Hoe je parketvloer onderhouden?

Vloer
the_title()

Een parketvloer is erg mooi. Het is gemaakt van hout en heeft verschillende voordelen doordat parketvloeren aan een aantal strenge eisen moeten voldoen. Parket verandert niet onder invloed van temperatuurverschillen, het is slijtvast en het ligt strak en egaal. Om je parketvloer mooi te houden en van deze voordelen te genieten, is een goed onderhoud van je parket van uiterst belang. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je je parketvloer moet onderhouden.

Regelmatig onderhoud en voorzorgsmaatregelen

Er zijn een aantal zaken die je kan doen om je parket te beschermen tegen beschadiging of hardnekkig vuil. Allereerst kan je de vloer tijdens je reguliere schoonmaakbeurten droog schoonmaken. Dit doe je door met een droge, zachte doek of borstel over de vloer te gaan. Zo wordt al het stof en vuil meegenomen. Zit er vuil in de groeven? Dan kan je dit makkelijk opzuigen met het aangepaste zuigstukje van je stofzuiger.

Om krassen van meubels te vermijden kan je viltjes aanbrengen onder de meubels. Ook is het slim om water op de vloer zo veel mogelijk te vermijden omdat parket vloeistoffen snel opneemt. Daarnaast kan een goede deurmat er voor zorgen dat er niet te veel zand en vuil aan je schoenen blijft plakken en bijgevolg de vloer vuilmaakt. Let er tot slot op nooit chemische of bijtende producten te gebruiken op je parket.

Licht vochtige doek

Af en toe kan je de vloer met een licht vochtige doek schoonmaken. Gebruik niet te veel water en dweil de vloer nadien goed droog met een droge doek. Zorg er voor dat je enkel een geschikt onderhoudsproduct gebruikt. Afhankelijk van je specifieke parketvloer, heb je een ander onderhoudsmiddel nodig.

Verwijder vlekken

Vlekken zijn nooit volledig te vermijden. Iedereen morst wel eens. Als dit gebeurt verwijder je de vlek best zo snel mogelijk met een droge doek. Als dit niet lukt, kan je de vlek proberen te verwijderen met een licht vochtige doek, eventueel met wat schoonmaakmiddel. Ben je op zoek naar een vloer die makkelijker schoon te maken valt? Neem dan contact op met een vloerder. Zij kunnen je meer vertellen over verschillende vloersoorten en hun eigenschappen.

Luchtvochtigheid

Een parketvloer is gevoelig voor vocht. Een warme vochtige lucht kan je parket doen uitzetten en een koude, droge lucht kan je vloer doen krimpen. Een ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40-60 procent. Bovendien is dit ook erg belangrijk voor andere zaken, zoals het vermijden van schimmels. Ventileren is een belangrijke stap om je luchtvochtigheid optimaal te houden. Dit kan je onder andere doen door een ventilatiesysteem te plaatsen.

Onderhoud afhankelijk van afwerking

De afwerking van je vloer bepaalt mee hoe je je parketvloer moet onderhouden. Een vloer die afgewerkt is met olie heeft andere onderhoudsnoden dan een vloer die afgewerkt is met hardwax olie, boenwas of lak.

Parketvloer natuurlijke olie onderhouden

Als je vloer afgewerkt is met olie, moet je hem regelmatig met voedende zeep reinigen. Dit zorgt er voor dat er een beschermend laagje op de vloer komt, waardoor de vloer beschermd wordt tegen vlekken. Één tot twee keer per jaar kan je je vloer reinigen met een intensiefreiniger en hem nadien behandelen met onderhoudsolie. Zorg er voor dat je enkel geschikte onderhoudsproducten gebruikt.

Parketvloer hardwax olie onderhouden

Ook hier maak je de vloer regelmatig schoon met reinigende en voedende zeep. Daarnaast gebruik je best één keer per jaar een speciale was. Zo blijft je parketvloer in optimale staat.

Parketvloer boenwas onderhouden

Een geboende parketvloer onderhouden vraag net wat meer werk. Ook hierbij reinig je de vloer regelmatig met een voedend schoonmaakmiddel. Daarnaast gebruik je eens per maand een boenmachine, eventueel met boenwas. Ieder jaar moet je de oude onderhoudslagen verwijderen met een wax remover en een verse laag was aanbrengen zodat de vloer perfect blijft.

Parketvloer lak of vernis onderhouden

Als je parketvloer afgewerkt is met lak of vernis, maak je hem regelmatig schoon met een product dat de laklaag niet uitdroogt en geen vette film achterlaat. Twee tot vier keer per jaar onderhoud je de parketvloer na een schoonmaakbeurt met polish.

Heb je vragen over parket of wil je graag meer informatie over hoe je je parketvloer best kan onderhouden? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan om je parketvloer te onderhouden

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.