Parket of laminaat

Vloer
the_title()

Twijfel je tussen parket of laminaat of vraag je je af wat het nu juist het verschil is tussen parket en laminaat? Dan begrijpen wij jou volledig. Er ontstaat soms wat onduidelijkheid over het verschil tussen parket en laminaat. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen wat nu de beste keuze is voor je woning. Het is belangrijk om op voorhand al goed te weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen beide materialen, zodat je precies weet wat voor jouw woning de beste keuze is en wat het beste aansluit bij jouw wensen. In dit artikel vind je meer informatie over beide vloersoorten en hoe je de juiste vloer kiest voor jouw woning.

Laminaat is geen parket

Op het eerste zich oogt laminaat vaak als parket, maar het is het niet. Bij parket is namelijk op zijn minst de toplaag in massief hout. Elke plank vertoont daarbij een nagenoeg unieke nerfstructuur. Terwijl de toplaag bij een laminaatvloer bestaat uit en gedrukte papiertekening die wordt beschermd door een transparante toplaag. Het is precies de tekening van het hout die zorgt voor een natuurlijk effect. Elke plank vertoont daarbij een nagenoeg unieke nerfstructuur. Vooral houttekeningen zijn gegeerd wegens de gelijkenis met echt parket, maar ook andere motieven zoals natuursteen, tegels en gepolijst beton zijn mogelijk. Het is precies een van de tendensen dat fabrikanten een steeds groter wordende verscheidenheid aan tekening aanbieden (glanzend én mat, met smallere delen of in tegelvorm, met een V-groef tussen de delen, met een zgn. microgroef in de bovenste laag om de textuur van echt hout nog beter te doen uitkomen.

Voordelen laminaat

Het grootste voordeel van een laminaatvloer is de prijs. Zowel in aankoop als op vlak van plaatsing is laminaatvloer erg voordelig. Het is wel belangrijk om te weten dat de prijs sterk afhankelijk is van de kwaliteit. Laminaatvloer van 10 euro per vierkante meter is niet vergelijkbaar met laminaatvloer van 30 euro per vierkante meter. Een laminaatvloer van hoge kwaliteit zal er nagenoeg hetzelfde uitzien als een vloer in parket, terwijl bij een laminaatvloer van lage kwaliteit duidelijke verschillen te merken zullen zijn. 

Ook wat het onderhoud betreft is een laminaatvloer zeer interessant. In vele gevallen volstaat wekelijks stofzuigen om het proper te houden. Bovendien kunnen vlekken eenvoudig verwijderd worden. 

Nadelen laminaat

Het grootste nadeel aan een laminaatvloer is de akoestiek. Als je over laminaat loopt wordt er telkens een storend geluid veroorzaakt. Je kan het geluid weliswaar beperken door de juiste ondervloer te kiezen. Verder is laminaat ook minder duurzaam dan parket en voelt het minder warm aan dan parket. Tot slot is het niet aan te raden om laminaat te leggen in vochtige ruimtes zoals een berging of een douche. Vocht zal er namelijk voor zorgen dat laminaat snel beschadigd wordt. 

Voordelen parket

Parket is verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo kan je zowel de houtsoort, het patroon, de kleur als de afwerking volledig zelf kiezen. Je kan de vloer dus volledig laten aansluiten bij jouw wensen. Een parketvloer geeft ook een warm en aangenaam gevoel als je erover loopt. Bovendien voelt het niet alleen warm aan, het straalt ook warmte uit. En tot slot is een parketvloer ook zeer ecologisch. Als je parket goed onderhoudt met de juiste producten, dan kan de vloer vele jaren mee.

Nadelen parket

Het grootste nadeel aan een vloer in parket is de prijs. Parketvloer is in de meeste gevallen een stuk duurder dan een klassieke tegelvloer of laminaat. Reken toch al snel op minimaal 70 euro per vierkante meter. In sommige gevallen kun je de prijs drukken als je de vloer na de plaatsing zelf afwerkt met een bepaalde soort olie. Maar heel veel goedkoper zal de prijs daardoor niet uitkomen. 

In het voordeel dat de vloer vele jaren meegaat, schuilt helaas ook een nadeel. Om de vloer jarenlang mooi te houden, is flink wat onderhoud nodig. Gebruik bij de wekelijkse schoonmaakbeurt de juiste producten en bewerk de parketvloer op tijd en stond met een nieuwe afwerkingslaag op basis van olie, wax, boenwas of vernis.

En tot slot is er ook nog de relatie tussen vocht en parket. Vocht en parket gaan absoluut niet goed samen. Daardoor is het belangrijk om op voorhand goed na te denken over de ruimtes waar je een vloer in parket wilt leggen. Wij raden het af om parket te leggen in vochtige ruimtes, zoals een berging of een badkamer. In deze ruimtes zal het vocht er namelijk voor zorgen dat het parket beschadigd raakt. In dat geval mag je het parket nog zo goed onderhouden als je wilt, parket zal er altijd lelijk uit zien in een vochtige ruimte. Als je nog niet zeker bent kan je ook altijd contact op nemen met je vakman om specifiek advies te krijgen voor jouw situatie.

Vraag een gratis offerte aan voor parket of laminaat

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.