Wat is de prijs van een kurkvloer?

Vloer
the_title()

Kurk wordt gemaakt van de kurkbomen schors, wat het een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal maakt. Een kurkvloer is dus een milieuvriendelijke vloer. Daarnaast heeft het nog veel andere goede kwaliteiten, zo biedt het bijvoorbeeld een goed thermische en akoestische isolatie en is het onderhoudsvriendelijk. Meer informatie over de voordelen, soorten en prijs van kurkvloer vind je in dit artikel.

Waarom kurkvloer?

Voordelen kurkvloer

Een kurkvloer heeft veel voordelen. Er zijn verschillende redenen waarom deze soort vloer een goede keuze is. Hieronder bespreken we kort de belangrijkste voordelen:

Isolerende werking

Kurkvloer biedt zowel thermische als akoestische isolatie. Het houdt de warmte goed vast, waardoor het warmer is in je woning en ook de temperatuur van de vloer zelf aangenaam aanvoelt. Bovendien werkt het dus ook geluiddempend.

Milieuvriendelijk

Kurkvloeren zijn grotendeels natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, zeer duurzaam en makkelijk te recycleren zonder giftige afvalstoffen te produceren. Alleen het oogsten van de kurk is al goed voor het milieu! Kurk wordt namelijk handmatig geoogst, waardoor er geen schade ontstaat aan de kurkeik. Kurk wordt gemaakt van de bast (schors) van de kurkeik. Deze boom groeit voornamelijk in het zuiden van Europa en noorden van Afrika.

Onderhoudsvriendelijk

Kurk heeft een antistatische werking. Samen met de beschermende laklaag zorgt dit er voor dat een kurken vloer geen stof aantrekt. De vloer kan hierdoor makkelijk schoon gemaakt worden. Om deze redenen is een kurkvloer ook zeer geschikt voor mensen met astma.

Verschillende toepassingen

Kurkvloer kan gebruikt worden in veel verschillende ruimtes: van op kantoor tot in je woonkamer en van een winkelcentrum tot je toilet. Kurk is bestand tegen water, waardoor het ook gebruikt kan worden in vochtige ruimtes.

Grote draagkracht

Kurk is heel rekbaar. Hierdoor zal een kurkvloer teruggaan naar zijn oorspronkelijke vorm nadat er zware objecten op hebben gestaan die druksporen hebben achter gelaten. Het is wel belangrijk dat de ondergrond van de kurkvloer vlak en stevig is. Wanneer je een vakman inschakelt om een kurkvloer te plaatsen, zal die er zeker voor zorgen dat dit het geval is.

Verschillende uitvoeringen

Er zijn verschillende types kurk en je kan kiezen uit meerdere uitvoeringen, kleuren en motieven. Je kan je vloer dus aanpassen aan je smaak.

Nadelen kurkvloer

Kurk heeft heel wat voordelen. Elk materiaal kent natuurlijk ook nadelen, dat is bij kurk niet anders. Ook deze bespreken we kort:

Een vlakke ondergrond 

Zoals hierboven al geschreven is, is het belangrijk dat een kurkvloer geplaatst wordt op een egale, vlakke en stevige ondergrond. Kurk is vrij licht en dun. Het risico op afdrukken en loopsporen is bijgevolg groter dan bij andere materialen. Dit kan voorkomen worden door de ondergrond geschikt te maken.

De laklaag moet regelmatig vernieuwd worden

De beschermende laklaag waarmee een kurkvloer wordt afgewerkt, moet na een tijd vernieuwd worden. De frequentie hiervan hangt af van enkele factoren: de kwaliteit van het kurk, hoe vaak er over de vloer gelopen wordt, … Dit vraag je best na wanneer je een specifiek type kurk kiest en laat plaatsen.

Een kurkvloer verwijderen is lastig

Kurkvloeren worden verlijmd op de ondergrond. Het voordeel hiervan is dat de vloer stabiel is, maar het nadeel is dat het niet makkelijk is om een kurkvloer te verwijderen. Indien je vloerverwarming hebt is het nog belangrijker de verwijdering voorzichtig aan te pakken zodat de vloerverwarming niet beschadigd wordt.

Verkleuring

Een kurkvloer kan na verloop van tijd verkleuren. UV-stralen zorgen er voor dat dit sneller gebeurt. Het is dus belangrijk een goede zonwering hebben. hoe gevoelig een kurkvloer is voor verkleuring hangt sterk af van de kwaliteit. Nieuwere kurkvloeren zijn over het algemeen vrij kleurvast.

Prijs

Er bestaan goedkope soorten, maar als je kiest voor kwaliteit is de prijs meestal redelijk hoog. De prijzen voor kurkvloeren per m² zijn echter niet uitzonderlijke voor een vloerbedekking:

ZweefkurktegelsPer vierkante meterTussen 18 euro en 30 euro
KlikkurktegelsPer vierkante meterTussen 22 euro en 60 euro
Naturel printPer vierkante meterTussen 18 euro en 30 euro
Digitale printPer vierkante meterTussen 22 euro en 60 euro

 Verschillende soorten kurkvloer

Er bestaan verschillende soorten kurkvloeren. Ze verschillen vooral in de afwerking. We bespreken de meest voorkomende soorten.

Kurktegels

Kurken vloertegels zijn rechthoekig en hebben verschillende opties qua kleuren en patronen. Over het algemeen worden ze rechtstreeks op de ondervloer vastgenageld of gelijmd.  Nadien worden ze vernist, wat er voor zorgt dat ze geschikt zijn voor vochtigere ruimtes.

Kurklaminaat

Bij kurklaminaat is er via een klikverbinding kurk gemonteerd op een houten paneel. Er zijn vier lagen: tussen de twee kurklagen zit een MDF-plaat die wordt afgewerkt met een beschermende vinyl laag. Dit type kurkvloer is niet aangeraden voor vochtige ruimtes omdat het een houten drager heeft. Er zijn verschillende kleuren en motieven beschikbaar.

Kurk op rol

Kurk op rol wordt vooral gebruikt als ondervloer. Ook zie je het terugkomen als decoratie, bijvoorbeeld in de vorm van een prikbord.

Kurkparket

Kurkparket bestaat naast kurk ook uit een andere laag: Er zit een MDF-laag tussen twee kurklagen in.  Hierdoor wordt de stevigheid van het parket verzekerd. De bovenste kurkplaat is decoratief. De vloer wordt zwevend geplaatst. Over het algemeen wordt er gewerkt met een kliksysteem waarbij de tanden en groeven van het parket verbonden worden met elkaar. 

Prijs kurkvloer

De prijs van een kurkvloer ligt tussen de 20 euro per vierkante meter en 60 euro per vierkante meter. De exacte prijs hangt af van de druksterkte, het design, de opbouw, … Gemiddeld kan je uitgaan van een prijs vanaf 40 euro per vierkante meter.

ZweefkurktegelsPer vierkante meterTussen 18 euro en 30 euro
KlikkurktegelsPer vierkante meterTussen 22 euro en 60 euro
Naturel printPer vierkante meterTussen 18 euro en 30 euro
Digitale printPer vierkante meterTussen 22 euro en 60 euro

Ben je overtuigd van de voordelen van dit type vloer? Of heb je behoefte aan wat meer informatie over de verschillende soorten of de totale prijs die jij zou moeten betalen? Neem dan zeker contact op met een vakman. Zij helpen je graag verder.

Vraag een gratis offerte aan voor een kurkvloer

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.