Toepassingen en prijs van betonstuc?

Vloer
the_title()

Betonstuc wordt voornamelijk gebruikt als gietvloer. De sterke en mooie afwerkingslaag die een betonlook vloer geeft, maakt de prijs en toepassing het zeker waard. Naast vloeren, kan het ook gebruikt worden op andere manieren. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende toepassingen en prijs van betonstuc.

Wat is betonstuc?

Het bestaat uit een combinatie van cement, hars, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Het wordt vooral gebruikt voor vloeren, maar het kent nog enkele andere toepassingen. Betonstuc op zichzelf is geen vloer, maar een afwerkingslaag voor vloeren waardoor de vloer een betonlook krijgt.

Het kan in principe op bijna alle ondergronden geplaatst worden. Het is wel belangrijk dat de ondergrond stabiel genoeg is en er een primerlaag aangebracht wordt zodat de mortel zich goed kan hechten.

Voordelen

Dat betonstuc voor meer dan enkel vloeren gebruikt wordt, is niet raar. Het heeft heel wat voordelen. We bespreken de belangrijkste hieronder.

Sterk en slijtvast

Het is zeer sterk. Je vloer zal niet snel beschadigd raken.

Onderhoudsvriendelijk

Gietvloeren zijn hygiënisch en makkelijk te onderhouden, dat is voor betonstuc niet anders. Je kan betonstuc makkelijk schoonmaken met een niet agressieve allesreiniger. Chloor en bleekmiddelen vermijd je best: deze kunnen de coating aantasten waardoor de vloer niet meer goed beschermd is.

Waterdicht en vetbestendig

Het zorgt er voor dat de vloer waterdicht en vetbestendig is. Hierdoor is het ideaal om te gebruiken in bijvoorbeeld een badkamer of keuken.

Dunne afwerkingslaag

De afwerkingslaag is dun: slechts 2-3 mm.

Schimmelwerende eigenschappen

Het heeft schimmelwerende eigenschappen. Schimmels vermijden is belangrijk voor je gezondheid en om je woning in goede staat te houden.

Combineerbaar met vloerverwarming

Ook als je vloerverwarming wil, hoef je je geen zorgen te maken: het valt goed te combineren met vloerverwarming.

Esthetisch

Je kan verschillende kanten op met betonstuc, waardoor je het kan aanpassen aan je eigen smaak en verlangens. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende opties qua kleur. Grijstinten worden vaak gekozen omdat dit tot een typische betonlook leidt, maar doormiddel van het pigment dat aan de mortel toegevoegd wordt, kan je nog heel wat meer kleuren kiezen.

Naast de kleurkeuze, zijn er ook verschillende structuren mogelijk. De structuur van betonstuc wordt bepaald door de plaatstechniek en de korrelgrootte van de mortel. Je kan kiezen voor een gladde look, een meer robuuste uitstraling of alles daartussenin. Gladde vloeren zijn het makkelijkste te onderhouden, grovere vloeren hebben een anti-slipwerking.

Tenslotte kan je nog kiezen voor een glanzende of een matte coating. Een coating is een beschermende laag die er voor zorgt dat de betonstuc waterdicht wordt.

Toepassingen

Zoals hierboven al besproken, wordt het vooral gebruikt op vloeren. Het is een dunne, maar stevige en waterdichte laag die veel voordelen heeft. Je kan het echter op meerdere manieren gebruiken. Met betonstuc kan je verschillende zaken een betonlook geven. Voorbeelden van andere toepassingen zijn:

  • Keukenbladen
  • Wanden
  • Trappen
  • Terrassen
  • Kasten

Heb je een idee van iets wat je met betonstuc wil bekleden, maar twijfel je of dit mogelijk is? Neem dan contact op met een vakman.

Betonstuc aanbrengen

Het is slechts een dunne laag, maar het neemt heel wat tijd in beslag. We leggen hieronder kort uit hoe dit gebeurt:

1. Ondergrond voorbereiden

Het kan op allerlei ondergronden aangebracht worden, maar deze ondergrond moet wel in orde zijn vooraleer de betonstuc geplaatst kan worden. Eerst en vooral moet de ondergrond vet- en stofvrij gemaakt worden en eventuele beschadigingen gerepareerd worden. Bij vloeren moet de ondergrond uitgevlakt worden met egaline.  Ook moet er een goede primer gebruikt worden zodat de mortel zich kan hechten.

2. Betonstuc aanbrengen

Nadat de ondergrond volledig in orde is, wordt betonstuc in verschillende lagen aangebracht. Als alle lagen klaar zijn, wordt het met betonstuc bekleedde oppervlakte glad geschuurd. Nadien wordt de betonstuc een aantal dagen met rust gelaten zodat hij kan uitharden.

3. Afwerking

Als laatste wordt er een beschermende coating aangebracht. Dit gebeurd nadat betonstuc uitgehard is en zorgt er voor dat de betonstuc goed beschermd is tegen vocht en vuil.

Het aanbrengen van betonstuc is niet makkelijk. Je laat deze werken best uitvoeren door een vakman, zo ben je zeker van een kwaliteitsvol en mooi resultaat.

Prijs van betonstuc

De prijs kan sterk verschillen. Het kostenplaatje wordt onder andere bepaald door de grootte van de te bekleden oppervlakte, mogelijke voorbereidingswerken, de afwerking, de toepassing en de moeilijkheidsgraad.

Gemiddeld kost het ongeveer 80-130 euro per vierkante meter. Voor een schatting van een  meer exacte prijs, kan je terecht bij een vakman.

Het heeft dus heel wat goede eigenschappen en kan verschillende toepassingen een mooie betonlook geven. Weet je al wat je wil bekleden met betonstuc of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor betonstuc

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.