomp

Nadat de warmtepomp geïnstalleerd is, is het belangrijk dat deze goed onderhouden wordt. In vergelijking tot veel andere verwarmingsopties heeft een warmtepomp echter weinig onderhoud nodig. Een goed onderhouden warmtepomp zorgt voor een hoger rendement en het verbruikt minder energie. Bovendien zal de levensduur verlengd worden. Ook zullen reparatiekosten beperkt blijven als een probleem op tijd ontdekt wordt. Zowel de installatie als het onderhoud laat je best door een installateur gebeuren. Het onderhoud is in principe preventief.

Bij veel installateurs kan je een onderhoudscontract aangaan. In dit geval wordt je warmtepomp ongeveer om de twee jaar nagekeken. Dit verzekert je van een correct onderhoud en mogelijke problemen kunnen op tijd ontdekt worden.

Naast het onderhoud door een expert, kan je er ook zelf voor zorgen dat de warmtepomp goed blijft werken. Dit kan je doen door de filters van een lucht/lucht en lucht/water warmtepomp regelmatig schoon te maken. Tijdens het schoonmaken kan je meteen controleren of alles nog goed werkt, er geen beschadigingen zijn en of er niets geblokkeerd zit. Die controle is ook bij andere soorten warmtepompen nuttig.

Prijs warmtepomp

De prijs hangt af van verschillende factoren. Het installeren van een pomp kost vrij veel, maar dit verdien je op termijn terug. Er zijn verschillende premies beschikbaar voor de installatie van een warmtepomp om de prijs te drukken. De gemiddelde levensduur van een warmtepomp is 15-30 jaar.

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen per soort warmtepomp.

Soort warmtepompBasisprijzen warmtepomp
Lucht-luchtwarmtepompVanaf 1000 euro
Lucht-waterwarmtepomp6000 euro
Warmtepompen voor sanitair water2200 – 3000 euro
Hybride warmtepomp5000 – 6000 euro
Lucht-waterwarmtepomp hoge temperatuur9000 – 1100 euro
Geothermische warmtepomp12000 – 13000 euro

Of je in aanmerking komt voor een premie hangt af van enkele factoren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de installatie gebeurd is door een erkend vakman. Het premiebedrag kan maximum 40% van het bedrag op je eindfactuur bedragen. De premiebedragen per soort warmtepomp:

  • Lucht-luchtwarmtepomp: 300 euro
  • Hybride-luchtwaterwarmtepomp: 800 euro
  • Lucht-waterwarmtepomp: 1500 euro
  • Geothermische warmtepomp: 4000 euro

Een premie kan aangevraagd worden bij netbeheerder Fluvius.

Kostprijs onderhoud

De prijs van het onderhoud verschilt per situatie. De voorrijkosten, arbeidskosten en materiaalkosten spelen mee bij de uiteindelijke prijs. Om te besparen op onderhoudskosten en om de levensduur van je warmtepomp te verlengen, is het aangeraden regelmatig een onderhoud te laten gebeuren. Zo worden grote problemen voorkomen en zullen er op termijn minder extra kosten zijn. Ook zorgt dit ervoor dat het rendement hoog blijft en je de investering sneller terugverdient. 

Een andere manier om de onderhoudskosten te drukken is een collectief onderhoudscontract: als meerder woningen in je buurt een warmtepomp hebben, kan een vakman ze allemaal in één keer onderhouden. 

Wil je graag extra informatie of twijfel je welke warmtepomp geschikt is voor jou? Neem dan contact op met een expert.

Vraag een gratis offerte aan voor een warmtepomp

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.