Mogelijkheden en prijs van een terrazzo vloer?

Vloer
the_title()

Een terrazzo vloer is een unieke soort gietvloer. Ze zijn dikker dan de meeste andere gietvloeren en hebben een mooie, authentieke uitstraling. Deze vloeren zijn sterk, slijtvast en beschikbaar in verschillende kleuren, waardoor de vloer perfect kan aansluiten bij je wensen. In dit artikel vind je meer informatie over de mogelijkheden en prijs van een terrazzo vloer.

Wat is een terrazzo vloer?

Een terrazzo vloer is een stevige, slijtvaste gietvloer die oorspronkelijk uit Italië komt. Een andere benaming voor een terrazzo vloer is ‘granito’. Die naam doet denken dat er granietkorrels gebruikt worden, maar dat is niet het geval. Het is een samenstelling van gebroken marmerkorrels en een bindmiddel zoals cement. Tegenover andere gietvloeren, is een het een pak dikker. De meeste gietvloeren zijn slecht een aantal millimeters dik. Deze vloer heeft meestal een dikte van 15 mm. Terrazzo vloeren kan je op veel verschillende plekken tegenkomen: winkels, musea, restaurants en woningen.

Het leggen van een terrazzo vloer is niet makkelijk. Je hebt er bepaalde kennis en vaardigheden voor nodig. Dit werk laat je dan ook best over aan een vakman.

Mogelijkheden terrazzo vloeren

Met een terrazzo vloer kan je allerlei kanten op. Je hebt keuze uit een uitgebreid aanbod kleuren en het is mogelijk ook andere materialen te gebruiken, waardoor je een unieke vloer krijgt. Het is ook een optie om een mozaïekvloer te maken. Hierbij vormen kleine stukjes marmer verschillende kleurvakken en figuren.

Terrazzo vloer plaatsen

Het plaatsen van een terrazzo vloer is een arbeidsintensief en vrij moeilijk werk. Zoals hierboven al besproken, laat je dit best uitvoeren door een vakman. We leggen kort uit hoe dit gebeurt:

1. Voorbereiden ondervloer

Gietvloeren worden altijd op een ondervloer gegoten. Het is dan ook belangrijk dat deze ondervloer in orde is. De ondervloer moet vormvast en sterk zijn. Daarnaast moet de vloer in goede staat zijn om krimpen en uitzetspanningen te vermijden. Er zijn een aantal ondervloeren die zonder aanpassingen niet geschikt zijn om een terrazzo vloer op te plaatsen. Of jouw bestaande vloer al dan niet geschikt is, kan een vakman je vertellen. Vaak wordt er een dunne zandcementvloer op de bestaande vloer gegoten als voorbereiding.

2. Mortel aanbrengen

Terrazzo vloeren worden gemaakt uit gebroken marmer-, graniet- of zandsteenkorrels. Door toevoeging van cement wordt een terrazomortel van gemaakt, deze heeft een laagdikte van ongeveer 15 mm die op een geschikte ondergrond wordt aangebracht.

3. Verdichten

Daarna wordt de terrazzomortel gewalst, de marmerkorrels in de vloer worden verdicht en komen zo dichter bij elkaar te liggen. Het cement dat tussen de korrels wordt uitgewalst wordt hierbij netjes verwijderd. Na het drogen zal de vloer meerdere malen worden gepolijst om de unieke stijl naar boven te brengen.

4. Afwerking

Na de droogtijd wordt de vloer gepolijst. Er zijn verschillende bewerkingsgangen om tot het eindresultaat te komen. De glans ontstaat nadat de vloer uiteindelijk een aantal keer behandeld is met zeep en een natuurlijke wax. Dit laatste kan je wel zelf doen.

Voordelen terrazzo vloer

Sterk en slijtvast

Net zoals andere gietvloeren, is een terrazzo vloer stevig en zullen er niet al te snel beschadigingen optreden. Harde voorwerpen, zoals zware bloempotten, kunnen wel kleine krasjes veroorzaken. Als deze krasjes zichtbaarder zijn dan je graag zou willen, kan je de vloer polijsten.

Makkelijk te onderhouden

Het schoonmaken van de vloer is simpel. Er is geen speciaal onderhoud nodig. Wel is het belangrijk geen zure schoonmaakmiddelen te gebruiken omdat dit kan reageren met het marmer en het cement.  Ook ammonia, chloor en schuurmiddelen gebruik je best niet om je vloer mee schoon te maken.

Uniek en esthetisch

Een terrazzovloer kun je volledig naar eigen stijl laten leggen. Door het mengen van verschillende materialen heeft elke vloer een unieke, authentieke uitstraling. Het uitgebreid aantal mogelijke kleuren en toevoegbare materialen geeft voor veel variaties mogelijkheden. Ook de kleur van het cement kan worden aangepast. Zeker een aanraden zijn mozaïekvloeren die gemaakt worden van meerdere kleurvlakken en stukken marmer. Het leggen van dergelijke mozaïekvloeren is een arbeidsintensieve project wat meerdere dagen (of soms zelfs weken) kan duren.

Nadelen

Arbeidsintensief

Er worden steeds minder traditionele terrazzo vloeren gezet omdat het leggen van terrazzo een zeer arbeidsintensieve klus die meerdere dagen tot soms weken kan duren. Ga zeker in gesprek met je vakman om je project mooi in kaart te brengen.

Prijs

Terrazzo vloeren zijn niet goedkoop. Het kostenplaatje ligt een pak hoger dan dat van veel andere (giet)vloeren. Dit komt onder andere doordat het plaatsen zo’n arbeidsintensief proces is.

Gevoelig voor krimpen en uitzetspanningen

Scheuren worden veroorzaakt door krimpspanningen in de vloer en zijn inherent aan cementgebonden producten. De staat van de ondervloer is hierdoor belangrijk om geen krimp- of uitzetspanningen te vermijden. Daarom passen vakmannen de maatregelen regel toe, zoals wapening met glasweefsel, om scheuren in de vloer te voorkomen. Scheurtjes tot 0.2mm breed zijn volgens de regel acceptabel en zullen dus niet invloed hebben op de waterdichtheid.

Houten vloeren zijn meestal niet geschikt als ondervloer, maar in sommige gevallen wel als er een betonnen dekvloer wordt toegevoegd. Niet geschikte ondervloeren (zonder aanpassing) zijn: houten vloer, anhydrietvloer, tegelvloer, oude terrazzovloer.

Prijs van een terrazzo vloer

De prijs van terrazzo vloer wordt bepaald door verschillende factoren. Onder andere de afwerking, de oppervlakte van je vloer, de bereikbaarheid van de vloer en de staat van de ondervloer hebben invloed op de prijs. Doordat het plaatsen van terrazzo vloeren een arbeidsintensief proces is, ligt de prijs vanzelfsprekend hoger dan veel andere (giet)vloeren. Gemiddeld betaal je 150 euro per vierkante meter. Als je graag een meer exacte schatting wilt van de prijs voor jouw vloer of andere vragen hebt, neem je best contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een terrazzo vloer

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.