Renovatiepremies badkamer

Badkamer
the_title()

Wil je je badkamer laten renoveren, maar loop je verloren in de verschillende premies en voorwaarden die eraan verbonden zijn? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende renovatiepremies die in Vlaanderen gelden voor de renovatie van je badkamer en je sanitair.

Overkoepelende renovatiepremie

De overkoepelende renovatiepremie is een premie vanuit Wonen-Vlaanderen. Voor deze premie moeten jij en je woning aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de woning minstens 30 jaar oud zijn en zich in het Vlaams Gewest bevinden. Je kan deze premie aanvragen als bewoner of als verhuurder. Als eigenaar mag je niet nog een andere woning in volledig eigendom hebben als je deze premie aanvraagt. Je kan ervoor kiezen om de werken zelf uit te voeren en de facturen van het materiaal voor te leggen of je kan een vakman inschakelen en hiervan de factuur voorleggen. Deze premie kan op een periode van 10 jaar maximaal 2 keer worden aangevraagd.

Deze premie is voornamelijk van toepassing op gedeeltelijke of volledige vernieuwing van je sanitaire installaties. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de vernieuwing van je bestaande sanitaire toestellen zoals een ligbad, een wastafel, een wc of een douche. Als je een van deze elementen nog niet in huis hebt, geldt de premie ook voor de plaatsing van het sanitair. Ook voor kraanwerk en leidingen voor watertoevoer en waterafvoer tot het openbare rioleringsnet valt onder deze premie. Daarnaast valt ook de plaatsing van leidingen of toestellen voor warm water onder deze premie. Ook wanneer de kalkbepleistering van de muren of het plafond in je badkamer niet meer in orde is, kan je rekenen op deze premie.

Deze premie bedraagt 20 tot 30 % van de facturen die goedgekeurd worden. Het specifieke percentage hangt af van je jaarlijkse inkomen en de categorie van de uitgevoerde werken. Hierbij is er een minimumgrens van 2500 euro. Voor sanitaire installaties is er ook een bovengrens vastgelegd, deze ligt op 3750 euro. De premie kan pas aangevraagd worden nadat de werken uitgevoerd zijn, maar wel binnen de 2 jaar van de factuurdatum.

Vlaamse aanpassingspremie

De Vlaamse aanpassingspremie is er om mensen va 65+ te ondersteunen bij de kosten die ze moeten betalen voor het aanpassen van hun woning aan de noden rond hun ouder worden. Ook deze premie kan zowel worden aangevraagd door bewoners als door verhuurders. De aanvrager van de premie moet ofwel zelf 65+ zijn of een inwonend gezinslid van boven deze leeftijd hebben. In een periode van 10 jaar kan je maximum 2 keer een aanpassingspremie aanvragen. Voor deze premie komen twee verschillende aanpassingswerken in aanmerking

Premie voor technische installaties of hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die men kan aanschaffen om de badkamer aan te passen. Onder deze premie valt bijvoorbeeld het plaatsen van een aangepaste badkamer met minstens 1 douche en 1 wastafel. Eventueel kan een tweede badkamer ook aangepast worden, maar enkel als deze zich op een andere verdieping in huis bevindt. Ook het plaatsen van een aangepast toilet of een tweede toilet op een andere verdieping valt onder deze premie. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om handgrepen of andere steunmiddelen te laten plaatsen in je badkamer. Ook buiten de badkamer geldt deze premie voor verschillende aanpassingswerken, zoals bijvoorbeeld een traplift laten plaatsen.

Renovaties om de toegang tot de woning te vergemakkelijken

De toegang tot een woning kan op verschillende manieren verbeterd worden. Hierbij kan je denken aan het laten plaatsen van hellende vlakken of het aanpassen van gangbreedtes. In de badkamer is dit voornamelijk van toepassing door de ruimte te herschikken, de deuropening te vergroten en eventueel de ruimte te vergroten.

De Vlaamse aanpassingspremie bedraagt tot 50% van de goedgekeurde facturen. Per onderdeel kan je maximum 1250 euro krijgen, maar je facturen moeten ook minstens 1200 euro bedragen.

Verlaagd BTW-tarief

Bij een verlaagd BTW-tarief betaal je maar 6% BTW in de plaats van 21%. Om gebruik te kunnen maken van het verlaagd tarief moet je woning minstens 10 jaar oud zijn. Daarnaast mag de woning maar maximum voor 50% gebruikt worden voor beroepsdoeleinden. Ook moet er beroep gedaan worden op minstens 1 erkende aannemer. De 6% BTW geldt dan zowel voor de arbeids- als de materiaalkosten.

Voor het verlaagd BTW-tarief komen veel verschillende werken in aanmerking zoals bijvoorbeeld schilderwerken, het plaatsen van sanitair of het plaatsen of vervangen van tegels.

Premies van Fluvius

Ook vanuit Fluvius kan je rekenen op enkele premies als je via een badkamerrenovatie je je woning energie-efficiënter of milieuvriendelijker maakt. Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer je een warmtepomp of een zonneboiler wilt laten installeren. Dit zijn beiden energiebesparende toestellen. Als je woning een slechte energieprestatie heeft en je deze via badkamerrenovaties kan verbeteren kan je mogelijk ook rekenen op de EPC-labelpremie.

Wanneer je werken laat uitvoeren door een vakman, kan je deze steeds om advies vragen omtrent premies.

Vraag een gratis offerte aan voor je badkamer

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.