Welke vloer kiezen in de living?

Vloer
the_title()

De living is een ruimte waar gezelligheid en ontspanning centraal staat, maar welke vloer past nu het beste in jouw living? Naast een vloer die past bij de uitstraling en het interieur van je woning, is het ook belangrijk dat de vloer past bij je manier van leven. Een warme, zachte vloer die niet te veel onderhoud vraagt is voor veel mensen ideaal. In dit artikel kom je meer informatie te weten die je helpt kiezen welke vloer in je living past.

Livingvloer kiezen: waar rekening mee houden?

Er bestaan heel wat verschillende soorten vloerbedekking. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen die ervoor zorgen dat de ene vloer beter bij je past dan de andere. Naast het uiterlijk van de vloer, dat bij je interieur moet passen, kan je bijvoorbeeld ook rekening houden met de hoeveelheid onderhoud een specifiek type vloer nodig heeft wanneer je bepaalt welke vloer je kiest. 

In elke ruimte van je huis, heeft de vloer andere eigenschappen nodig. De vloer van je badkamer moet goed bestand zijn tegen vocht en het is handig als je keukenvloer makkelijk schoon gemaakt kan worden. Op dezelfde manier zijn bepaalde eigenschappen handig bij een livingvloer.

Een living is bij veel gezinnen de ruimte waar je ontspant en fijne activiteiten met elkaar doet. Allereerst is het belangrijk dat je vloer past bij je smaak en interieur. Een vloer bepaalt een groot stuk van de uitstraling van je huis. Zeker in een ruimte als een living, waar veel mensen heel wat tijd doorbrengen, is het belangrijk dat je tevreden bent over deze keuze. 

In de living is het over het algemeen wat minder belangrijk dat de vloer goed bestand is tegen vocht en vuil. Hiermee moet je waarschijnlijk wat minder rekening houden wanneer je kiest welke vloer je wilt voor de living dan bij andere ruimtes. Het is natuurlijk altijd handig als de vloer makkelijk schoongemaakt kan worden. Zo moet je minder tijd besteden aan schoonmaken en kan je meer tijd besteden aan ontspannen. Ook wanneer er kinderen of huisdieren rondlopen of je zelf makkelijk morst, is het ook een goed idee extra aandacht te besteden aan deze eigenschappen.

Daarnaast gaat de voorkeur bij een groot aantal mensen uit voor een vloer die warm en zacht aanvoelt. Zo kan je rondwandelen zonder koude voeten te krijgen of op een aangename manier op de vloer zitten. 

Welke vloer kiezen in de living: verschillende soorten vloeren

Er bestaan veel verschillende vloeren. Hieronder bespreken we enkele vloersoorten die regelmatig gebruikt worden in livings, samen met hun eigenschappen.

Laminaat

Laminaat is een kunststof vloer die bestaat uit vier lagen: een balanslaag, een kernlaag, een decoratieve laag en een bovenlaag. 

Het is een zeer geschikt materiaal voor livingvloeren: het heeft een lange levensduur, is beschikbaar in veel kleuren en afwerkingen, het is niet al te duur, het is onderhoudsvriendelijk en het is makkelijk te combineren met vloerverwarming.

Parket

Parket bestaat voor een deel uit echt hout. Een groot voordeel van parket is dat het mits goed onderhoud lang mee gaat en slijtage kan goed opgelost worden. een nadeel van parket is dan weer dat het bij wisselende luchtvochtigheid kan uitzetten of krimpen doordat het een natuurlijk product is.

Meer interesse over de verschillen tussen parket en laminaat?

PVC

Ook PVC is een harde kunststof vloer. PVC heeft een lange levensduur, is gemakkelijk schoon te houden en kan goed gecombineerd worden met vloerverwarming.

Vinyl

Vinyl is een kunststof vloer van hard materiaal. Net zoals bij laminaat bestaat vinyl uit meerdere lagen. De bovenste laag is slijtvast. De levensduur van vinyl is lang, het is onderhoudsvriendelijk en vochtbestendig. Bovendien werkt het geluiddempend.

Tapijt

Tapijt kan mooi ogen en is niet duur. Bovendien is het erg zacht. Het trekt echter wel veel vuil aan en het is moeilijk schoon te maken.

Prijs 

De prijs van je vloer hangt van meerde factoren af. Onder andere de oppervlakte, het materiaal, de afwerking, reiskosten, de kwaliteit, of er al dan niet werken zijn aan de ondergrond … bepalen de totale prijs. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijs per vierkante meter, inclusief plaatsing, van de veel gebruikte livingvloeren die hierboven besproken zijn. Let op: dit zijn slechts richtprijzen.

Soort vloerGemiddelde prijs per vierkante meter
Laminaat15-50 euro
Parket50-150 euro
PVC28-100 euro
Vinyl15-60 euro
Tapijt35-125 euro (bij een breedte van 4 meter)

Nu je meer informatie hebt over verschillende soorten vloeren, kan je bepalen welke vloer je wil kiezen in de living. Twijfel je nog of heb je nood aan extra info? Neem dan contact op met een vakman. Er is zeker en vast een livingvloer te vinden die perfect bij je past.

Vraag een gratis offerte aan voor een livingvloer

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.